Mijn ochtendweerbericht heeft nogal wat losgemaakt en vele mensen misschien ook teleurgesteld. Is het nodig om zo vele Nederlanders voor het hoofd te stoten door ze vlak voor een duurbetaalde vakantie lastig te vallen met slecht nieuws dat ook nog eens niet 100% zeker is? Feit is: ik doe gewoon verschrikkelijk mijn best een goede stuurman op het schip te zijn en een realistische koers uit te zetten. Vanochtend was de hoofdrun van het Europese model dramatisch. Vanavond zijn er nieuwe rondes nieuwe kansen. De Amerikaanse hoofdrun is al binnen. Meer zekerheid over een nieuwe zeer zachte fase tot over de kerstdagen, maar ook weer kansjes dat het in Oostenrijk droger gaat verlopen dan vanochtend nog gedacht. In dat geval zou de ultieme test voor de kunstsneeuwkanonnen die hier op 4 december werd gesignaleerd weer door gaan. Ik heb vanmiddag mijn interview gehad met de eigenaar van de Col Raiser skiliften in Val Gardena en ga morgen een boeiend verhaal over kunstsneeuwproductie schrijven.  

 2712_gfs12

Oostenrijk krijgt vrijdag en zaterdag echt bijna niets op misschien een beetje in Vorarlberg na. Dat weten we nu! Dus gaat de vergroening daar gestaag door. En dan lijkt het zowat een hele week zeer zacht te verlopen met harde westenwind. Gewoon weer +5°C op 1500m zoals we dat al een beetje gewend zijn geraakt. Met vanaf maandag ook kans op motregen in de dorpen. De witte “inversiedaken” gaan er dan aan. Nieuw is dat de regen mee zou kunnen vallen in Oostenrijk. Daar kun je voor duimen. Alles beter dan pijpenstelen. Ik ga later vanavond het Europese model bestuderen wat dat ons vertelt. In de Franse Alpen zitten diegenen die echt hoog zitten prima. Natuurlijk valt daarboven 2000m veel sneeuw. Dat is dus ook een witte kerst al zou het in je dorp regenen. Hier kun je er nog 400-500 meter vanaf duimen en dan zitten de meeste dorpen goed. In de Westalpen is de kans op veel neerslag met de kerstdagen hoger maar ook hier zou nog een droogwarm scenario uit de kast kunnen komen. Sowieso eerst genieten van de pure natuursneeuw overmorgen. Man wat is het hard nodig daar want de Franse Alpen zien er beroerd uit.  

2912_gfs12

Net op tijd voor de mensen van de eerste vakantieweek komt de afkoeling. Vanaf de 27e nemen de kansen op natuursneeuw tot in de dalen weer gestaag toe. Op zondag 29 december zien we weer een -5°C-lijntje bij de Alpen. Dat betekent dat mensen in de eerste vakantieweek ook nog een mooie afsluiting kunnen krijgen. Weliswaar geen echt witte kerst, maar dan toch nog mooie plaatjes op je laatste dag en vertrekdag. Ja het kan met een beetje fantasie zelfs nog tot verkeersopstoppingen gaan leiden op zwarte zaterdag.  

0301_gfs12

Meteofiction aan het einde van de rit: voor het eerst in lange tijd weer eens iets wat op het begin van een arctische koudeuitbraak lijkt. Arjan heeft nog een iets andere vorm daarvan in de smiezen. Maar natuurlijk kan er voor januari en februari volop geduimd worden voor een schaatsperiode in Nederland met dito winterweer in de Alpen.

httpv://youtu.be/jTpjAcL7QPE

Leuk! Weer een update van Eric. Dit keer live uit Saalbach! Qua “kunstsneeuwopvatting” zijn Eric en ik het zo eens! Straks nog de analyse van de avodnrun van het Europese model! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.