Alledrie de weermodellen zijn weer binnen. Hadden we vanmiddag al een nieuwe run van het Amerikaanse model die de permafrost ver de grond in joeg, doet dit model het nog eens dunnetjes over vanavond (kaart hierboven is voorbeeld), ook het Canadese model en het Europese model vriezen dat je de digitale weerkaarten hoort kraken. Ik heb er en nieuw woord bij verzonnen: “ijsbeers”. Ik twijfelde nog tussen “ijsberig” of “ijsbeers” maar zoals je ook “boers” zegt of “mans” is het “ijsbeers” geworden.

Hier als opwarmertje de laatste ochtend in het Canadese model. De mussen van het dak!

De Belgen kunnen op zaterdag de 20e en dinsdag de 23e even de ruitensproeiervloeistof (goed voor galgje) ontdooien bij een graadje dooi. Nederland vriest door. In het model dan. Dit heet meteofiction. Maar hoe consequenter en consistenter hoe consequenter en consistenter.

Hier de hele serie bitter koude nachten van de middagrun van het Amerikaanse model. Je staat erbij en kijkt er naar. Gruwelijk.Dit was het ensemble van die run. Lees het “beast from the east” weerbericht er nog maar eens bij.

En dit is de nieuwe. Ik denk dat mijn kleurwerk echt zin heeft toch? Zo leer je die grafieken lezen. Hoef ik er ook niet zo veel woorden aan vuil te maken. Hoofdrun is en koude uitbijter vanaf de 19e. Alles tot dan lijkt redelijk safe. En hoe kwetsbaar leek dat een paar dagen terug nog? Kijk maar in de hele serie ingekleurde ensembles.

En ja hoor!! ook het Europese model vriest stug door. Met ook een kogelrond scandihoog. Ook ijsbeers of des ijsbeers zo je wilt. Dit is de laatste ochtend die we zien in de berekening. Voor 22uur hebben we ook de pluim. Er is trouwens een aparte pagina met de verzameling van de ECMWF pluimen. Neus daar ook ff rond.

En hier is dan de pluim en die krijgt ook een pluim.  Waar stond het KNMI twee ECMWF runs geleden?

OK toen al op 50% kans op door vriezen. Daar zullen ze vannacht zeker niet onder gaan. Kijk met die “verdwenen” 10% gaven ze het al een beetje aan natuurlijk dat het eigenlijk 60% is. Maar 50/50 is heus een goede lijn momenteel. Komt het dan komt het. Zo niet, dan niet.

Hierboven en vergelijking tussen Amerikaans en Europees model op +240 uur. Beide Middellandse Zee depressie (met sneeuw in heel Italië en op de Balkan en aan de Côte d’Azur) en harde oostenwind. Het Amerikaanse model de sneeuw dichter bij de Lage Landen. Het Amerikaans model heft meer transportkou ver de oceaan op. Het Europese model heeft ook een hele mooi oceaanblokkade. In beide gevallen is er geen scenario naar snelle dooi.

En hier dan puur voor de lol de clifhanger van het Amerikaanse model. -13ºC nog eens een keer! En nog steeds geen zicht op een kansrijke dooiaanval. Doet wat dat betreft denken aan de horrorrun van vanmiddag…. had je deze video al gezien daarvan?

Niet normaal toch?

Interessant om te zien!
Deze ijspluimen wil je vast wel 2 keer bekijken! Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr.

Volg het liveblog hierrrr. Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Carl · 7 februari 2021 op 18:50

In de Alpen precies ook berekoud. Zie daar precies -20 en kouder overdag
Hajo, zou er nog via het oosten sneeuw kunnen komen? Of is die kans bijzonder klein met deze koude?

  Paul A Club1989 · 7 februari 2021 op 21:41

  Ik denk donderdag op natuurijs op diverse sloten en vijvers.

Marlies (Heemskerk) · 7 februari 2021 op 19:23

Maar gaat het wat worden met het ijs? In NH tevvel wind nu.

  Bjorn14 · 7 februari 2021 op 20:14

  Dit is een grapje neem ik aan? En zo niet dan hier een antwoord: dinsdag gaat de meeste wind er uit en schieten de temperaturen omlaag. Als woensdag alles dicht zit, kun je met 3 nachten van -15 (vuistregel is elke 5 graden vorst is 1cm ijsgroei) en overdag nog een klein duwtje in de rug zaterdag in ieder geval op veel ijsbanen al terecht. Hoe de ijslaag zich ontwikkelt is van meer dingen afhankelijk, maar dit is lastig te voorspellen.

   Ivo · 7 februari 2021 op 21:30

   Check in the box. Stift. En zo is het. Zaterdag vind ik tamelijk laat. Ik dacht eerder aan donderdagochtend?

    Bjorn14 · 7 februari 2021 op 22:22

    Marlies zit in Heemskerk, waait het misschien wat harder, wordt het misschien minder koud. Hield het ruim aan. Maar er zal op een aantal ijsbanen donderdag zeker geschaatst kunnen worden. Ook zullen donderdag de eerste Friezen de ijzers onderbinden. Met de sneeuw en alle hobby-drone-bestuurders krijgen we toch prachtige plaatjes dit weekend. Genieten!

Ivo · 7 februari 2021 op 21:45

Meine Gote, wat een weerberichten, en analyses.
ik woon in Spanje al bijna 5 jaar. De jaren dat ik in NL woonde volgde ik Wintersportgoeroe en Nationale weerman Hajo reeds. Heerlijke jaren. Heerlijke analyse. Zoveel geleerd van Hajo maar ook van vaste gasten op de site die de weerberichten overnamen toen Hajo zijn prachtige bedrijf verder groeide.

Bijna hadden we ergens begin 2011 of 2012 mini wsp reizen aangeboden naar Innsbruck oid met zijn en mijn bedrijf, ik zou dan de vluchten regelen. Géén idee waarom we dat niet gedaan hebben maar dat maakt helemaal niet uit.

Elk jaar gaan wij tegenwoordig skiën IN Andorra omdat dat dichtstbij is en mijn zoon van inmiddels 10 heeft daar leren skiën .
Als klein jongetje zat ik op dagen als deze uren naar de lantaarnpaal te kijken binnen voor het raam, zou het al sneeuwen!? Als het dat deed, werd ik gek. Mijn moeder vond dat althans.

De gekte voor het vriesvirus is op deze (en eerdere) websites van Hajo alleen maar groter geworden. Dit scenario(‘s) heb ik alle jaren nog niet gezien en ik heb Hajo nog nooit zo veel berichten zien schrijven.
De man is bevorst…
Hajo, dank je wel altijd voor je eerlijke prachtige berichtgeving en onuitputtelijke energie als je er moet staan. Dan sta je er en kan je altijd ervan op aan dat jij levert. Dankbaar. Ben je ook nog bezig met op fb mensen te vragen of ze je hun foto of video mag gebruiken.

Ik deel absoluut jouw verhaal/visie over hetgeen er nu gebeurd in de wereld. Ik hoop je ooit samen met mijn gezien in betere tijden IN Oostenrijk weer eens live te zien.
Laten we duimen dat als de tocht gereden kan worden, mensen hem gewoon gaan rijden. Stempelen kun je misschien wel met stempelboekje van wswm.nl
#mensengeniet
#HajoBedankt

  Hajo · 7 februari 2021 op 22:53

  Dank je voor deze lieve woorden. 🙂

   Ivo · 7 februari 2021 op 23:13

   Is!!! ❤️

Aart · 7 februari 2021 op 22:41

Kijk eens naar de luchtdruk, prikpunt midden Nederland, die gaat naar 1040 mbar op zaterdag!
https://i.postimg.cc/9Mxvr6ck/hoge-re-druk-7-2-2021.jpg

  EKlop · 7 februari 2021 op 23:01

  Wat betekent dat voor het weer? Is dit bijzonder? (Hoe vaak komt dat voor). (Serieuze vragen).

   Aart · 7 februari 2021 op 23:18

   Aardig bijzonder voor ons zeeklimaat. Hoe vaak het voorkomt? Geen idee. Betekent; stabiel winters weer, met aardig wat zon, weinig wind en in dit geval (kneiter) koud. Of zoals Hajo dat pleegt te omschrijven: bloed koud 🙂
   Eind van de week zeker op de schaats op zeer waarschijnlijk prachtig zwart ijs.

    EKlop · 8 februari 2021 op 09:42

    bedankt voor de toelichting

Aart · 7 februari 2021 op 23:13

Waar sneeuw is gevallen? Bekijk Google Maps 🙂
https://i.postimg.cc/1t2kQ4Dz/waar-sneeuw-is-gevallen-is-niet-zo-moeilijk-te-raden.jpg

Wel apart, ondanks de avondklok kennelijk toch (langzaam rijdend) verkeer.

Tije · 7 februari 2021 op 23:19

“ … vriezen dat je de digitale weerkaarten hoort kraken.” Die houden we er in!!

Hajo · 8 februari 2021 op 00:45

Hehe eindelijk weer eens een modelrun die er wel al op 16 februari de brui aan geeft! #GFS18u

  Bjorn14 · 8 februari 2021 op 08:31

  Vanochtend al niet meer..

sven · 8 februari 2021 op 08:57

Tact -6.2 en matige sneeuwval in de Achterhoek. En we hadden al niet te weinig…

Gesloten voor reacties.