La Rosiere 1850_Roy

La Rosière 1850

Roy zit in La Rosière en we zullen het weten hoor. Van hem vandaag bijzonder fraai materiaal om mijn avondbericht mee op te fleuren toch?

La Rosiere 1850_Roy_2

La Rosiere 1850 – onderweg naar Italië!

Al vroeg op pad naar de Italiaanse kant. Hoe blauw!

LaThuile_Roy

LaThuile

Daar aangekomen (La Thuile – Valle d’Aosta) meer bewolking maar even zo prachtig. Dank voor het delen Roy!

Jorne_Mittelberg

Jorne – Mittelberg

En Jorne kon het ook niet laten -via de whatsapp- ons jaloers te maken. Mij vooral; want lang twijfelde ik of ik mee zou gaan met het WSWM-uitje. Hierboven het beeld vanaf Hajo’s hut. Toch wel een beetje spijt.

Jorne_Mittelberg2

Nog maar een keer Mittelberg

Deze mag er ook zijn. Mooie sneeuwval vandaag natuurlijk; Jorne sprak eerder vandaag over 8 centimeter op 2000 meter. Hoeveel is het uiteindelijk in het dal geworden ? Veel plezier nog daar!

ScreenHunter_788 Mar. 15 20.37

Zuidkant-stuwing moet nog op gang komen en Wenen in de sneeuw?

Het meeste zal gepasseerd zijn. Het tweede neerslaggebiedje waar ik eerder over sprak lijkt Vorarlberg niet te gaan halen. In de Noordoost-Alpen kan het wel nog 5 tot 10 centimeter gaan geven. Wenen net wel of net niet in de sneeuw. Even zien: nee, de straten zijn nog nat. Vannacht of morgenochtend misschien tijdelijk wel wit; ik blijf het nog even volgen.  De stuwing aan de Italiaanse westkant moet nog op gang komen.

rart_16031606_16031512

Volgens de modellen wel

Dat gaat nu zo ongeveer gebeuren en houdt zoals eerder gemeld aan tot in de loop van donderdag.

rsum_16031712_16031512

Hoeveelheden nog onzeker maar dit zou zo maar kunnen!

Gedetailleerd hoeveelheden aangeven blijft altijd een helse klus. Vanavond laat het ECMWF 50 centimeter zien; het GFS tot 60 centimeter met iets zuidelijker Italië in deels als regen plaatselijk 90 millimeter.  HIRLAM zit er vaak beter op. Het kan dus ook 80 centimeter worden.

WRFOPAL12H7225

Onze eigen kaarten (op basis van het GFS met WRF nabewerking) doen aardig mee trouwens. De sneeuwgrens ligt nu tussen de 1000 en 1200 meter maar gaat vannacht snel zakken. Meest zal die op 500 meter komen te liggen maar morgenochtend plaatselijk lager. Naast de enorme hoeveelheden in Piemonte gaat de sneeuw daardoor ook in Lombardije opmerkelijk zijn!

rart_16032218_16031512_22maart geen sneeuwEC

Uitloper oceaan-hoog houdt sneeuw in eerste instantie nog tegen

Hé, waar is de sneeuw voor volgende week dinsdag gebleven die Frederic vanmorgen beloofde? Een uitstulping van het hogedrukgebied op de oceaan houdt de neerslag tegen in Noord-Duitsland. Dat zou een verlenging van het mooie weer inhouden.

rart_16032500_16031512_EC228

Maar het lijkt goed te komen richting Pasen!

In de avondruns zitten de modellen op één lijn: richting het paasweekend wordt de stroming pal noordelijk en komt de sneeuw alsnog. De kaart van het GFS is vergelijkbaar met bovenstaande ECMWF kaart.

rart_16032500_16031512Sneeuw

Ingezoomd: mooie sneeuw hoor

In deze runs ziet dat er zo uit: dikke sneeuwval voor de hele noordkant. Te vroeg voor verdere details nog. En overeenstemming is niet per definitie zekerheid; het is nog ver weg.

graphe3_1000___10_47.48987854251013_

Ensemble GFS 12h run voor Vorarlberg

Vooral de sneeuwgrens is een beetje afwachten. Spreiding is best groot. Toch lijkt het standvastige scenario de kou.

t850_16032500_16031512kou nw europa

Bar koude fase voor geheel Noordwest-Europa

En kou is voorradig. Zie eens wat er uit kan gaan stromen op zo’n 1300 meter hoogte in de atmosfeer. Vanuit Scandinavië en Rusland; daar zal het nog lang winter kunnen blijven met overdag lichte tot matige en in de toch al kortere nachten veelal strenge vorst.

GMT_TXTX_latest2016_03_15

De maxima van vandaag; valt meer over te zeggen

Kouder dan verwacht was het vandaag. Tenminste als het aan mij ligt. Ik had gedacht dat er minder bewolking zou binnenlopen  en dat die vervolgens ook eerder zou oplossen dan wel opgeruimd. Donderdagavond liet ik in de reacties de verschillende mogelijkheden voor vandaag zien, met bizarre verschillen zo slechts 48 uur vooruit. Het lijkt alsof het HARMONIE model er het beste op zat maar het is een combinatie van factoren die tot bovenstaande maxima hebben geleid. Feitelijk onderschatte het HIRLAM model de bewolking enorm; terwijl HARMONIE die juist overschatte. Verder valt op dat Lauwersoog en Terschelling er ondanks de vanmiddag doorbrekende zon weer (laag) uitspringen. De verklaring is eenvoudig: in de tweede helft van de winter en het vroege voorjaar blijft de temperatuur er bij een straffe noordooster (Lauwersoog de hele dag windkracht vijf!) over het relatief koude water ver achter.

tcdc_16031712_16031512

Morgen en donderdag mooi maar toch fris

Actueel verdwijnt de bewolking meer en meer en zullen twee zeer zonnige dagen volgen. Donderdag wordt het voorjaar hoorde ik vandaag. Nu, zoek wel een plaatsje uit de wind. Dan is -bij een graad of 10- best uit te houden. Maar verder zal, het meest in de zuidwestelijke helft van de lage landen, de noordooster toch nog steeds de spelbreker blijken.

rart_16031912_16031512LLvzaterdagsneeuw

Vanaf zaterdag sneeuwkansen voor hoog-België en de de Duitse middelgebergten

Vanaf zaterdag wordt het echt oud-Hollands nawinters. Koud en nat. Met vanaf dan grote sneeuwkansen voor de hoogste gebieden; toch zeker voor het Sauerland en aanverwanten.

rart_16032600_16031512paassneeuw

Witte Pasen?

De witte Pasen die we al in enkele runs voorbij zagen komen is er even uit. Die kans is en blijft vooralsnog natuurlijk klein. Toch is het waarschijnlijk dat we in de aanloop naar of in dat weekend op zijn minst wat natte flatsen gaan zien. Mooier kan ik het niet maken.

Roy wel hoor, dus die mag afsluiten. Fantastisch, maar dan anders. Het gaat sneeuwen horen we hem nog zeggen. Mooi, doe ik een verwachting. Reken zo ver naar het noordwesten niet op de dump, ga uit van 10 tot 20 centimeter. Veel plezier nog!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.