aletscharena

zonnebaden in Aletscharena

Wat een scherpe tweedeling in de Alpen vandaag. Westen: veel zon. Oosten: betrokken met lichte sneeuwval. Een tweedeling die we de komende periode meer gaan zien. Gelukkig niet continu. Mensen die de komende tijd naar Oostenrijk trekken hoeven dus niet te wanhopen. Neem die zonnecrème maar gerust mee, want de weermodellen zijn minder extreem geworden t.o.v. deze ochtend. Laten we zeggen dat ze op hetzelfde niveau als dat van gisterenavond zitten. Ik heb vandaag instagram afgeschuimd, op zoek naar mooie plaatjes van de dag. En of ik die gevonden heb, zowel uit het zonnige westen,als het uitsneeuwende oosten.

Les Arcs

veel sneeuw op de bergen van Les Arcs

risoul

ook Foret Blanche van risoul ziet weer echt wit

sauze d'oulx

Italiaanse westkant (Sauze d’Oulx) tot onderin nog helemaal wit

breuil cervina

stralend weer in Breuil Cervinia in Valle d’Aosta

Obertauern

lichte sneeuw in Obertauern

zell am ziller

de dikke sneeuwpakken op de bomen verraden dat het de voorbije dagen flink gesneeuwd heeft in Zell am Ziller

Bodental

nog steeds actieve sneeuwbuien in Bodental

In de ZO-Alpen sneeuwt het nu nog steeds. Vooral in de Dolomieten kan er komende nacht nog wat bijvallen. Elders wordt het droger en komen er stilaan opklaringen, zeker in de loop van morgen.

gfs-0-24

Wat er de komende dagen staat te gebeuren weten we onderhand wel. Een kleine depressie zakt voorlangs de Franse Alpen via de Middellandse Zee en de Picos d’Europa richting de Middellandse Zee. Dat maakt de weg vrij voor een fusie van het Azorenhoog met zijn Russische collega. Gathering Point: Noordzee. Vandaar de benaming ‘Noordzeehoog’.

tm85_16031518_16030812

Tot daar wisten we het al wel. Wat zijn nu de verschillen met de ochtendruns? Wel, deze ochtend had het Noordzeehoog in zowel het Amerikaanse als het Europese model een stevige uitloper richting Oost-Europa. En dat bracht Russische kou recht naar de Alpen. Vanavond zijn we weer meer bij het scenario van gisterenavond waarbij het Noordzeehoog meer zijn bolvorm behoudt. Echte transportkou komt daardoor niet op gang. De modellen zijn dus minder extreem geworden. Maar … daarmee is nog niet gezegd dat de kans op die extreme kou voor de tijd van het jaar ook daadwerkelijk vervlogen is hoor. Nee, het kan nog steeds, maar voorlopig is het gewoon het verstandigst om van een ‘gewoon’ koel scenario voor de Oost-Alpen uit te gaan.

gfs-0-138

Verder hangt het ook van de exacte vorm van het hoog af in welke mate er wolken gaan zijn in de oostelijke Alpen. Bij het Amerikaanse model valt het nogal mee vanavond, bij het Europese eerder tegen. Wel staan de kleine arctische koudebellen nog steeds op de kaart die vanaf volgend weekend sneeuw naar die Oost-Alpen kunnen brengen.

rart_16031512_16030812

Vooral begin volgende week zou er zo een kunnen passeren, maar dat is nog ver weg.

graphe3_1000___13.113207547169814_47.32793522267207_

In het ensemble van Salzburgerland zien we een vrij kleine spreiding in de temperatuurverwachting die te maken heeft met de exacte vorm van het hoog. Een noordoostenwind of een uit het oostzuidoosten maakt natuurlijk een groot verschil. Maar richting eind volgende week wordt de onzekerheid structureel. Dan zijn er verschillende berekeningen die het Noordzeehoog laten wegzakken naar het zuiden wat dan de weg voor zachter weer zou kunnen openen. Ach, nog veel te ver weg. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

18 reacties

Gesloten voor reacties.