Grachen

Grächen

Wat was dat vandaag weer genieten!  Van Grächen met uitzicht op de Matterhorn,

Flachau

Flachau

tot Flachau (dank je wel Jorne en Marloes), op veel plaatsen nog veel zon.

En laten we het Montafon niet vergeten. Wat een prachtplaat ook. Dank voor het delen Ewald! Later vanmiddag of vanavond zal het overal betrokken zijn of betrekken. Actueel is het in de Franse Alpen weer even droog en valt er wat lichte neerslag in met name Italië en tegen de Zwitserse zuidkant.

rsum_16022718_16022612zamiddag

Tot morgenavond niet heel neerslag

Tot morgenavond stelt het nog niet zo heel erg veel voor, hoewel er dan in Lombardije en ook de Franse Alpen plaatselijk toch al 15 tot 20 centimeter gevallen kan zijn.

news_16022803_16022612

Maar morgenavond laat gaat het los

Pas morgenavond gaat het goed los. De intensiteiten zullen oplopen tot vaak 15 centimeter per 3 uur. Het houdt voor de zuidkant aan tot tegen maandagavond.

rsum_16022918_16022612EC78

tot maandagavond: meeste neerslag in Valle d’Aosta en Piemonte?

Waar gaat het meeste vallen? Ook hier kan ik Frederic naadloos volgen: er is nog geen uitsluitsel over te geven. Sowieso is dat moeilijk exact aan te geven. We laten ons aangenaam verrassen inderdaad. Wat zien we nu in de modellen? Eén tot anderhalve meter in de Valle d’Aosta en Piemonte regio volgens het Europese model, met in de Noordoostelijke Dolomieten “maar 70” centimeter.

rsum_16022918_16022612GFS78

Of de Dolomieten?

Het Amerikaanse model is in tegenstelling tot wat we gewend zijn wat minder scheutig vanavond. Net geen meter in de Dolomieten. De 113 respectievelijk 147 millimeter wordt wat zuidelijker berekend in Lombardije en richting Venetië. Dat zal dus (groten)deels als regen vallen.

WRFOPAL12H9625

Ook hier meer dan een meter

Op onze eigen kaarten met WRF nabewerking en in vaste vorm uitgedrukt (1 millimeter als vloeibaar berekend in de modellen kan meer dan 1 centimeter sneeuw opleveren) wel (ruim) die meter in de Dolomieten en zoals we zien ook in de hogere gedeeltes van de Franse alpen op uitgebreide schaal ruim een halve meter. De sneeuwgrens varieert meest tussen de 1000 en 1400 meter maar het valt niet uit te sluiten dat dat tijdelijk ook wel even 1600 meter zal zijn.

gust_16022900_16022612

Windstoten op zondagavond

Frederic merkte het vanmorgen al op: er zal ook veel wind komen te staan. Omdat het zo’n omvangrijk lagedrukgebied is waar we mee te maken hebben ligt dat nogal verspreid. De meest barre omstandigheden zullen aan de noordkant maandag overdag optreden , terwijl het aan de Zwitserse en Oostenrijkse zuidkant relatief rustig zal blijven. Het meest extreme weer krijgen waarschijnlijk de Zuidelijke Franse Alpen te verwerken (dank voor de tip Breunis!). Zondagavond daar windstoten tot zo’n 90 kilometer per uur..

uv70_16022821_16022612

Zware sneeuwstorm in de Franse Alpen!!!

En op circa 3 kilometer hoogte? windkracht 10 (in het Europese model) tot 11 zoals hierboven. Zware sneeuwstorm dus!

ScreenHunter_737 Feb. 26 22.00

Ik zei het al maar het is ook logisch. Wat hogerop als sneeuw valt.. lager veel regen op zeer uitgebreide schaal. Vet gedrukt de regio’s waar (grote) problemen te verwachten zijn volgens de Italiaanse weerdienst. Voor alle noordelijke provincies 100 tot 150 millimeter in de verwachting, met uitschieters van meer dan 200 millimeter. Overstromingen en aardverschuivingen zijn waarschijnlijk.

IT-160227

Morgen code oranje, zondag code rood?

Op Meteoalarm.eu ziet dat er zo uit. Er wordt altijd gewaarschuwd voor vandaag en morgen; zondag zit hier dus nog niet bij. Het zal erger worden.

Brixentranendal

Dalende sneeuwgrens

Zoals Frederic al zei, maandagavond zal het ook in de Noordoost-Alpen gaan sneeuwen. Een centimeter of vier zal het zeker opleveren. Als alles meezit misschien wel 20 centimeter trouwens. Maar dat is onzeker nog; geen garantie!

rsum_16030712_16022612EC

Het vervolg in het Europese model

Daarna op woensdag waarschijnlijk meer sneeuw; ook dat is onveranderd ten opzicht van vanmorgen. Met mogelijk opnieuw een tijdelijk oplopende sneeuwgrens voor de noordkant, waar echter alleen de laagste dalen last van zullen hebben.

rsum_16030712_16022612GFS

En in het Amerikaanse model

Het vervolg is ook mooi hoor. De stroming lijkt aanhoudend hoofdzakelijk (noord)westelijk te blijven. Met dan weer sneeuw voor de noordkant, dan weer voor de zuidkant. Vanavond laten beide toonaangevende modellen best bizarre neerslagtotalen voor de komende 10 dagen zien. We gaan het even afwachten; deels is dat meteofictie en eigenlijk vanaf volgende week vrijdag al onzeker. Maar de vooruitzichten zijn (uitgezonderd de Italiaanse zondvloed natuurlijk!) zonder meer positief!

rart_16030118_16022612NL_EC

Beetje natte sneeuw in NL maar veel sneeuw in de Middelgebergtes!

In de lage landen zijn we na een overigens mooi winters weekend op dinsdag met mogelijk een klein beetje natte sneeuw tijdelijk (net) van vorst en sneeuw af. De timing kan hier nog wel van belang worden; met wat pech komt het allemaal net wat eerder binnenlopen en kan het nog een vervelende dinsdagochtendspits worden. Opnieuw goed nieuws voor alle middelgebergten trouwens: alleen op dinsdagmiddag misschien net aan even wat regen in het Sauerland maar verder alleen maar sneeuw(buien) en negatieve temperaturen! Ook met de sneeuw in het Reuzengebergte lijkt het wel goed te komen: het gaat er steeds meer op lijken dat daar maandag en dinsdag zo’n 20 centimeter gaat vallen, vrijwel zonder voorafgaande regen.

rart_16031100_16022612GFS_NL

Sneeuwkansen tot ver in maart

Maar op donderdag en zaterdag zien we al weer nieuwe sneeuwkansen, verderop in die Europese run evenzo. En de cliffhanger komt (in de verre meteofictie) van het Amerikaanse model: op 10 maart droge sneeuw. Hajo zei het al eerder, de sneeuwkansen konden wel eens tot ver in maart aanhouden.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

25 reacties

Gesloten voor reacties.