Deze ochtend sprak ik over een kwartje dat voor komend weekend zowel naar de west- en zuidkantdump van GFS00 als naar de ‘blow it all’-dump van EC00 kon vallen, met GFS licht in het voordeel. Ondertussen zijn we 12 uur verder. We zijn er nog lang niet, maar GFS is sinds deze middag meer richting de dump van EC opgeschoven.  En de avondrun doet er nog een schepje bovenop. De ensembles zijn er nog niet 100% uit, maar het ziet er nu naar uit dat de Oostenrijkse Alpen zich voor het eerst sinds lang weer mogen gaan opmaken voor een stevige dump. In de Alpen zelf was vandaag nog niets te merken van het naderende geweld. De foto bovenaan dit bericht is genomen bij Passy, aan de voet van de Alpen met zicht op het Mont Blanc Massief. Helemaal groen in de laagste dalen. Maar de toppen van de Alpen schitterden in de zon.

Serfaus Martijn

Deze foto vanuit Serfaus postte Martijn net in de reacties.

Flachau Maurice 1

En deze stuurde Maurice ons door vanuit Flachau. Heerlijk! Omstandigheden zijn er prima zo lijkt het. En dat kon je ook in de reacties lezen, al werden de zuidhellingen slushy in de loop van de dag.

Flachau Maurice

Tsja, wat wil je bij +15°C.

les-concurrents-petits-et-grands-ont-rivalise-d-imagination-photo-le-dl-jean-claude-prevost 1

Een zwembroek is dan geen overbodige luxe natuurlijk. Ook morgen niet wanneer het nulgradenniveau weer boven de 3000 meter gaat uitkomen, al komt er in de loop van de dag steeds meer hoge sluierbewolking vanuit het noorden opzetten. De voorbode van het schampschot tegen de noordelijke Alpen in de nacht op woensdag. Nog steeds gaat er dan geen betekenisvolle neerslag vallen.

tcdc_14032012_14031612

Snel over dan maar naar het weer richting het weekend. Donderdag start de vier dagen durende Dutchweekend in Sauze d’Oulx, Italië, in zonovergoten omstandigheden. Sauze wat? Welke saus? Sauze d’Oulx ligt in het verlengde van de Mauriennevallei, maar dan aan de andere kant van de hoofdkam. Heb je tijd, schrijf je dan snel hier in, want de plaatsen zijn beperkt. Hoge bewolking komt in de loop van de dag wel wat dichterbij als voorbode van de weersomslag.

ECM1-144

De gedetailleerde ontwikkeling voor komend weekend heb ik deze ochtend al gegeven. Komend weekend wordt een NOM door opbouwende hogedruk boven de oceaan richting Scandinavië geduwd, terwijl zich net ten zuiden van de Alpen een afgenoerde koudeput vormt. Aan de voorzijde ervan komt vrijdag even een Zuidföhn op gang. Aan de zuidkant kan dan al wat neerslag vallen. Het koufront klapt zaterdag al tegen de hele noordkant van de Alpen aan. Daar is geen ontkomen meer aan.

MS_746_ens Portes du Soleil

Kijk maar naar dit ensemble voor de Portes du Soleil. Na de koufrontpassage duikt het nulgradenniveau er tot onder 1500 meter.

ensemble sauze d'oulx

Ook in Sauze d’Oulx gaat het komend weekend aardig wat sneeuwen.

rsum_14032512_14031712

Maar de echte dumps zijn voor de oostelijke Alpen bestemd. Daar gaat het vanaf zaterdagnamiddag tot dinsdagavond bijna onafgebroken sneeuwen. Kijk eens wat GFS aan accumulaties berekent. Door die inmenging van zachte lucht en de tijdelijke aanvoer van over de Adriatische Zee schieten de Dolomieten weer de hoofdvogel af. Maar ook de Oostenrijkse noordkant krijgt meer dan een mooie opfrisser.

rsum_14032600_14031712

En wat dan gezegd van de accumulaties volgens de Europese weercomputer. Tsja, op die manier gaat Hajo zijn BV vlot halen.

ECM1-192

Hoe komt het dat de noordkant zoveel meepikken? Dat komt door de naar onze omgeving uitbreidende rug van hogedruk die de koudeput naar het oosten laat opschuiven en zo de nordoststau er dagenlang intact houdt, tot alle vocht uit de lucht is geknepen. 

MS_1347_ens Zell am See

Hier het GFS ensemble voor Zell am SeeKaprun. Onzekere factor blijft voorlopig nog de sneeuwgrens. Hoeveel warmte gaat er zich tussen mengen aan de oostkant? En gaan ook de laagste dalen weer even wit zien? Voorlopig houd ik nog even een slag om de arm over de verwachten hoeveelheden, want het kwartje is nog niet gevallen. Maar als weerman moet je op gegeven moment knopen doorhakken. Als de weerkaarten en -ontwikkelingen er morgen nog identiek uitzien, dan call ik hem. Ook al neemt morgen Hajo weer de honneurs waar.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

17 reacties

Gesloten voor reacties.