Vandaag is er een beetje opwinding zoals je hartje winter zou hebben bij natuurijskoorts. Natuurlijk hebben we nog geen lange serie ijsdagen te presenteren. Natuurlijk zijn de onzekerheden gigantisch maar o wat zijn de kaarten mooi vanavond en hoe bijzonder is het dat de best wel idiote GFS06u navolging heeft gekregen. De pluim van het Europese model is nog niet binnen maar hoe leuk is al de kaart van de hoofdrun hierboven. Precies over 10 dagen op zondag 24 november -12°C in België?

 

Eric gooide deze kaart net in de reacties. In Nederland praten we dan wel over natte sneeuw maar toch! Over een week al plus een beetje!

sneeuwpluim1411_13ZO

En de pluim voor Zuid-Oost Nederland is geweldig. Dat is toch een dikke laag sneeuw in de hoofdrun voor dat deel van Nederland. En zie ook dat alle andere leden ook wel sneeuwpiekjes produceren. Dat we de laatste decade van november sneeuw te zien krijgen in Nederland is hiermee behoorlijk waarschijnlijk.

temppluim1411_13ZO

En die temperatuur. Tjonge jonge. Het is een koude uitbijter maar dan ook wel een dikke. En laat je niet in de luren leggen dat het allemaal wel meevalt: kijk eens waar het gemiddelde stippellijntje gaat zigzaggen. Tussen de 0°C en 3°C. 

eindhovengem3edec

Daarmee zit je in die regio al dik in de top10 koudste laatste novemberdecades. En het gekke is: de top 10 voor de Bilt is extremer. Bekijk die waarden het zelf op weergegevens.nl en speel met de mogelijkheden van deze geweldige website.   

ecmwf2411

Waar gaan die avondruns nu precies heen? Het Europese model doet een niet helemaal uitgegroeid scandihoog. Met de Lage Landen als koudeputje van Europa en tot in Scandinavië opwarming van de bovenlucht. Polen ook aan de grond warmer dan Spanje. Altijd opletten bij zo’n situatie want evengoed komt heel Oostenrijk in de zachte aanvoer.

gfs2411

 

Het Amerikaanse model doet een Groenlandse blokkade erbij en op de langere termijn vooral (koude uitbijter) aanvoer van serieuze kou over zee met voor Nederland aanhoudende golven natte sneeuw en voor de Alpen yummie (minder Föhndreiging ook). 

Vergeet niet dat er ook op dit moment een dump staat te gebeuren in de Alpen en later dus ook in de Pyreneeën. Het is al begonnen. Het sneeuwt in de Franse Alpen en vooral ook aan de zuidkant.

De Passo Foscagno
passofoscagno

De Stelviopas of Stilfserjoch
stelviolive1411

Livigno
trepalle1411

Arosa (volg deze cam vanavond hierrr)
arosa1411 

Savognin 1200m
savognin1200_1411

Sneeuwgrens dus vet gezakt al en die kou schiet helaas even door voor hij doorschiet naar Spanje…. voor hij terugkeert with a vengeance?

Zie jij nog fraaie cams vanavond en vannacht? 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.