Vandaag is er een beetje opwinding zoals je hartje winter zou hebben bij natuurijskoorts. Natuurlijk hebben we nog geen lange serie ijsdagen te presenteren. Natuurlijk zijn de onzekerheden gigantisch maar o wat zijn de kaarten mooi vanavond en hoe bijzonder is het dat de best wel idiote GFS06u navolging heeft gekregen. De pluim van het Europese model is nog niet binnen maar hoe leuk is al de kaart van de hoofdrun hierboven. Precies over 10 dagen op zondag 24 november -12°C in België?

 

Eric gooide deze kaart net in de reacties. In Nederland praten we dan wel over natte sneeuw maar toch! Over een week al plus een beetje!

sneeuwpluim1411_13ZO

En de pluim voor Zuid-Oost Nederland is geweldig. Dat is toch een dikke laag sneeuw in de hoofdrun voor dat deel van Nederland. En zie ook dat alle andere leden ook wel sneeuwpiekjes produceren. Dat we de laatste decade van november sneeuw te zien krijgen in Nederland is hiermee behoorlijk waarschijnlijk.

temppluim1411_13ZO

En die temperatuur. Tjonge jonge. Het is een koude uitbijter maar dan ook wel een dikke. En laat je niet in de luren leggen dat het allemaal wel meevalt: kijk eens waar het gemiddelde stippellijntje gaat zigzaggen. Tussen de 0°C en 3°C. 

eindhovengem3edec

Daarmee zit je in die regio al dik in de top10 koudste laatste novemberdecades. En het gekke is: de top 10 voor de Bilt is extremer. Bekijk die waarden het zelf op weergegevens.nl en speel met de mogelijkheden van deze geweldige website.   

ecmwf2411

Waar gaan die avondruns nu precies heen? Het Europese model doet een niet helemaal uitgegroeid scandihoog. Met de Lage Landen als koudeputje van Europa en tot in Scandinavië opwarming van de bovenlucht. Polen ook aan de grond warmer dan Spanje. Altijd opletten bij zo’n situatie want evengoed komt heel Oostenrijk in de zachte aanvoer.

gfs2411

 

Het Amerikaanse model doet een Groenlandse blokkade erbij en op de langere termijn vooral (koude uitbijter) aanvoer van serieuze kou over zee met voor Nederland aanhoudende golven natte sneeuw en voor de Alpen yummie (minder Föhndreiging ook). 

Vergeet niet dat er ook op dit moment een dump staat te gebeuren in de Alpen en later dus ook in de Pyreneeën. Het is al begonnen. Het sneeuwt in de Franse Alpen en vooral ook aan de zuidkant.

De Passo Foscagno
passofoscagno

De Stelviopas of Stilfserjoch
stelviolive1411

Livigno
trepalle1411

Arosa (volg deze cam vanavond hierrr)
arosa1411 

Savognin 1200m
savognin1200_1411

Sneeuwgrens dus vet gezakt al en die kou schiet helaas even door voor hij doorschiet naar Spanje…. voor hij terugkeert with a vengeance?

Zie jij nog fraaie cams vanavond en vannacht? 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.