gfsnh-5-174

Als er iets is dat ik van Hajo heb geleerd (nog van in de tijd van op het andere weerplatform), dan wel dat je de weerkaarten soms voor een paar dagen los moet laten. Soms moet je zelfs streng zijn voor de weergoden en gewoon tegen ze zeggen dat ze hun huiswerk opnieuw moeten maken: “Ga maar weer naar binnen EC en GFS, wij hoeven jouw troep niet”. Een van mijn favoriete Nederlandse uitspraken. En ze hebben geluisterd deze keer, toch zeker het Amerikaanse GFS. “We don’t want your sh*** !” Gisterenmiddag postte ik in de reacties nog iets over een toenemende AO-index (Arctische Oscillatie: sterkte van de straalstroom over heel het noordelijk halfrond), maar een onzekere NAO-index. Die NAO is het stukje van de AO dat enkel op de Noordelijke Atlantische Oceaan van toepassing is. En dat zagen we vandaag ook in de kaarten die het Amerikaanse GFS uitspuwde. Maar de avondrun doet het wel heeeeel treffend. Inderdaad een stevig ontwikkelde straalstroom boven de Stille Oceaan. Maar vrij zwak en erg meanderend op de Atlantische Oceaan.

gfsnh-0-174

Luchtdrukgewijs ziet dat er dan zo uit. Het Azorenhoog dat volgende week al vrij zeker tot over Bretagne komt geschoven en tegelijkertijd een arctische uitbraak naar de oostkust van de VS. In normale / gemiddelde omstandigheden werkt zo’n Noord-Amerikaanse arctische uitbraak de vorming van depressies boven de Atlantische Oceaan in de hand door de botsing met subtropische lucht daar.

gfs-0-174

Toen de avondrun van GFS begon uit te komen was ik dan ook bijzonder geïnteresseerd in wat de kleine hogedrukrug vlak voor die Noord-Amerikaanse depressie zou gaan doen. In GFS06 deed die al hoopvolle dingen door aardig wat warmte op grote hoogte richting Groenland te pompen. Maar nu gaat het helemaal los.

gfs-0-192

Door de afwezigheid van een goed ontwikkelde straalstroom wordt de Noord-Amerikaanse depressie helemaal niet de oceaan opgeblazen. Nee, ze blijft min of meer ter plaatse rondtollen waardoor er almaar meer warmte naar het noorden beweegt. Op zijn beurt wordt het Azorenhoog dat naar Bretagne op uitstap was terug de oceaan op getrokken …

gfs-0-216

… wat dan weer de weg vrijmaakt voor koude arctische depressies om boven West-Europa naar het zuiden uit te zakken.

gfs-0-240

En zo komen de Lage Landen en de Alpen in de dagen voor Kerstmis in een koude noord- tot noordwestelijke stroming terecht. Hé, waar kennen we dat patroon weer van? Euhm, even denken …

rart_17122306_17121312

Haha, nee, mopje hoor. De buientrein van over de Noordzee komt dan weer goed op gang. En die buien worden dan al snel weer winters. De Noordzee is ondertussen alweer wat meer afgekoeld. Dus … hier zit potentie in.

gfs-0-288

In de verre meteofictie zien we in GFS12 zelfs weer van die duikende laagjes op kerstavond en kerstdag.

Webp.net-gifmaker

Tsja, die duikende laagjes kennen we natuurlijk ook nog van ergens. Euhm, even denken …

rart_17122512_17121312

Hier de ingezoomde sneeuwkaart voor kerstdag van GFS12 …

tmp2_17122512_17121312

… waar deze dagtemperaturen bij horen. Jawel, ‘dag’-temperaturen. Mooi, mooi. En dat allemaal precies getimed. Ja, jij hebt je huiswerk prima gemaakt GFS’je. Tien op tien.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Voor de goede verstaander (zodat er geen misverstanden ontstaan): het gaat hier maar om een enkele modelrun, dus uiteraard zit de hoofdrun van GFS helemaal onderin het ensemble. Wat is dan de waarde van deze run? Voorlopig weinig, maar het heeft onze avond toch alweer wat meer kleur gegeven. En belangrijker, het heeft het scenario van het doorzettende patroon van steeds terugkerende NW-stromingen boven West-Europa, waar ik enkele dagen geleden ondanks de dreiging van een stevige WC nog voor ging, weer op de kaart gezet. Benieuwd of EC zo meteen ook al zijn huiswerk in positieve zin hermaakt heeft.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

98 reacties

Gesloten voor reacties.