Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Avondrun GFS doet hoop op witte kerst weer flink oplaaien!

check ook eens

98 Reacties

 1. Mark (breda) schreef:

  Fingers crossed zullen we maar in voor GFS begrijpelijke termen zeggen.

 2. Thijs p schreef:

  Mooi frederic ! Ieder jaar hebben we weer een woord wat we de hele winter op de fora lezen. Polarlow, Ssw, Duikende laagjes. Wat hadden we nog meer ?

 3. Darius schreef:

  Lekkerrrr en nu vasthouden gfs!!

 4. Jopie schreef:

  Perfecte ontwikkelingen. Vraag aan Frédéric. In de uitvoer van 0600 eindigde deze met een Scandi Hoog. Nu is dat niet het geval. Is die kans nog reëel? Ik stel vast dat de kou meest kou is door lagedruk gebieden. Een echte transportkou situatie heb ik nog niet gezien.

 5. fred schreef:

  Mooi bericht, maar waar kan ik de actuele temp van de Noordzee vinden?.
  Vooral die zin tussen haakjes valt op :), daar vermijd je een heleboel reacties mee.

 6. Leonard schreef:

  Momenteel 7,7 graden ongeveer.

 7. Bericht lees ik straks wel, eerst eten en een update vanuit de Ardennen plaatsen.
  Momenteel ziet het er zo uit op de Baraque Frituur

  Situation à 17h 0° +- 13 cm de neige
  Si météo tjs ok = ouverture probable demain matin ….

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ski_baraque1.jpg

  begint al aardig op te lopen… 🙂
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ski_baraque-1.jpg

 8. Henrik schreef:

  EC is niet om aan te zien en gaat zeker niet mee met GFS

  • Frederic schreef:

   Tchoh. Niet om aan te zien is niet echt het juiste woord. Ergens is er in de achtergrond wel een zelfde soort ontwikkeling aan de gang. Het pakt alleen niet gunstig uit hier

   • Maarten schreef:

    gelukkig zie jij het positiever in dan ik zo op het eerste oog. Maar daarom ben jij ook de weerman hier 🙂

   • Henrik schreef:

    Dat zou goed kunnen hoor ik bedoel de output van de oper en de weerkaarten die daar bij horen. Die doen bijna zeer aan je ogen Hopelijk biedt het ensemble wat meer kansen die GFS laat zien

   • Martijn sonnenberg schreef:

    Eens. Je ziet in deze run het hoog niet verder het continent opdraaien maar terugkeren naar de oceaan. uitwerking tov het GFS is nog matig, maar beter dan wat we tot op heden zagen. duurt vaak enkele runs voordat een model is bijgedraaid

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Haha… eens met Frederic.
   De hogedrukkern trekt i.i.g. niet het vasteland op en neigt (met een beetje fantasie) aan het eind van de verwachtingsperiode te kantelen.

   Voor de Alpen ziet het er gewoon al goed uit. Nu de LL nog…

 9. getjo schreef:

  He Henrik dit zijn teksten van erwin (en die neem ik heel serieus) dus ik ga voorlopig voor frederic zijn scenario die ik ook heel hoog heb zitten wat betreft weersvoorspelling

 10. Maarten schreef:

  Ec is gewoon bagger. En heel langzaam zie ik toch een scenario verschijnen dat ook voor de Noordalpen slecht is. Warmer met neerslag. En dat willen we niet. Doe mij maar de gfs run. Duimen draaien

 11. fred schreef:

  ja het EC werkt (nog) niet mee, maar wat niet is kan nog komen, er is nog tijd genoeg, voor hopelijk dat het EC mee gaat met het GFS.

 12. Jopie schreef:

  Maarten: EC is niet ideaal. Maar ben je niet veel te negatief? Warmer? Niet echt overtuigend. Alleen beetje op hoogte. Warmte is echt ver weg. Zie bericht Jorne. En kan zo maar kantelen naar ontwikkelingen als in de GFS..

  • Martijn sonnenberg schreef:

   er zit inderdaad koude opgesloten aan de noordzijde van de alpen en daarbij is een hoge drukgebied ook een aantal dagen niet verkeerd en zeker in deze fase van het seizoen niet erg problematisch (lage dauwpunten, inversieweer, geen neerslag, zon niet heel krachtig…) Daarbij is deze run van EC al op het naar het continent opschhuiven aan het terugkeren, je kunt de kaarten die volgen na +240 al bijna intekenen als je de evolutie van het hoog volgt, dat zal in deze run verderop (kunnen we niet zien) weer kantelen naar noordwest-zuid oost en dan is de glijbaan er weer.
   Dat het hoog tijdelijk naar het continent opschuift is een gegeven feit, maar is het heel reeel te verwachten dat de huidige situatie 5 maanden aanhoudt? lijkt me niet. Ik deel de verwachting van frederic dat dit stromingspatroon (opbollend azorenhoog, met daarbij wisselend west-nw en noordstroming) grote kans maakt een langdurig ‘blijvertje’ te zijn

  • Maarten schreef:

   Misschien wel Jopie. Ik heb alleen het idee dat per run de warmte verder het land op komt. We gaan het zien.

   • nils schreef:

    Als je puur naar de alpen kijkt maken warmte en droogte niet veel uit voor de pistes, er ligt genoeg, ook in Oostenrijk. Harde warme fohn of flinke regen kunnen de boel wel aardig verzieken…

 13. PChico schreef:

  Is dit (voor Nederland) bijzondere fenomeen een voorbode voor een bijzondere winter? http://www.nhnieuws.nl/nieuws/216677/Zeer-zeldzame-ijsballen-gevormd-in-vloedlijn-Gooimeer-bij-Huizen

 14. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Wetteronline:
  In knapp zwei Wochen ist Weihnachten und die Spannung steigt, ob es dieses Jahr vielleicht mal wieder für ein weißes Weihnachtsfest reicht. Noch ist alles möglich, doch im Bergland stehen die Chancen auf Schnee am besten.

  Leuk!

 15. Frederic schreef:

  windrichtingpluim van EC is duidelijk: geen Scandihoog in het vooruitzicht. Maar zo ver waren we al natuurlijk.

 16. Teunis Beek schreef:

  Voor mij en veel andere weermannen in het land is de boodschap helder. Voorlopig geen serieus winterweer en daarom even een weekje geen wswm. Daarna zien we wel weer verder. Als je hier blijft hangen krijg je elke dag het gevoel dat de winter voor de deur staat. Laters!

 17. Hajo schreef:

  Is het iemand opgevallen dat de overvloedige sneeuw in Nederland keurig in de meteofiction te zien is geweest meer dan 10 dagen van te voren? En dat we het hier ook nettjes hebben gemeld?

  • Roy schreef:

   Als je de reacties eronder terugleest.. wat valt Erwin hier door de mand zeg! Al dat gezever over die ensembles. Zo zie je maar weer. De grappige vergelijking met de srv van @Hans was overigens zo vaag nog niet hè!

   • Hans schreef:

    @Roy, eerlijkheid gebied te zeggen dat “de grap” niet helemaal goed geslaagd (beschreven) was. De insteek wel want jij hebt het begrepen 🙂 Woorden van gelijke strekking door @Hajo jaren geleden gepost en die ik heb onthouden. Zelfs vandaag nog kon je de gevolgen nog zien. Temperaturen van max 3 graden op veel plaatsen……… de stroperige kou van “de dikke yoghurt” 😉

   • Hans schreef:

    …..en over ensembles, 20 jaar studie, statistische berekeningen etc. …… ik zou m’n geld terugvragen 😉

 18. Bas schreef:

  Klopt zeker @Hajo. Het was pas zorgelijk geweest als de sneeuw in NL niet gezien was. Er zitten hier zoveel liefhebbers bovenop de kaarten die allemaal op zoek zijn naar winterweer, dan moet het ook wel een keer raak zijn, toch?

 19. Jolanda schreef:

  Dat is juist het leuke van deze site, de verschillende mogelijkheden die jullie,soms al ver van te voren, benoemen, en om dat te volgen hoe een en ander zich uiteindelijk ontwikkeld, ! En al die berichten van erwin..ik heb ze op een gegeven moment maar overgeslagen..en me gefocust op de berichten van de goede weermannen!

 20. Frederic schreef:

  En ondertussen gaat Vorarlberg vannacht met veel Oostenrijkse sneeuw lopen. 30cm zowat

 21. Frederic schreef:

  opvallend ook hoe eensgezind de controle run van GFS12 ht daarstraks was met de hoofdrun. Tot +240h vooruit vrijwel eensgezind met volledig gelijkaardige timing:

 22. Frederic schreef:

  GFS18 lijkt op +210h vooruit de middenweg te kiezen tussen EC12 en GFS12

 23. Jorne schreef:

  En ook gfs 18z heeft weer goeie intenties. Op 210 uur vooruit wel spannend nog, de blokkade lijkt iets minder stevig dan in de vorige run.

  • Jorne schreef:

   Weer wat verder vooruit zakt de depressie inmiddels af naar de Alpen en Nederland blijft bespaard van een full hit. Opvallend trouwens hoe stevig dat dunne lijntje hoge druk vanaf GB tot Groenland zich houdt?

   Edit: oorzaak lijkt gevonden, straalstroom pal uit het westen krijgt er geen vat op omdat deze te zwak is, die vanuit Groenland overhheerst

 24. Frans v schreef:

  @Hajo deze vergeet ik nooit meer:
  https://www.wintersportweerman.nl/weermodellen-kiezen-nu-allemaal-voor-februariwinter-2953/
  De dagen hiervoor werden de kansen al benoemd maar op 20 januari was jij er uit.
  En toen deze: https://www.wintersportweerman.nl/weerman-hajo-in-zwembroek-op-vlusch-naast-huis-krommenie-3620/
  Grappig dat in de reacties ook de sneeuw wordt benoemd die wel kwam waardoor de temperatuur tot -22 zakte die zaterdagochtend 4 februari in Flevoland. 2 reageerders stapen in de auto en brachten live report. Fantastisch was dat. Nu ben ik blij dat na 4 magere decemberwinters we eindelijk weer een goede start te pakken hebben!

  • nils schreef:

   Vertel mij wat @fransv !
   Ik zei nog tegen mijn vrouw, ik hoop niet dat die kleine op de uitgerekende datum van 3 februari komt… En ja hoor! precies de dag met dikke sneeuw en de aftrap voor een zeer koude periode kwam hij ter wereld! Niet raar dat hij helemaal ski, sneeuwgek is en dit jaar weer staat te popelen om 2 weekjes naar de alpen te gaan! Wellicht hebben wij dit enthousiasme een tikkeltje aangewakkerd hoor 😉

  • Tije schreef:

   Ja, dat was mooi! De flevopolder als koude putje van Europa. Ik zat die ochtend toevallig in de auto richting Lelystad. Beangstigd om zo’n lage temeperatuur op je autothermometer te zien, maar ook wel mooi.

 25. fred schreef:

  de gfs 18z is minder winters, hogedrukgebied punt minder mooi aan, en zakt vervolgens weg.
  Het is 1 van de vele mogelijkheden.

 26. fred schreef:

  Tot nu toe loopt de 1ste helft van dec heel normaal, dat is ook wel eens anders geweest.

 27. eri schreef:

  gfs18 geeft veel neerslag tot 240h voor NW en N alpen met een sneeuwgrens die op en neer pendeld tussen de 500 en 1400 meter, reken op meer dan een meter in NW alpen en tot een meter voor N-alpen.

  hoop dat deze blijft staan want dan gaat er in Lermoos een pak sneeuw vallen voordat en als wij daar op 23-12 aankomen

 28. Ebbe schreef:

  Geweldig al die reacties … ik ben met zo alles bekijken analyseren leren van de profesionals en dan onderbuik gevoel … enfin met kerst gaat zeker in de Alpen goed zijn denk af en aan sneeuw en zon maar daarna dat zijn dr weergoden … Yep inderdaad die bestaan … mannen van Wintersportweerman bedankt voor jullie input en analyses geeft heel veel voorlpret pos stress maar bovenal eerlijke pure reacties en analyses … dankjullie wel voor alle input enthousiasme en puurheid over komende weer patronen … een dikke like van EBBE !

 29. Ab schreef:

  GFS 00z run komt al vanaf 168h vooruit met het kantelen van het euro hoog richting oceaan. Vervolgens breidt dat hoog zich uit richting Groenland en tegelijkertijd een duidelijke “Frederic laagje”
  En dan plots probeert het oceaan hoog verbinding te zoeken met de beer uit Rusland op 216h vooruit wat ook gedeeltelijk lukt waardoor de stroming zelfs oost wordt net voor kerst op 22/23 december aldus GFS 00z run. En daarbij ook kans op sneeuw door die duikende “Frederic laagje”.
  En tjakka.. Oceaan hoog en Russische Beer vinden verbinding met elkaar boven Scandinavië waardoor er een Scandi hoog in de steigers wordt gezet bij de GFS run van 00z. Met dan al in de verre meteofiction termijn koude winterweer voor de LL door een oostenwind.
  Nog erg weg en onbetrouwbaar maar erg leuke virtuele voorpret om de hoek kijken dag mee te beginnen 🙂
  Succes met het verder bespreken van de weerkaarten wintervrienden 😉

 30. Robert schreef:

  Op dit moment trouwens zware (natte) sneeuwval omgeving Münster Duitsland temps rond het vriespunt.

 31. Mark (breda) schreef:

  Noorden van het land onverwacht veel sneeuw vanochtend vroeg….dat was niet echt verwacht lijkt me.

 32. Jopie schreef:

  Inderdaad Ab. Net als in de GFS 0600 van gisteren duidelijke aspiraties richting Scandi hoog na eerst duikende laagjes. Prachtig. Eerst een dikke laag sneeuw met aansluitend dikke vorst. 🙂

 33. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Mooie vooruitzichten dus, nog wat vroeg voor zekerheid maar trend is wel zichtbaar, eigenlijk al heel lange tijd!
  Hoop dat de zuidkant ook nog iets van een dumpje krijgt rond Kerst.

 34. Frederic schreef:

  Op +216h vooruit neigt EC00 nu wel hetzelfde te doen als bij GFS. Let op het hoogje dat vanuit New Foundland de oceaan op gaat

 35. Joke, Riederalp schreef:

  Het sneeuwt, min 4 graden en veel wind……kachelweer!

 36. Jesse schreef:

  Wat mij opvalt dit seizoen is dat het vooral ec is die bijdraait naar gfs. Daar waar dit voorgaande jaren vaak andersom was. Mijn conclusie is wel enkel gebaseerd op gevoel 😉

  • Ab schreef:

   Klopt @Jesse, zo ging dat ook met de mogelijke sneeuw vandaag afgelopen zondag/maandag. EC had dat laagje in eerste instantie te noordelijk berekend waardoor alleen de noordelijke provincies sneeuw leken te kregen. GFS daarentegen hield vol dat het allemaal zuidelijker zou gaan gebeuren met dan ook sneeuw voor West Vlaanderen. En uiteindelijk heeft GFS alsnog gelijk gekregen om maar een voorbeeld te geven over dit jaar 😉

  • Martijn sonnenberg schreef:

   een maand eerder was het meer andersom en was EC het meest ‘on target’ met de voorspellingen. GFS 00 is wel erg lekker trouwens, geen (volledig) witte kerst, maar wel kort daarna op de schaats?

 37. Joke, Riederalp schreef:

  Vorig jaar om deze tijd lag het voer voor de vogels onaangeroerd in het vogelhuisje. Nu is het niet aan te slepen! Volgens mij zijn ze bang voor een strenge winter!
  Prietpraat? Of zit er een kern van waarheid in?

 38. Snowdreamer schreef:

  Ik vindt da de weermannen hun voeten ter aan vegen update aub

 39. fred schreef:

  bij ec zakt het op +240h weer in elkaar Frederic, ik dacht al waarom ga je niet verder met de laatste kaart, nu weten we de reden.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.