Rechter muisknop voor groot

De GFS12u is weer binnen en het is er een van de zondag-maandag variant voor de Elstedentocht. Een mooie serie koude dagen en nachten met alleen donderdagochtend en middag tijdelijke verzachting als een sneeuwveld van de oostzee richting Alpen koerst onderweg licht uitsneeuwend.

Ik vind het nog zeer de vraag of Nederland ook echt zo onder de invloed komt van dat over in Duitsland trekkende plukje bewolking. In elk geval is het de nacht op vrijdag alweer helder. En wordt het brrrr. En de nacht op zaterdag ook en de nacht op zondag ook. Alleen zondag overdag en maandag overdag is het kwik rond het vriespunt. De nacht op maandag niet meer zo koud, maar wel onder nul.

Zondag zonnig met hoge sluierbewolking. Maandag zwaar bewolkt van binnentrekkende frontresten met nauwelijks neerslag. Als het maar hard genoeg vriest de aankomende vijf (!!!) nachten dan moet het zondag of maandag kunnen.

GFS12u brengt vervolgens dooi en gaat over naar de decembersituatie met redelijk wat sneeuw voor de noordkant van de Alpen en herfstweer in de LL. Ik weet zéker dat één van de modelruns van GEM of ECMWF of GFS18u ons nog weer in winterse zin gaat verrassen straks.

Rond 21.30uur een uitgebreide analyse van alle modelruns en een extra bericht om 0.30u op basis van de GFS18u pers ik er ook nog wel uit!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.