Rechter muisknop voor groot

De GFS12u is weer binnen en het is er een van de zondag-maandag variant voor de Elstedentocht. Een mooie serie koude dagen en nachten met alleen donderdagochtend en middag tijdelijke verzachting als een sneeuwveld van de oostzee richting Alpen koerst onderweg licht uitsneeuwend.

Ik vind het nog zeer de vraag of Nederland ook echt zo onder de invloed komt van dat over in Duitsland trekkende plukje bewolking. In elk geval is het de nacht op vrijdag alweer helder. En wordt het brrrr. En de nacht op zaterdag ook en de nacht op zondag ook. Alleen zondag overdag en maandag overdag is het kwik rond het vriespunt. De nacht op maandag niet meer zo koud, maar wel onder nul.

Zondag zonnig met hoge sluierbewolking. Maandag zwaar bewolkt van binnentrekkende frontresten met nauwelijks neerslag. Als het maar hard genoeg vriest de aankomende vijf (!!!) nachten dan moet het zondag of maandag kunnen.

GFS12u brengt vervolgens dooi en gaat over naar de decembersituatie met redelijk wat sneeuw voor de noordkant van de Alpen en herfstweer in de LL. Ik weet zéker dat één van de modelruns van GEM of ECMWF of GFS18u ons nog weer in winterse zin gaat verrassen straks.

Rond 21.30uur een uitgebreide analyse van alle modelruns en een extra bericht om 0.30u op basis van de GFS18u pers ik er ook nog wel uit!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

51 reacties

Gesloten voor reacties.