Zo sloten we af in de Alpen vandaag, een heel mooie skidag waar veel mensen gebruikt van hebben gemaakt, schitterend avondrood. We kijken vanuit Zuid-Duitsland naar de Oostenrijkse Alpen. Nou ik geloof dat heel Zuid-Duitsland vandaag plat lag want iedereen stond op de piste in Skiwelt. Ik was vanuit Frankrijk gewend dat zaterdag de beste dag was vanwege wisseldag, hier is het vooral dagjesmensendag.

Ik mocht het ervaren bij de verbindingsliften. Het mocht de pret natuurlijk niet drukken! Volg ons ook zeker even op Instagram trouwens! Dagelijks winterplaatjes 🙂

In het bovenstaande Europese skigebied was het ook erg druk, iedereen in die omgeving kent het, ik denk dat niemand van de lezers er ooit is geweest. Iemand? Mount Parnassos, Griekenland!

We blijven even in het zuiden in Grandvalira Andorra. Heerlijke condities maar een extra laagje kan niet kwaad, en dat komt er zagen we vanmorgen, ruim een halve meter is mogelijk! Hier alles behalve druk op zo’n mooie zaterdag, misschien slechte bereikbaarheid, ik ken het niet daar?

Minder exotisch maar net zo mooi, de zonsondergang in het Sauerland. Moeten geweldige wintersportcondities zijn daar nu.

De afsluiter is voor het onuitspreekbare Špindlerův Mlýn, wat een condities daar ook! Leuk plekje trouwens, was er afgelopen zomer en in de zomer was er al veel te doen, het skigebied zag er nog verrassend uitdagend uit. Ennn met je Alpeneuro’s kan je daar als een koning leven, ook niet verkeerd.

Tja en dan naar de weermodellen, ik heb het gevoel dat ik even een stapje terug moet doen. Ze het even laten uitvechten en daarna weer verder kijken. Het lijkt duidelijk dat het warme lijntje wat er in veel ensembles afgelopen dagen niet eens was toch invloed uit gaat oefenen. Zowel in het GFS als het EC blijven er wat resten van een laagje bij Schotland hangen waardoor de hoge druk opbouw niet meer lukt. Het is een spelletje van details dus zelfs op deze termijn kan het nog veranderen. Wat daarna gebeurt is vanzelfsprekend nog geheel onzeker.

De spreiding is vanaf de 25e enorm dus vanavond geen verdere analyses, even afwachten wat de nieuwe trend wordt. Zelfs de lekkere meteofictiekaarten van het GFS blijven even in de kast, laat je je toch verleiden? Klik dan even hier om zelf te kijken.

EC dus op hetzelfde spoor tot 5 dagen vooruit, daarna zijn de uitkomsten weer geheel uiteenlopend. Misschien dat we in de pluim later vanavond nog iets aan trend kunnen herkennen. Voor nu dus even het boekje verstandig dichtslaan en kijken naar de dingen waar we meer over weten.

Zoals bijvoorbeeld de sneeuw van komende dinsdag. Een interessante ontwikkeling in het ICON die een gele pluk berekent in het oosten. Eerst leek de meeste sneeuw bestemd voor het westen maar nu komt ICON met het uren lang uitsneeuwen van het front als het volledig tot stilstand is gekomen. Zo zou het bijna 24 uur aanhoudend licht kunnen sneeuwen in het oosten. Ook het GFS en het EC gaan mee met zo’n uitsneeuw situatie. Maandag doen we een uitgebreide sneeuwvoorspelling als het allemaal zo doorgaat!

Maar niet voordat we 2 flink koude nachten hebben gehad! Zou er dan zelfs voor de sneeuwval al regionaal geschaatst worden? Ik denk dat schaatsbaantjes het wel gaan redden. Wie meldt de eerste? Of nog beter, wie heeft er als eerste een “ik sta op het ijs” foto, hoeft natuurlijk niet op een ijsbaan 😉

Dan nog even wat anders, maandagochtend is de bloedmaan te zien boven de Benelux! Je kan er bijna de hele nacht voor wakker blijven of alleen op het hoogtepunt om 06:12 kijken. De weersvoorspellingen zijn gunstig! Het lijkt helemaal helder te blijven de hele nacht. Ga voor het beste zicht naar een afgelegen plek waar weinig licht is. Mijn regio het Westland is daarom uiterst ongeschikt 😉 Kleed je wel goed aan want de kaart erboven met de -7 is voor diezelfde ochtend. Oostenrijk lijkt redelijk bewolkt maar ik zal de wekker zetten, hier sowieso weinig lichtvervuiling gelukkig.

Voor de Alpen weinig nieuws aan de horizon behalve dat Frankrijk samenhangend met onze dinsdagsneeuw ook wat gaat meepakken. Heel Frankrijk wel te verstaan, voor ons interessant de Franse Alpen, toch weer 15mm neerslag en omdat het koude en redelijk droge lucht is kan dat wel 20cm opleveren. Echt van die champagne lichte poeder.

Afsluiten doen we natuurlijk superpositief met 2 geweldige feitjes! Ten eerste, dit stond vanmorgen op de website van het KNMI. We zijn van de 0 af! Eindelijk. Op naar de (ik geloof) 96 die ik voorspeld heb.

Ten tweede, er wordt weer geskied in Loser! Sinds 1 januari was deze lift dicht maar nu hebben er eindelijk weer mensen mogen genieten van dit geweldige skigebiedje. Zet morgen je wekker vroeg want de ochtendupdate is er optijd omdat ik een dagje Kitzski onveilig ga maken met de campingman uit Brixen! Hopelijk dan wat duidelijkheid voor zowel de Lage Landen als de Alpen.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

23 reacties

Gesloten voor reacties.