Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Avondrood, de weermodellen geven zich niet bloot

check ook eens

23 Reacties

 1. Jorn schreef:

  Ensemble EC vrij, consistent tot de 25e, opwarming in het weekend wel wat duidelijker geworden. Hierna onzeker gekwakkel. Duidelijk einde ‘winterweer’ nog niet in zicht.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/KNMI_expertpluim_De_Bilt_Temperatuur_201901191200.jpeg

 2. Hans schreef:

  Viel spaß Jorne …..laat het maar ‘s even flink “Stuiven” voor de camera(man) 😉
  Heb pluim EC gezien. Niemand misschien met mij eens maar ik vind de oper vrij bovenin liggen en dat geldt zeker voor de neerslag volgend weekend. Totaal ongeloofwaardig oper, m.a.w. kans op voortzetting van winter is aannemelijk!

 3. Remko schreef:

  Wat een prima objectief en slim bericht. Terecht een pas op de plaats en niet te ver vooruit kijken. Eerst zien wat het laag van dinsdag doet, dat is al onzeker. Blijft er inderdaad een kern achter of lost deze alsnog op? En wat er daarna gebeurt, woensdag meer duidelijkheid. Het front kan inderdaad wel eens boven Oost Nederland tot stilstand komen en uitsneeuwen. De kou boven Europa is de gelukkige boosdoener. Tegengas geven heet dat.

 4. Remko schreef:

  Even kijken naar Noord Zweden, omgeving Lulea.- 33. Bizar koud op veel plaatsen. Volgens SVT zet de kou zich onverbiddelijk vast.

 5. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Weet iemand wat er met het meetstation in Berkhout/Hoorn aan de hand is? In een klein gebiedje is het nu al ruim 24 uur niet onder nul te krijgen op 2 meter, terwijl de rest van de ll vrijwel volledig onder nul zit.

 6. Snowfever schreef:

  @Bart of Bassie 😉 mooie foto’s!

 7. piet schreef:

  gfs18 is alweer ietsjes beter het laagje voven nederland neemt van kracht af waardoor er hoge druk boven scandinavie komt

 8. Koninks schreef:

  -6 begint ergens op te lijken

 9. winterkoning schreef:

  Ik ben het niet met je eens Jorne. Voor mij was meteen duidelijk dat komende week niet tot structureel winterweer zou leiden. Daarom zag je de modellen aansturen op vuil winterweer. Later werd, door een gunstige samenloop van omstandigheden enigzins op meer dan vuil winterweer gerekend. Iedereen met jarenlange kaartenexpertise zag in dat dit eigenlijk geen kans van slagen had wat betreft structureel winterweer. Zoals aanvankelijl berekend zie je de modellen de vorst dan ook afschalen en weer richting het oorspronkelijke scenario gaan van vuil winterweer. Exact conform mijn eerdere posting vandaag doet de gfs 18u oper wat ik al eerder suggereerde: na een week met lichte vorst en vuil winterweer een tijdelijke verzachting. Begin februari zien we we wel barometrisch kansrijke kaarten met een fors poolhoog. Pas dan is er echt kans op schaatsweer en structureel winterweer. De kaarten zijn heel duidelijk hierover en geven zich dus duidelijk wel bloot. Dus eerst lichte vorst met sneeuwkansen, vervolgens een tijdelijke verzachting en daarna echte winterkansen met een poolhoog.

  • Jorne schreef:

   Ik denk dat de modellen ook qua overziene situatie een best kansrijke situatie voorschotelden. Met een sterk laag op de Middellandse Zee, een volgepompt hoog boven het noorden en een afgezwakte oceaan. Het zou niet de eerste keer zijn dat we daardoor voor langere tijd op de schaats kwamen. De 2 onzekere factoren waren het afzakken van dat laag en waar later de MZ depressie naartoe zou gaan, een van die 2 gaat dit keer niet goed, helaas.
   Ik hoop met je mee dat het poolhoog ons beter nieuws gaat brengen en ben met je eens dat ie nu een paar keer terug komt in het GFS, ik neem dat zeker mee in de LL update zo. Echter is een poolhoog ook geen garantie voor stevig winterweer omdat de LL dan zelfs nog in de westelijke sector van depressies kunnen komen als het hoog te veer op de pool is.

 10. Geert schreef:

  Zie ik daar een -10° ergens in Friesland…en zelfs een -14° in de Hoge Venen?!! Lokaal veel dieper gegaan dan in de voorspellingen zat dus.

 11. Ab schreef:

  GFS 00z ensemble pluim voor midden NL gaat nu voor een tijdelijke onderbreking van de winterweer tussen 25 en 28 januari. Met dan een hogere ENS gemiddelde. Daarna gaan opnieuw de meeste lijntjes voor duikende laagjes richting maandwisseling en hogedruk ten noorden van de LL. Met dan weer een ENS van overdag rond het vriespunt en nacht lichte vorst aldus de GFS pluim van 00z.
  Maar die termijn is ver weg en onbetrouwbaar en kan nog heel vaak wijzigen komende runs en pluimen.
  Hier prikpunt midden NL https://www.mupload.nl/img/9171ej361.gif

 12. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/1D9F86AA-808E-44E3-A7AB-88A79A101997.jpeg[/img]

 13. Leo H schreef:

  Jammer (en dan druk ik me voorzichtig uit), dat wordt dus weer niet schaatsen. Vorst en koude wind voelen voor voor mij alleen prettig als het tot een ijsvloer leidt. Anders liever plus 10 met een zonnetje. Zinloze kou noem ik dat. Ik hoop dat Ab nog lichtpuntjes ziet.

 14. Ab schreef:

  En @Geert, idd de eerste strenge vorst van deze winter in Leeuwarden gemeten voor NL van -10,1gr.
  En De Bilt heeft z’n eerste matige vorst te pakken van -5,2gr. En idd een stuk kouder dan de weermodellen verwacht hadden. Blijft toch een heikel punt opklaringen i.c.m droge lucht en weinig wind of windstille omstandigheden zonder sneeuwdek bijvoorbeeld. Ook dan kan het makkelijk erg koud worden bewijst deze nacht bij een aflandige oostenwind.
  https://www.mupload.nl/img/ncz50r.png
  Edit: Leeuwarden inmiddels kouder geworden

 15. Daniel Heerhugowaard schreef:

  Heerlijk weer zo, stralende zon en een vorstige lucht!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.