De Oostenrijkse weerdienst kondigde aan dat er 50 tot 100cm sneeuw zou vallen. Vanochtend zagen we al wat dat betekent als je onder de sneeuwgrens “leeft” zoals Eric op de camping van Brixen im Thale. Maar zat je hoog genoeg…. dan was het gewoon de grootste dump uit het seizoen tot dusver. Voor zover ik nu kan zien is er nergens meer gevallen dan in Obertauern. Hier waar eind april honderden mensen gaan schatgraven voor de sleutels van een splinternieuwe bolide (ga mee naar het Gamsleieten kriterium!) kreeg het auto-opgraven vandaag op de wisseldag een helemaal nieuwe dimensie. 

[fbphotos id=526706200696923]

En we zien ook dat hogerop in de Zillertal Arena veel is gevallen en ook op de Schmittenhöhe in Zell am See. Maar toch is Obertauern de grote winnaar vandaag. Het dalniveau van 1740m is zo ver in het oosten minstens equivalent aan de sneeuwzekerheid van Val Thorens. Toch leert deze situatie ons ook dat je gebieden met dorpen onder 1000m niet hoeft te mijden. Het kan daar wel eens misgaan. Een goed boek hoort bij je reisbagage. Maar de kunstsneeuwpistes houden het aardig uit. En het herstel laat zelden lang op zich wachten.

GFS 12u heeft er weer zin in! Zeker nog geen 11-stedenscenario, maar wel een steeds sterkere aanwijzing dat de WC-fase met regelmatige plensbuien in de Alpen spoedig overwonnen is. Winter is nu eenmaal…. winter!

Update 21u: zoals Ab hieronder ook vaststelt: ECMWF heeft er nog meer zin in! Ik heb me wel eens laten vertellen dat het pas echt de goede kant op gaat als het Groenland hoog niet alleen een hoge grondluchtdruk heeft maar ook een hoge geopotentiaal. Het hoog moet geel kleuren op de 500hPa kaart. Dat gebeurt bij ECMWF al vanaf volgende week zondag. Kansen voor LL-winter vanaf dan wat mij betreft gestegen naar 60%! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.