De Oostenrijkse weerdienst kondigde aan dat er 50 tot 100cm sneeuw zou vallen. Vanochtend zagen we al wat dat betekent als je onder de sneeuwgrens “leeft” zoals Eric op de camping van Brixen im Thale. Maar zat je hoog genoeg…. dan was het gewoon de grootste dump uit het seizoen tot dusver. Voor zover ik nu kan zien is er nergens meer gevallen dan in Obertauern. Hier waar eind april honderden mensen gaan schatgraven voor de sleutels van een splinternieuwe bolide (ga mee naar het Gamsleieten kriterium!) kreeg het auto-opgraven vandaag op de wisseldag een helemaal nieuwe dimensie. 

[fbphotos id=526706200696923]

En we zien ook dat hogerop in de Zillertal Arena veel is gevallen en ook op de Schmittenhöhe in Zell am See. Maar toch is Obertauern de grote winnaar vandaag. Het dalniveau van 1740m is zo ver in het oosten minstens equivalent aan de sneeuwzekerheid van Val Thorens. Toch leert deze situatie ons ook dat je gebieden met dorpen onder 1000m niet hoeft te mijden. Het kan daar wel eens misgaan. Een goed boek hoort bij je reisbagage. Maar de kunstsneeuwpistes houden het aardig uit. En het herstel laat zelden lang op zich wachten.

GFS 12u heeft er weer zin in! Zeker nog geen 11-stedenscenario, maar wel een steeds sterkere aanwijzing dat de WC-fase met regelmatige plensbuien in de Alpen spoedig overwonnen is. Winter is nu eenmaal…. winter!

Update 21u: zoals Ab hieronder ook vaststelt: ECMWF heeft er nog meer zin in! Ik heb me wel eens laten vertellen dat het pas echt de goede kant op gaat als het Groenland hoog niet alleen een hoge grondluchtdruk heeft maar ook een hoge geopotentiaal. Het hoog moet geel kleuren op de 500hPa kaart. Dat gebeurt bij ECMWF al vanaf volgende week zondag. Kansen voor LL-winter vanaf dan wat mij betreft gestegen naar 60%! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.