Hoe schriller kan het contrast zijn: een schitterende krokusweek en dan gaat het zo verschrikkelijk mis met een heel gezinnetje die samen met een ander gezin op wintersport waren in de buurt van Mittersill. Waarschijnlijk op weg van accommodatie naar het nieuwe dalstation in Hollersbach (skigebied Jochberg-Kitzbühel) werd de auto van een Nederlands gezin woensdagochtend om 9.08u op een onbewaakte overgang door de Pinzgaubahn – in feite een regionale boemeltrein – gegrepen. De 34-jarige moeder overleed en vader en de 9-jarige dochter werden met heli’s naar ziekenhuizen gevlogen.

Het hele gebied rond Mittersill is pas een skiregio geworden met de komst van de Panoramabahn in 2005. Mittersill met de omliggende dorpjes is sindsdien interessante wintersportbestemming geworden. Dat zelfde voorjaar werd het tracé van de Pinzgaubahn door een grote overstroming van het hele Salzachtal weggespoeld.

Lang heeft men getwijfeld of de trein weer opgebouwd moest worden. Pas in 2008 werd het herstel gedaan. In 2009 ging het toen al eens mis op precies dezelfde spoorwegovergang als waar gisteren de tragedie plaatsvond (zie video). Snowboarder vermist Nog een verdere droevige situatie in Oostenrijk: in Oberösterreich in het skigebied Kasberg is en 22-jarige Oostenrijkse snowboarder sinds dinsdag vermist. De jongeman, die bekend staat als offpiste liefhebber, was alleen op pad. Zijn ouders sloegen dinsdagavond pas alarm. De volgende dag werd de grote zoekactie ernstig bemoeilijkt door de frontpassage met hevige sneeuwval. Begin van de middag klaarde het even op en kon een heli vliegen. Om 3 uur werd de zoekactie gestaakt vanwege te hoog lawinegevaar. Daar in die oostelijk regio was 50cm verse poeder gevallen. We volgen de berichten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.