Hoe schriller kan het contrast zijn: een schitterende krokusweek en dan gaat het zo verschrikkelijk mis met een heel gezinnetje die samen met een ander gezin op wintersport waren in de buurt van Mittersill. Waarschijnlijk op weg van accommodatie naar het nieuwe dalstation in Hollersbach (skigebied Jochberg-Kitzbühel) werd de auto van een Nederlands gezin woensdagochtend om 9.08u op een onbewaakte overgang door de Pinzgaubahn – in feite een regionale boemeltrein – gegrepen. De 34-jarige moeder overleed en vader en de 9-jarige dochter werden met heli’s naar ziekenhuizen gevlogen.

Het hele gebied rond Mittersill is pas een skiregio geworden met de komst van de Panoramabahn in 2005. Mittersill met de omliggende dorpjes is sindsdien interessante wintersportbestemming geworden. Dat zelfde voorjaar werd het tracé van de Pinzgaubahn door een grote overstroming van het hele Salzachtal weggespoeld.

Lang heeft men getwijfeld of de trein weer opgebouwd moest worden. Pas in 2008 werd het herstel gedaan. In 2009 ging het toen al eens mis op precies dezelfde spoorwegovergang als waar gisteren de tragedie plaatsvond (zie video). Snowboarder vermist Nog een verdere droevige situatie in Oostenrijk: in Oberösterreich in het skigebied Kasberg is en 22-jarige Oostenrijkse snowboarder sinds dinsdag vermist. De jongeman, die bekend staat als offpiste liefhebber, was alleen op pad. Zijn ouders sloegen dinsdagavond pas alarm. De volgende dag werd de grote zoekactie ernstig bemoeilijkt door de frontpassage met hevige sneeuwval. Begin van de middag klaarde het even op en kon een heli vliegen. Om 3 uur werd de zoekactie gestaakt vanwege te hoog lawinegevaar. Daar in die oostelijk regio was 50cm verse poeder gevallen. We volgen de berichten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.