Weer zien we op basis van enkele modelruns verhalen rondzingen over hevige kou in Europa eind november. Ik doe er nog niet aan mee. Wel is het de moeite waard de zeer opmerkelijke kou van het huidige Australische voorjaar te melden, voor zover andere media dat nog niet hebben gedaan. Hierboven om het verwarrend te maken afwijking in graden Fahrenheit maar in elk geval bar koud.

Hierboven zie je de wolkenfilm waar de kou vandaan komt. Recht van het ras smeltende ijs van Antarctica [/sarc off]. Nieuw-Zeeland blijft verschoond. Al lekker warm daar.

Maar Australië dus op vele meetstations nieuwe dagrecords meer dan 3 graden Celsius kouder dan de oude records. We zoomen even in op de lijst …. de data van de oude records staan erbij. Het zijn of recente jaren of data van de mini ijstijd van de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Nou nu snel naar de echt zwaanzinnige records (met verwijzing naar een oude KLM reclamecampagne):

Als je klikt op de link in die tweet verschijnen de koele data voor je ogen. Je ziet hoe zowel Melbourne als Canberra series dagen meemaakten zo koel in de lente als al eeuwig niet meer. Voor het gemak heb ik de data hier gekopieerd.

Dit is de eerste keer in 99 jaar systematische temperatuurwaarneming dat Canberra drie dagen op of onder 14,0ºC heeft gehad, zo laat in de lente. OK, net geen eeuw dus. Maar dan …

Het is de eerste keer in 167 jaar dat Melbourne zo laat in de lente vier dagen op rij maxima onder de 15,5ºC heeft gehad. Sowieso bijzonder dat we nu we dieper de 21e eeuw in gaan vaker van die eeuwlingen tegen komen.

Op Tasmanië was nog kouder. Hobart mat de koudste novembernacht in bijna 70 jaar. Er viel lentesneeuw tot vlak boven zeeniveau. “Volgens voorlopige cijfers daalde het kwik in de hoofdstad van de eilandstaat maandag net na 5.30 uur naar 2,9°C, de laagste novembertemperatuur in de stad sinds 1953”, aldus Belinda House, weervrouw van het Bureau of Meteorology.

Hou je van kou en sneeuw en eerlijkheid over kou en sneeuw overweeg dan een donatie.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

kirsten_dl · 15 november 2021 op 23:10

Mooi toch? Zoveel sneeuw in Zwitserland en koude down under !

Helaas, jammer, zonde, spijtig maar niks hierover in de MSM, met géén woord.
Kan ook niet net nu hun elitaire feestje weer is afgelopen en ze wat moeten verzinnen tegen de volgende klimaatconferentie.
Bereid jullie alvast verder voor op wat komen gaat. Het einde van de plandemie is nog héél erg veraf.

Hajo · 16 november 2021 op 10:57

Wim · 16 november 2021 op 12:24

Stonden de “mainstream media” dan ook niet vol met berichten over de sneeuwstormen tot in Texas begin dit jaar, of toen half Oostenrijk in de sneeuw verdween januari 2019?
Er zijn elke dag wel ergens records in de ene of andere richting te vinden – gewoon veel meer in de warme richting, en die komen heus ook niet elke keer in de media. Moet elke dump in de bergen in de krant komen? Daar zijn de wintersport media voor, die hebben een publiek dat hierin geïnteresseerd is?

  Wim · 16 november 2021 op 19:15

  Beste Tjeerd, lees jij de reacties wel goed? Misschien reageer ik wel niet op het bericht van Hajo, maar op de negativiteit tav “de MSM’?

   Hajo · 17 november 2021 op 07:45

   Negativiteit tov de MSM is altijd op zijn plaats. De MSM zijn wreldwijd de nationale (globalistische) propagandakanalen geworden helaas. In oorlogen zijn nationale media altijd propagandakanalen. Dat is te begrijpen. Na een oorlog hoort dat dan recht gezet te worden en moeten ze hun kritische positie weer innemen. In de koude oorlog is dit echter aan beide zijden van het ijzeren gordijn niet gebeurd. Het oostblok bleef anti-kapitalistische propaganda schrijven. Het westen bleef NAVO-propaganda uitdragen. Dus in feite hebben we al sinds WW2 geen objectieve kritische media meer. Sinds de komst van internet zijn de kritische journalisten weer terug. Denk aan Glenn Greenwald etc. Aaron Maté. Jimmy Dore (komiek maar beter dan journalistiek). Uniek is Tucker Carlson die op Fox News de grootste talkshow van Amerika heeft en die een werkelijk partijloze kritische positie inneemt, vaak ook tegen Fox News talking points in. Op internet is 90% shit. En 10% goed. Of wat mij betreft 99% shit en 1% goed. 1% is namelijk ruim voldoende om je goed en vooral VRIJ te informeren. Bepaal zelf waar WSWM toe behoort.

    Wim · 17 november 2021 op 20:34

    OMG Tucker Carlson en journalist op enkele cm van elkaar… ik zie alleen vuilspuiterij en demagogie. Flooding the zone with shit, in de woorden van Steve Bannon, tot niemand nog het verschil ziet tussen leugens en waarheid en je mensen alles wijs kan maken. Met “de MSM” als de Lugenpresse van vandaag.

    Ik zie wel een hoop verschillende media, waarbij de ene al hogere journalistiek standaarden hanteert dan de andere – en waarbij winstbejag dikwijls voorgaat op integriteit. Het imperium van Rupert Murdoch (waaronder Fox News) met zijn uitgesproken politieke agenda is nu net 1 van de grootste media conglomeraten ter wereld. Bizar toch hoe je naar eenzelfde realiteit kan kijken en praktisch het tegenovergestelde zien.

  Hajo · 17 november 2021 op 07:39

  Hevige sneeuwstormen worden vaak gemeld door de MSM. Zelfs een mooie dump in de Alpen haalt de MSM. Kouderecords worden veel zeldzamer gemeld. Ik schat dat zowat 80% van alle warmterecords worden gemeld (en bosbranden etc etc) vs hooguit 20% van de koude. Zou ook 95% om 5% kunnen zijn. Dat met je statistisch uitvlooien.

Tjeerd · 16 november 2021 op 18:50

@Wim. Lees je de berichten van Hajo wel goed? Hij bericht niet alleen maar over kouderecords, maar ook over warmterecords en natuurlijk over de achtergronden. Dus, wat is de essentie van jouw reacties hier? Blijf hier dan weg als het je niet bevalt. De ondertoon van jouw berichten zijn alleen maar negatief en nietszeggend.

Tjeerd · 16 november 2021 op 19:24

Wim, ik lees de reacties elke dag, al jaren lang, zeker van Hajo. Jij reageert op deze site, vandaar mijn reactie op jou. WSWM is geen MSM.

  Henk de V. · 17 november 2021 op 00:23

  Nee Tjeerd. Jij leest verkeerd. Wel goed lezen. Wim levert geen kritiek op jouw Hajo. Hij bevestigd het beeld juist.

kirsten_dl · 17 november 2021 op 00:59

Nou ja, gelukkig hebben wij (althans voorlopig) nog steeds kerncentrales, stuwdammen en gascentrales.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/16/belgie-beleeft-een-dunkelflaute-zelfs-watervallen-van-coo-inge/

Koninks · 17 november 2021 op 08:43

Weer zien we op basis van enkele modelruns verhalen rondzingen over hevige kou in Europa eind november. Ik doe er nog niet aan mee.

Kom op Hajo dat was nu altijd het leuke aan deze site jij die hier volop aan mee.
Om de 5 min reacties hoe het verder ging.

Gesloten voor reacties.