En Augustus? Die kabbelt voorlopig rustig verder. Na de hitte van begin deze maand zijn we in rustig vaarwater terecht gekomen. En met een licht meanderende straalstroom is het zoals Ronaldo gisteren al zei momenteel een komen en gaan van kleine troggen, als een kleine stroomversnelling, en mobiele ruggen, waar de stroming weer even wegvalt. Na volgend weekend is er een groeiende kans op een nieuwe stabiele en zomerse periode. Onderaan dit bericht daar wat meer over.

temperatuut stratosfeer 2013

Neen, augustus kan nog vele kanten op, maar 1 ding is zeker. En dat is dat operatie afkoeling van het noordelijk halfrond al in gang is gezet, ook al valt daar op het eerste zicht nog niets van te merken. Hierboven zie je de evolutie van de temperatuur doorheen de troposfeer (0 tot 12 km) en stratosfeer (12 tot 50 km) sinds begin dit jaar tussen de 60° en 90°NB. De J onderaan links staat voor januari. Dus nu zitten we iets voorbij de A van augustus, met de toekomst nog maagdelijk wit . De lucht bovenaan de stratosfeer is sinds eind juni, toen de zonne-instraling er maximaal was, al terug aan het afkoelen. Daar heb je natuurlijk geen zee of land vlak onder je voeten die de warmte lang vasthoudt. Het lijkt wel ‘the eye’ van Sauron uit Lord of the Rings, niet? En stilaan volgen ook de wat lager gelegen luchtlagen.

[dc_slider slider=”21510″ captions=”true”]

Opmerkelijk trouwens, is dat de stratosfeer op zo’n 30 km hoogte tijdens ons zomerhalfjaar nergens warmer is dan boven de Noordpool. Op het eerste gezicht bizar, maar eigenlijk ook niet. Heel de stratosfeer boven de Noordpool zit nog steeds 24 uur per dag in het zonlicht. Instralen maar die handel. Maar zoals je op bovenstaande animatie kan zien, wordt die warmte-instraling steeds minder intens.

[dc_slider slider=”21522″ captions=”true”]

Sinds  enkele dagen zet ook de troposfeer zijn eerste stappen richting het winterseizoen. Aan de grond is op de Noordpool zelf de afkoeling dus ook al begonnen. De zon staat daar vandaag maar zo’n dikke 15° meer boven de horizon. En dat is ongeveer dezelfde hoogte als bij ons op 21 december. Het temperatuurgemiddelde binnen de 80e breedtegraad laat zien wat daar de gevolgen van zijn. Gemiddeld zit de temperatuur er sinds deze week terug onder nul. En ook wanneer je naar de bovenluchten kijkt, verschijnen daar de eerste winterse tinten alweer.

Mignard-Andromeda_and_Perseus

Valt er bij ons al iets van die winterse omschakeling te merken? Neen, op het steeds langer worden van de nachten na, nog lang niet. We zijn tenslotte nog maar 11 augustus, en klimatologisch duurt het nog zeker 10 dagen eer bij ons de temperatuur statistisch gezien begint te dalen, voor de zeewatertemperatuur zelfs nog een maand langer. En over het langer worden van de nachten gesproken, volgende nacht, maar ook afgelopen nacht, heb je de kans om de vallende sterrenregen van de Perseïden te zien. Al hangen er komende nacht in het westen waarschijnlijk te veel wolken. Kijk na middernacht naar het noordoosten. Dan komt daar het sterrenbeeld Perseus op, onder het linker opgaand beentje van de W van Cassiopeia. Om 5 uur, net voor zonsopkomst, heb je de grootste kans. Perseus staat dan al vrij hoog boven de horizon in het oosten.

bewolking woensdag

Terug naar het huidige weer. De komende dagen passeren een aantal kleinere troggen en wordt het dus vrij koel, met steeds een kans op enkele buien, waarvan een exemplaar vrij intens kan zijn. Hoe meer naar het zuiden, hoe droger. En vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen wordt het door het dichterbij komen van de hoge druk vanaf woensdag steeds zonniger en ook warmer met temperaturen die de zomerse grens van 25°C kunnen halen.

GEFS +240 P2

Over de langere termijn bestaat er nog veel onzekerheid. Maar opvallend is dat het Amerikaanse GFS al dagenlang voor een nieuwe warmteopstoot kiest na volgend weekend. Regelmatig tovert dit model zelfs een warm Scandinavië-hoog uit de hoed. Het aantal ensembleleden dat hierin meegaat staat zelfs op 70%. Zoveel kans dus dat dit effectief gaat gebeuren? Neen, want jammer genoeg wordt dit model door zijn collega’s weinig ondersteund in zijn zomerse aspiraties. Dus wat mij betreft staat de kans op die laatste periode met echt stabiel zomerweer op zo’n 25%, maximaal. Meeste kans op … jawel, rustig voortkabbelend weer. Morgen een nieuw bericht met nieuwe inzichten, met dan ook een blik op de onweerskansen aan het Gardameer aanstaande dinsdag.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

24 reacties

Reacties zijn gesloten.