Augustus is nog maar vijf dagen ver, maar het is nu al duidelijk dat de laatste zomermaand uit een ander vaatje gaat tappen. De voorbije weken kampeerde een hoogtelaag boven de oceaan. Aan de voorzijde daarvan werden we door een zuidelijke hoogtestroming regelmatig overspoeld door warme tot zelfs hete lucht. Maar daar komt na vandaag verandering in.

EC00 vandaag

Heel de boel komt de komende dagen in beweging en schuift op naar het oosten en we gaan over naar een meer klassieke luchtdrukverdeling. Hoge druk in het zuiden van Europa, lage druk in het noorden. Met de Lage Landen op de scheidingslijn in een westelijke aanvoer. Vochtige zeelucht dus. Gaan we dus veel meer wolken zien deze maand? Yep. Wordt het veel koeler weer? Yep. Kunnen we nog buitenkomen dan? Natuurlijk, zo slecht wordt het in eerste instantie nu ook weer niet. Dat heb je wanneer je op de grens zit tussen twee verschillende weerbeelden. De ene dag zit je aan de koele, grijze regenkant, zoals nu woensdag en donderdag. De dag erop zit je aan de zonnige kant met best aangenaam zomerweer zoals komend weekend. Maar echt zomers warm weer? Dat zit er voorlopig niet meer in.

estofex

Laten we dus vooral van vandaag genieten. Vorige week schreef ik nog dat we de warmte in 2 golven over ons heen zouden krijgen. De eerste hebben we eind vorige week gehad. En de tweede, daar zitten we nu in. Dat kwam dus mooi uit, maar die tweede golf is er een van korte duur. Vandaag wordt het nog net tropisch warm in het zuidoosten. Maar vanavond komen de onweersbuien er al aan. De bovenluchten koelen snel af wat de atmosfeer onstabiel maakt. Tegen de avond aan verdwijnen de inversielagen, dus vanaf een uur of zes, zeven kunnen er verspreid enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen, vooral in het warmere (zuid)oosten. Heel veel vocht zit niet in de lucht, dus op extreem grote regenhoeveelheden moeten we niet rekenen. Maar de windschering (verandering van de windsnelheid en –richting met de hoogte) neemt in de loop van de avond wel toe, dus kan zo’n onweer wel met hevige rukwinden gepaard gaan. Straks de buienradars in de gaten houden!

EC12 temp Midden-NL

En de lange termijn? Wel, dat ziet er momenteel niet goed uit. Grote kans dat die scheidingslijn waar ik daarnet over sprak na komend weekend nog wat meer naar het zuiden zakt en we in een noordwestelijke aanvoer terecht komen. Nog wat koeler dus met temperaturen op veel plaatsen net onder de 20°C en elke dag kans op regen en buien. Nee, voor veel mensen was de voorbije periode te warm. Maar zoals het nu loopt, hoeft nu ook weer niet. In het ensemble zijn er nog wel leden die voor het betere zomerweer gaan hoor, dus duimen mag altijd!

Ison 8 mei 2013 tussen Mars en Jupiter

Waarschijnlijk komt het echt slechte weer er pas na volgende maandag aan. Net goed wanneer je nog wil genieten van de jaarlijks terugkerende perseïden. De vallende sterrenregen waar Ronaldo gisteren nog over sprak. Ze bereikt haar hoogtepunt in de nacht van zondag op maandag. Vooral zondagochtend en maandagochtend kan je dan zo’n 100 vallende sterren per uur zien. Klik hierrr voor een film van space.com met meer info hierover. Ook in de film gaat het over de komeet Ison, de komeet van de eeuw die we eind dit jaar mogelijk zelfs overdag gaan kunnen zien. Momenteel ligt die komeet nog ergens tussen Mars en Jupiter. Maar ze komt met een hoge snelheid steeds dichterbij, wordt meer opgewarmd door de zon en laat daardoor steeds meer stofdeeltjes achter. Tot nu toe konden enkel grote telescopen Ison spotten, zoals je op bovenstaande foto van de ruimtetelescoop Hubble kan zien. Eind deze maand kan iedereen met een kleine telescoop dat. Kijk dan ’s ochtends vroeg naar het sterrenbeeld kreeft.
Tot slot nog de melding dat wintersportweerman Arjan gisterennamiddag voor de eerste keer vader is geworden. Stijn is de naam, en we wensen hen alvast een sneeuwrijke winter toe!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

83 reacties

Gesloten voor reacties.