3-daagse sneeuwverwachting wintersport 6 december 2011

Klik voor grotere afbeelding

Vandaag eindelijk de rode kleur in Oostenrijk op de kaart met de 72-uurs sneeuwverwachting. Precies zoals het Oostenrijks weerbericht al enkele dagen meldt: “ergiebiger Schneefall vom Bregenzer Wald bis zum Dachstein”. Voor morgen – woensdag – doen ze er nog een schepje bovenop:

Schneesturm! Häufig Schneefall, vor allem in den Nord- und Zentralalpen schneit es ergiebig. Die Schneefallgrenze steigt vorübergehend auf 700 bis 1400m Höhe. In 2000m Höhe hat es zu Mittag minus 6 bis minus 3 Grad.

Kijk dat lezen we graag! En die beperkte stijging van de sneeuwgrens is maar een heel tijdelijke zaak. Laten we snel wat weerkaarten bekijken… en een inschatting maken voor de hele Alpen… 

[fbphotos id=303803122987233]

Brutaal
Op Telegraaf.nl lezen we ook voor Nederland morgen: Storm op komst! Dit betreft echt de kustprovincies waar woensdag tenminste een stormachtige wind windkracht 7 zal staan. Zie de eerste kaart. Op dat moment storm het ook langs de Noordalpen. De tweede kaart toont de windkracht op 850hPa, zeg maar op pisteniveau. Dat is de sneeuwstorm van het Oostenrijkse weerbericht. De derde kaart toont de neerslag. Brutaal weer!

Hevige sneeuwval
De vierde kaart toont het ensemble voor de Franse Alpen met nog steeds een uitschietende hoofdrun. Maar ook alle controleruns gaan uit van hevige sneeuwval boven 1200m woensdagavond en in de nacht op donderdag. In de nacht op zondag is het opnieuw raak met een volgend golfje sneeuw boven een scherp dalende sneeuwgrens. Daarna heerst onzekerheid. Meer daarover in de video die zo verschijnt.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.