Deze gekke foto is echt de afgelopen dagen gemaakt in Nederland aan de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Is bevroren spray natuurlijk maar zo iets dergelijks is ijzel natuurlijk ook. Regen valt op een nog bevroren bodem en bevriest. Dat kan maandag gebeuren vooral in het oosten van het land.

In het westen en zuiden vriest het de nacht op maandag al niet meer… zo denken we nu. Dus daar mag je verwachten dat de ijzel mee gaat vallen. In het oosten ligt dat anders. In Duitsland wordt volop gewaarschuwd voor ijzel maandag en dat zou ook voor onze oostelijke gebieden moeten gelden. Bij deze dus! Let op en hou de berichtgeving in de gaten.

Hier stap voor stap de ontwikkeling van temperatuur en neerslag. Vanaf het middaguur is de vorst uit het hele land verdreven en zou de problematiek minder moeten worden. Natuurlijk wordt overal gestrooid nog die nacht. Lijkt me zo.

Beetje relevant ook hoeveel er verwacht wordt. Enkel aan de kust meer dan 5mm. Elders 2 tot 5mm maar dat is voor ijzel niet niks. Het kan erg meevallen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. En ik had beloofd erop terug te komen.

Voor de ultrafanatieken: maandagavond is je beste kans nog een laatste stukje te schaatsen. Dinsdag regent het overdag. Zie kaart. Woensdag is ook nog wel aardig maar dat lijkt me gekkenwerk als het dat maandag al niet is.

We gaan het zien! Volg hier misschien je eigen verstand en niet wat de groep zegt! 😉

 

Categorieën: Gevaarlijk weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.