Deze gekke foto is echt de afgelopen dagen gemaakt in Nederland aan de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Is bevroren spray natuurlijk maar zo iets dergelijks is ijzel natuurlijk ook. Regen valt op een nog bevroren bodem en bevriest. Dat kan maandag gebeuren vooral in het oosten van het land.

In het westen en zuiden vriest het de nacht op maandag al niet meer… zo denken we nu. Dus daar mag je verwachten dat de ijzel mee gaat vallen. In het oosten ligt dat anders. In Duitsland wordt volop gewaarschuwd voor ijzel maandag en dat zou ook voor onze oostelijke gebieden moeten gelden. Bij deze dus! Let op en hou de berichtgeving in de gaten.

Hier stap voor stap de ontwikkeling van temperatuur en neerslag. Vanaf het middaguur is de vorst uit het hele land verdreven en zou de problematiek minder moeten worden. Natuurlijk wordt overal gestrooid nog die nacht. Lijkt me zo.

Beetje relevant ook hoeveel er verwacht wordt. Enkel aan de kust meer dan 5mm. Elders 2 tot 5mm maar dat is voor ijzel niet niks. Het kan erg meevallen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. En ik had beloofd erop terug te komen.

Voor de ultrafanatieken: maandagavond is je beste kans nog een laatste stukje te schaatsen. Dinsdag regent het overdag. Zie kaart. Woensdag is ook nog wel aardig maar dat lijkt me gekkenwerk als het dat maandag al niet is.

We gaan het zien! Volg hier misschien je eigen verstand en niet wat de groep zegt! 😉

 

Categorieën: Gevaarlijk weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.