2017-08-16_1821

Tropische golven vertrekken vanuit west Afrika

Ieder jaar is het weer raak. Zo rond augustus / september komt het Atlantisch orkaanseizoen op gang. Juist deze week gaf Asten (Harmelen) nog een reactie over de rust die heerst. Ik geef hem zeker gelijk als je kijkt naar de intensiteit. Er was de laatste tijd (zeg maar jaren) niet heel veel activiteit op de Atlantische Oceaan. Een stevig orkaanseizoen werd voorspeld o.a. omdat de Grote Oceaan nu neutraal is. Toch is (en was) het vrij onrustig. Gert, die nu ten oosten van de USA ligt, is reeds de 7e storm die benoemd is. Op 15-08 waren alleen 1936 / 1995 en 2005 al vroeg actiever en werden er meer stormen benoemd op die datum. Alle andere jaren was het rustiger en dus kun je nu al concluderen dat de tropische activiteit boven normaal is in 2017. Maar we zijn er nog niet, we beginnen net.  Het is nu erg onrustig op de Atlantsiche Oceaanen en er ligt boven Afrika nog meer ellende. (denk aan de ramp in Sierra Leone). Laten we eens kijken naar de ontwikkeling want niet alle tropische golven groeien uit tot orkanen.

shear_2017-08-16_1826

Invest 91L boven warm water met weinig schering en trekt westwaarts

Op de bovenste foto zie je orkaan Gert, ten oosten van de USA, en 2 zogenaamde “systems of Interest”. I-91L en I-92L. I-93L heb ik zelf ingevuld en wordt door NHC nog niet herkend als Invest Area. Morgen wel hoor, let maar op. I-91L kan uitgroeien tot Tropische storm Harvey. Het is voor deze tropische golven van belang dat er weinig schering is, dat ze boven warm water liggen van minimaal 27°C, dat geen droge lucht in de buurt is en dat er voldoende convectie is om een gesloten systeem te worden. Het coriolis effect laat het systeem ronddraaien. Die ingrediënten zijn voor I-91L allemaal aanwezig en dit systeem trekt strak naar het westen, De Benedenwindse eilanden kunnen wel eens “last” krijgen op het moment dat I-91L doorgroeit tot TS Harvey of Orkaan Harvey. We volgen dit natuurlijk op de voet.

I-92L_2017-08-16_1827

Invest 92L trekt noord-westwaarts

Voor I-92L gelden andere regels. Dit systeem krijgt het moeilijker omdat in de trekrichting naar het noordwesten minder gunstige omstandigheden heersen. Het water wordt iets koeler, er is onderweg meer windschering (de rode lijntjes op het kaartje) waardoor de top van een golf kan worden geblazen. Daardoor is er in mindere mate convectie en groeit zo’n systeem veel moeilijker door. Tevens heerst er ten noorden van het systeem een gebied met droge lucht.

alle2_in_een2017-08-16_1831

Beide invests in 1 overzicht met droge lucht richting noord-west op hoogte

Als we even iets verder uitzoomen kun je e.e.a. waarnemen. De oranje kleuren zijn de droge gebieden op middelgrote hoogte en wordt vanaf het noordoosten ingeblazen. Het droge gebiedje waar I-91L heen trekt zal vollopen met vocht, waar I-92 heen trekt zal dat niet gebeuren.

splitE dust 1608

Veel Sahara stof en droge lucht richting het noordwesten voor I-92L

Ook op lagere hoogten wordt er droge lucht over de Atlantische Oceaan geblazen. Het zogenaamde Sahara Layer (stof). I-93L (die eigenlijk nog niet bestaat) zal daar ook onderhavig aan zijn. De gebieden die nu nog moeten doorgroeien zullen (nog) geen invloed op ons weertype hebben. Maar Orkaan Gert zal wel invloed hebben op onze omgeving, en dit keer wellicht niet zo positief.

WNC_2017-08-16_1834

Gert trekt noord-oostwaarts richting Europa

Vanaf morgen accelereert Gert richting het noordoosten en zal in de straalstroom worden opgenomen. Dan verschijnt Gert ook op de Europese weerkaarten. En dan met name de neerslag.

output_80mzBR

Volg de neerslagbanden van Gert

De neerslagband en de relatieve warmte van ex-Gert trekt over de oceaan…

08

… op de bagagedrager van de straalstroom, en kwakt z’n overgebleven neerslag neer in west Europa. De tropische kenmerken zijn er dan allang uit en de meeste neerslag is Gert dan al kwijt. De koers staat nog niet vast en het is nog maar de vraag of de neerslag er aanstaande maandag ook daadwerkelijk komt. ECMWF laat de neerslag ten noorden van ons land langskoersen. En de GFS?

Groningen graphe3_1000___5.84905660377_52.995951417_

Prikpunt Groningen

Groningen wordt wel geraakt maar niet hevig. Denemarken zit in the line of fire.

Limburg

Prikpunt Limburg

Maar in Limburg blijft het droog. Morgen kan dat zomaar weer anders want een tropisch systeem zorgt ervoor dat de diverse weermodellen goed door elkaar geschut worden. Met andere woorden: ze hebben er moeite mee. Vrijdagavond kijk ik wel weer verder en dan gelijk ook naar de volledige zonsverduistering die aansataande maandag op stapel staat in de USA. En zijn alle tropische golven uitgegroeid tot tropische stormen of was het een storm in een glas water? We blijven het volgen.

Fijne avond!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.