Arlberg enkele uren onbereikbaar

Vanochtend zijn Lech en Zürs enkele uren onbereikbaar geweest omdat eerst verschillende lawine-gevaarlijke hellingen met dynamiet “onschadelijk” gemaakt moesten worden. Entschärft zo heet dat zo mooi in het Duits. Lees het hele verhaal hierrr. Het plaatje hierboven is trouwens van een vergelijkbare situatie op 3 april 2008!

Arlberg enkele uren ingesneeuwd

Het plaatje hierboven is wel van nu. Er is gisteren een dikke halve meter sneeuw neergedaald. Om 11.30 was men klaar met de beveiliging van de paswegen en konden auto’s weer passeren. Ondertussen zijn ook de eerste lawine-ongelukken al weer geweestJe eigen man uitgraven

63 jarige man onder lawine uitgegraven door zijn vrouw van 64

Hierboven zien we de bergredder Christian Binggl die het leven van een man gered heeft in meteen al een heftig lawine-ongeluk in Obertauern afgelopen zondag: slechts 15m meegesleurd en toch anderhalve meter diep begraven! Gelukkig tijdens een cursus offpiste zodat iedereen goed uitgerust was. De vrouw van de man kon hem na 8 minuten lokaliseren en uitgraven. Hij was aanspreekbaar.

500m meegsleurd en overleefd
Nog heftiger was dit ongeluk in de buurt van Reutte ook afgelopen zondag. Drie vrienden beklommen met stijgvellen de 2260m hoge Engelspitze en daalden af. Een 49-jarige man werd gegrepen en 500m meegesleurd. Hij kon worden uitgegraven maar reageerde niet meer. Gelukig slaagde de reanimatie door een met heli ingevlogen noodarts.

Addertjes onder de sneeuw
In Zwitserland en Frankrijk is het lawinegevaar zeer hoog maar zijn gelukkig nog geen meldingen van ongelukken. Bij al deze verhalen moeten we bedenken dat pistes die open zijn bijna 100% zeker beveiligd zijn tegen lawines en dat alle waarschuwingen alleen gelden voor diegenen die offpiste skiën of snowboarden. En daarbij moeten we weer bedenken dat de meeste ongelukken niet gebeuren bij gevaarniveau 4 of 5 als iedereen wel weet dat je beter niet offpiste gaat, maar juist bij gevaarniveau 2 en 3 als de “addertjes onder de sneeuw” opspelen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.