Arlberg enkele uren onbereikbaar

Vanochtend zijn Lech en Zürs enkele uren onbereikbaar geweest omdat eerst verschillende lawine-gevaarlijke hellingen met dynamiet “onschadelijk” gemaakt moesten worden. Entschärft zo heet dat zo mooi in het Duits. Lees het hele verhaal hierrr. Het plaatje hierboven is trouwens van een vergelijkbare situatie op 3 april 2008!

Arlberg enkele uren ingesneeuwd

Het plaatje hierboven is wel van nu. Er is gisteren een dikke halve meter sneeuw neergedaald. Om 11.30 was men klaar met de beveiliging van de paswegen en konden auto’s weer passeren. Ondertussen zijn ook de eerste lawine-ongelukken al weer geweestJe eigen man uitgraven

63 jarige man onder lawine uitgegraven door zijn vrouw van 64

Hierboven zien we de bergredder Christian Binggl die het leven van een man gered heeft in meteen al een heftig lawine-ongeluk in Obertauern afgelopen zondag: slechts 15m meegesleurd en toch anderhalve meter diep begraven! Gelukkig tijdens een cursus offpiste zodat iedereen goed uitgerust was. De vrouw van de man kon hem na 8 minuten lokaliseren en uitgraven. Hij was aanspreekbaar.

500m meegsleurd en overleefd
Nog heftiger was dit ongeluk in de buurt van Reutte ook afgelopen zondag. Drie vrienden beklommen met stijgvellen de 2260m hoge Engelspitze en daalden af. Een 49-jarige man werd gegrepen en 500m meegesleurd. Hij kon worden uitgegraven maar reageerde niet meer. Gelukig slaagde de reanimatie door een met heli ingevlogen noodarts.

Addertjes onder de sneeuw
In Zwitserland en Frankrijk is het lawinegevaar zeer hoog maar zijn gelukkig nog geen meldingen van ongelukken. Bij al deze verhalen moeten we bedenken dat pistes die open zijn bijna 100% zeker beveiligd zijn tegen lawines en dat alle waarschuwingen alleen gelden voor diegenen die offpiste skiën of snowboarden. En daarbij moeten we weer bedenken dat de meeste ongelukken niet gebeuren bij gevaarniveau 4 of 5 als iedereen wel weet dat je beter niet offpiste gaat, maar juist bij gevaarniveau 2 en 3 als de “addertjes onder de sneeuw” opspelen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.