Woensdag over een week start de Nederlandse mountainbike topper Arjan Smit in Ruhpolding in Beieren in de Bike Four Peaks mountainbikewedstrijd naar Neukirchen am Grossvenediger. Deze etappewedstrijd die vorige zomer voor het eerst werd gehouden, duurt 4 dagen en gaat op 4 punten hoger dan tweeduizend meter. De derde etappe start in Kirchberg en gaat naar ons partnerdorp Kaprun. Zie deze etappeinfo

etappe3

De organisatie verwacht 1.000 deelnemers uit meer dan 20 landen (inschrijving nog open). Maar als je niet getraind hebt hoef je je niet meer op te geven hoor: 300 km met ongeveer 9.000 hoogtemeters in vier dagen doe je niet zo maar!

arjan-smit

Wie zeker getraind is, getuige zijn weblog is Arjan Smit. Broer van Hajo misschien? Niet dus. Is het de bekende skeeleraar en marathonschaatser Arjan Smit? Nope. Die skeeleraar ken ik persoonlijk. Hoe kom ik dan aan die MTB-er Arjan Smit? Ik zal het verklappen…. op de site van het event zit een functie (klik hier) dat je andere deelnemers kunt opsnorren op naam of postcode. Nieuwsgierig naar Nederlandse deelnemers tikte ik eens mijn eigen achternaam in die ook nog eens een veelvoorkomende achternaam is.

Vervolgens ging ik op zoek naar een echte Oostenrijkse topper die als jong broekie in 1991 skileraar was in dezelfde skischool in Hinterglemm waar ik zat. Reini heet hij. Prompt vind ik ene Renier Treur uit Ugchelen die meedoet. Hij twittert op @biketerreur. Kunnen we straks lekker volgen. Ik ga meteen eens even bij de organisatie een complete lijst Nederlandse deelnemers aanvragen. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.