Woensdag over een week start de Nederlandse mountainbike topper Arjan Smit in Ruhpolding in Beieren in de Bike Four Peaks mountainbikewedstrijd naar Neukirchen am Grossvenediger. Deze etappewedstrijd die vorige zomer voor het eerst werd gehouden, duurt 4 dagen en gaat op 4 punten hoger dan tweeduizend meter. De derde etappe start in Kirchberg en gaat naar ons partnerdorp Kaprun. Zie deze etappeinfo

etappe3

De organisatie verwacht 1.000 deelnemers uit meer dan 20 landen (inschrijving nog open). Maar als je niet getraind hebt hoef je je niet meer op te geven hoor: 300 km met ongeveer 9.000 hoogtemeters in vier dagen doe je niet zo maar!

arjan-smit

Wie zeker getraind is, getuige zijn weblog is Arjan Smit. Broer van Hajo misschien? Niet dus. Is het de bekende skeeleraar en marathonschaatser Arjan Smit? Nope. Die skeeleraar ken ik persoonlijk. Hoe kom ik dan aan die MTB-er Arjan Smit? Ik zal het verklappen…. op de site van het event zit een functie (klik hier) dat je andere deelnemers kunt opsnorren op naam of postcode. Nieuwsgierig naar Nederlandse deelnemers tikte ik eens mijn eigen achternaam in die ook nog eens een veelvoorkomende achternaam is.

Vervolgens ging ik op zoek naar een echte Oostenrijkse topper die als jong broekie in 1991 skileraar was in dezelfde skischool in Hinterglemm waar ik zat. Reini heet hij. Prompt vind ik ene Renier Treur uit Ugchelen die meedoet. Hij twittert op @biketerreur. Kunnen we straks lekker volgen. Ik ga meteen eens even bij de organisatie een complete lijst Nederlandse deelnemers aanvragen. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.