Hey iedereen. Weer even geleden dat ik hier nog een bericht heb geplaatst. Ik had de voorbije weken even andere verplichtingen. Zelfs het dagelijkse weerkaarten kijken zat er de voorbije weken niet altijd in voor mij. Maar daar komt de volgende weken zeker verandering in. En een blik op de weerkaarten van vanavond leert me al meteen dat de vooruitzichten voor de Lage Landen een stuk winterser ogen dan de voorbije tien dagen het geval was. Ja, er is zelfs een goede kans dat de Ardennen voor langere tijd wit gaan zien de komende tijd. En als de Ardennen wit zien, dan blijft Wintersport-Arena Sauerland natuurlijk niet achter. Heel misschien, ja echt heel misschien, zal zelfs het Nederlandstalige laagland even wit kunnen kleuren.

ECM1-192

Wat verandert er allemaal? Wel, kort gezegd, de fut gaat er bij de straalstroom wat uit, waardoor de depressies minder diep worden en er minder subtropische warmte naar het noorden gejaagd wordt. De temperaturen in de Lage Landen zullen dan weer tot rond, en soms zelfs even onder normaal dalen. Als ik me niet vergis ligt dat dus aardig in lijn met Hajo’s nieuwe BV.

rart_15011818_15011212

Hier de kaart voor komende zondag van het Europese EC-model. Een koufront brengt de eerste sneeuw naar de Ardense plateaus. En bij temperaturen rond het vriespunt gaat die sneeuw daar gewoon blijven liggen. Ben ik nu niet te zeker? Want het is toch nog zo’n 6 dagen van ons verwijderd? Wel, niet alleen het Europese EC gaat voor dit scenario. Ook het Amerikaanse GFS doet vrolijk mee. En de timing van het koufront is zelfs vrijwel identiek. Dus ja, ik ben redelijk hoopvol.

rart_15012006_15011212

En hetgene erna komt moet zeker niet onder doen. In de nacht op dinsdag over 8 dagen, droge sneeuw in grote delen van de Lage Landen? Het zou zo maar eens kunnen.

tmp2_15012006_15011212

Bij temperaturen rond het vriespunt kan het dan ook in het laagland wit worden.

rart_15012112_15011212

GFS trekt vanavond (GFS12) en vannacht (GFS18) vol de winterse kaart met zelfs een dikke winterprik. Overdreven lijkt me dat. Nee, het Europese scenario is waarschijnlijker, met temperaturen die in de loop van volgende week terug rond normaal uitkomen, en blijvend wisselvallig. Maar dat is dus koud genoeg om het te laten blijven sneeuwen op de Ardense hoogvlaktes en dus ook in Wintersport-Arena Sauerland.

10410_1212

Het EC-ensemble voor de temperaturen op 1500 meter laat alvast relatief weinig onzekerheid zien. Voor wie niet te ver wil rijden om te kunnen skiën: blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.