Er is nu dus echt een arctische uitbraak in de maak voor eind oktober / begin november. De weermodellen sturen er echt op aan. Hierboven een moment in het Europese model waarop het ook in de Ardennen en in Sauerland al flink sneeuwt.

Om toch even bij vandaag te beginnen deze bijzondere weerkaart uit Amerika. In New Mexico gaat op sommige bergpassen meer dan 25cm sneeuw vallen vandaag. Morgen dooft de sneeuwstorm in Texas uit.

Halen we deze grafiek er even bij…. dan zien we dat we sowieso heel dik in ons winterse jasje zitten al voor eind oktober. Hoe bijzonder is dat?

Ook op de kaart ziet het er spectaculair uit…. vooral dat Scandinavië al goed meedoet. Dat was vorig jaar zeker niet het geval maar klik je door de serie heen dan zie je dat het regelmatig is voorgekomen de laatste jaren. Wereldwijd en ook Scandinavië. Wat dat betreft heb je niets aan die paralellen. Over 500 jaar kan met kunstmatige intelligentie daar objectief in gestommeld worden. Wij mensen zijn te subjectief om niet op dit of dat verband aan te slaan terwijl er in werkelijkheid niets te zeggen valt.

Maar het zijn altijd mooie verhalen en spannende weerkaarten… en als het links en rechts gonst van de wintergeruchten is dat toch wel even om blij van de worden. Met dank aan onze verwarmde huizen en auto’s natuurlijk.

Hierboven het geweld van het Europese model in beweging. En let wel: daar zit ook een herfststorm op aan onze kust!

Hoe zit dat in het Amerikaanse model?

Hier geen grootschalige herfststorm. Maar meer een polar low dat zelfs natte sneeuw naar de Lage Landen kan brengen op zeeniveau. Ook in deze berekening een winterse overgang maar niet zo uitgesproken.

Scandinavië gaat sowieso dieper de winter in. En Groot-Brittanië kan ook een unieke vroege winterfase gaan beleven. Tja en dan de Alpen. Natuurlijk doen die fors mee. Juist nu de eerste pistes zijn gelegd. Die de afgelopen twee jaar maar kort stand hielden. Zou het dit jaar eens lukken ze te behouden en gewoon door te starten naar het skiseizoen?

Als het aan het ensemblegemiddelde ligt wel vanochtend. Ook van het Amerikaanse model. Zie hier voor een prikpunt aan de Oostenrijkse noordkant. Toch allemaal rustig nog even aanzien van run tot run en dan houden we elkaar op de hoogte in de reacties…

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.