Wat een schitterende beelden bereiken ons vanuit de Alpen vandaag. Het mag dan wel ijskoud zijn nu de arctische lucht boven de Alpen hangt, de zon maakte vandaag veel goed. Hier een beeld vanuit Le Sauze in de zuidelijke Franse Alpen. Voorlopig verraadt niets dat het er vanaf morgen een stuk wisselvalliger gaat worden.

Ook elders in de Alpen vandaag diep winters. In Filzmoos aan de Noordkant …

… en Flattach aan de Zuidkant.

Maar vanaf morgen komt dus die verandering. De koudebel die grote delen van West-Europa momenteel nog een flinke nawinter bezorgt schiet helemaal door de oceaan op. We weten het al even, dat is hetgene niet mocht gebeuren als we van een langere winterperiode wouden genieten. Maar goed, het zij zo.

Boven de oceaan gaat die koudebel dan in interactie met het Azorenlaag waardoor die depressie verder uitdiept. Maar verroeren doet het ding niet. Dagenlang gaat die depressie min of meer stationair ronddraaien. Vochtige lucht wordt daardoor aan de lopende band over ZW-Europa gejaagd.

Niet alleen vochtig, ook minder koude lucht. En die bereikt op vrijdag de Lage Landen. Eerst met regen …

… gevolgd door sneeuw. Huh, de omgekeerde wereld? Jawel, haha …

Ja, op hoogte glijdt er eerst wat dooilucht binnen voor het er weer wat kouder wordt.

Vrijdagnacht en zaterdagochtend krijgt ook het noorden van Nederland wat sneeuw. De voorste begrenzing van de zachtere lucht.

Kijken we verder in de toekomst, dan zien we het rondtollende laag midden volgende week nog altijd min of meer op zijn plek liggen, net ten zuiden van Ierland.

Ja, zo gaat ZW-Europa wel heel veel vochtige lucht te verwerken krijgen. De neerslagaccumulatiekaarten zeggen genoeg. Meer dan 200mm neerslag in de streek net ten noorden van Porto de komende tien dagen.

En het Europese model ziet het exact hetzelfde.

Het ensemble voor het noorden van Portugal zegt genoeg. Elke dag regen … veel regen.

Idem voor het zuiden van Spanje. De Costa del Sol kan maar beter een tijdelijke naamsverandering overwegen. Wel goed natuurlijk om de waterreservoirs er aan te vullen voor de lange droge zomer.

Zoomen we meer in op het neerslagaccumulatiekaartje zien we dat de zuidelijke Franse Alpen flink wat meepakken van de wisselvalligheid. Ook hier meer dan 100mm neerslag in het vooruitzicht. Als dat allemaal als sneeuw valt gaat het over meer dan een meter sneeuw.

Maar dat laatste gaat het niet doen. Meestal gaat het nog wel enigszins meevallen met de sneeuwgrens, maar soms ook niet. Volgende week dinsdag/woensdag lijkt zo een situatie te kunnen worden waarbij de sneeuwgrens er tot rond de 2000 meter stijgt. Ver weg, dus dat kan nog veranderen. Wat niet meer gaat veranderen is dat heel de Alpen vanaf vrijdag in de zachtere lucht komen, ook de oostelijke Noordkant. Daar is bij tijd en wijlen ook wat neerslag mogelijk, maar niet zo veel als in het zuidwesten. Dat wordt de echte afvoerput.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

49 reacties

Gesloten voor reacties.