killer-whale_ice

Bij alle verhalen over de smeltende noordpool wordt meestal vergeten te vertellen dat de noordpool nog steeds een nette golfbeweging heeft van bevriezen in de winter en smelten in de zomer. En op dit moment is de smelt weer voorbij en groeit de noordpool dus weer. Daarbij lees je nog steeds dramatische berichten zoals “er is echt een afname over de afgelopen 50 jaar” en “as Arctic ice melts, Orcas move in“. Het WNF kwam afgelopen donderdag met dat laatste nieuws. Ach ja de kassa moet rinkelen en als die weldoorvoede orca’s toevallig een bepaalde kant op zwemmen of er vanwege goede voortplanting veel walrussen op een kluitje gaan zitten, kun je er maar beter propaganda van maken toch?

ScreenHunter_583 Sep. 15 20.44

Hier zie je dat het Arctische zeeijs zich sinds afgelopen weekeinde duidelijk weer aan het uitbreiden is. Afhankelijk van de weersituatie kan nog een kleine afname volgen maar het lijkt er op dat het minimum bereikt of gepasseerd is.

ScreenHunter_577 Sep. 14 12.46

Gezien alle ophef over de noordpool zou je toch verwachten dat je elk jaar in september wel nieuwskoppen ziet over hoe het ermee staat. Maar ach nee, dat is ijdele hoop. Je leest het natuurlijk alleen als het minimum spectaculair laag is zoals in 2007 en 2012. En deze zomer is er gewoon nog vrij veel ijs. Laten we eens inzoomen. Deze zomer was er iets meer smelt dan de afgelopen twee jaar. Ten opzichte van 2012 nu ruim één miljoen vierkante kilometer meer ijs: zo’n 30% toename. Meer zien? Knutsel er hier zelf wat mee – alle (satelliet) data vanaf 1979 interactief beschikbaar.

Bpiomas_plot_daily_heff.2sst

In de periode 2007-2012 leek er echt sprake van een gestage afname. Maar drie jaar later lijkt het ijs toch echt te herstellen. Ook aan de gemiddelde dikte zien we dat: zo’n 30 centimeter groei ten opzichte van minima in 2010 en 2011. Natuurlijk gaat het geleidelijk en is het niet in één jaar gekeerd. Vooralsnog kan men dus nog reppen van “een langjarige trend van afname”. Hoe lang zal dat volgehouden kunnen worden?

obuoy-10-0913-webcam

Belangrijker voor het uitblijven van berichtgeving in serieus te nemen media zijn waarschijnlijk de teleurstellingen bij diegenen die hoopten dat de hele wereldwijde klimaatpolitiek aan het lot van de noordpool opgehangen zou kunnen worden. In 2007 was “beloofd” dat het ijs volledig verdwenen zou zijn in 2013. Lees het hier nog even terug. De Nederlander Neven houdt hierrrr al jaren een blog bij waarin hij enerzijds preciezer dan wie ook alle data geeft, maar hij ook zijn bias niet verbergt dat hij blij is met elk beetje extra smelt.

ScreenHunter_574 Sep. 14 12.41

Anders dan deze bovenstaande satelliet weergave laat zien, is de ijsvrije noordwest passage net niet helemaal ijsvrij. Zie ook the refreeze -updated. Kennelijk zien de satellieten dit niet als ijs.

ScreenHunter_581 Sep. 14 23.12

Zie hier die “geopende” noordwest passage. Tja. Met een stevige ijsbreker zal het wel lukken en ook voor de doorgewinterde avonturiers is het de moeite van het proberen waard. Zelf doen? Check voor vertrek even de condities. Voor de commerciële vaart wil het ondanks alle beloftes echter maar niet vlotten…

ScreenHunter_582 Sep. 14 23.26

…. en dat ondanks de vele mogelijke routes. Maar er is nieuw onderzoek. Het ijs dichterbij bekeken; vanuit een helikopter in mei 2011 en 2015. Natuurlijk niet het moment met de minimale bedekking maar een mooi moment om te meten en een goede indicatie voor de staat van het ijs en mogelijke smelt in het komende seizoen. Wat blijkt? De afname is zeer gering en de dikte bedraagt  -in mei- op de dunste plekken nog steeds 1m80 tot 2 meter. Verder op uitgebreide schaal diktes van meer dan drie meter en zelfs grote stukken met meer dan vier meter dik ijs. Meerjarig ijs dus dat nu niet, misschien wel nooit gaat smelten. Dus geef het op met je bootjes: “Even in today’s climate ice conditions must still be considered severe, the authors wrote”. Lees het hele verhaal in de Washington Post of duik in het (peer-reviewd) onderzoek als je daar meer over wil weten!

meanT_2015

Hoe verder? Ik blijf het met toenemende interesse volgen. Het verhaal voor de komende maanden is bekend. Het wordt donker en koud. De gemiddelde temperatuur boven de 80e breedtegraad volgt netjes het langjarig gemiddelde. Zo’n 7 graden onder het vriespunt actueel.

np3-1-0913b-2015cam1_1

Eén van de laatste mooie plaatjes daarom. Deze op 85 graden noorderbreedte. De temperatuur schommelt dezer dagen tussen de -8 en -15. Fijne winter gewenst! Voetnoot: ik begon afgelopen zondag aan dit artikel. Inmiddels heeft ook het NSIDC er een artikel aan gewijd: zie hier.

Categorieën: Klimaat

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

23 reacties

Gesloten voor reacties.