Heel bijzonder deze grafiek van de ontwikkeling van het arctisch zeeijs. De rode lijn van de huidige aangroei sluit nu aan op 2008 en is 2013 voorbij. Tevens gaat de lijn het grijze gebied binnen van één standaarddeviatie. Dit is in de statistiek een maat voor hoe “normaal” een afwijking van een gemiddelde nog is. Zit je binnen het grijze gebied kun je eigenlijk niet meer spreken van een afname van arctisch zeeijs. Het kan dan zeker evengoed een toevallige afwijking zijn zoals je ook met een dobbelsteen soms een 1 en soms een 6 gooit. Maar natuurlijk: het ijs op en rond de noordpool zal de komende jaren of al komend jaar of zelfs al deze winter door de stippellijn moeten breken voordat klimaatalarmisten echt wanhopig zullen zijn dat al hun bangmakende praatjes ten langen leste toch fabeltjes bleken te zijn. Ik geloof allang niet meer in Sinterklaas zoals jullie hier weten.
En hier kijken we weer naar het weer en niet naar klimaat (een gemiddelde van het weer). En het noordpoolweer is momenteel weer veel kouder. Onder gemiddeld na een lange periode te zacht. Zo rond -30ºC nu. Dus met die verdere ijsaangroei zit het wel snor!
Wat wel opvallend is, is dat de recente voorsprong qua uitbreiding van het sneeuwdek in Azië en de regio rond Moskou weer is omgeturnd naar een achterstand. Wel zie je blauw over Georgië en Iran van waar ook echt sneeuwellende gemeld wordt vandaag. Zie hierr en hierr. In Canada zien we een plus. Is daarmee de toon voor komende winter gezet?
Je zou vrezen van wel want dit was de vergelijkbare situatie vorig jaar deze tijd.
Maar nee hoor. Dit was 5 november 2010 en we weten allemaal hoe december 2010 uitpakte… dus leuk allemaal om te bekijken maar houvast biedt het niet.
En de zonnevlekken dan? Hier zie je de ontwikkeling van cyclus 24 afgezet tegen de tweede helft van cyclus 23. In 2012 dachten we al het ultralage maximum van amper 65 punten bereikt te hebben. Maar het werd een dubbele piek die nu nog op zijn maximum is. Het laatste puntje duikelt weer omlaag dus zijn we nu aan de afdaling begonnen? 80 is nog steeds een extreem laag maximum voor een zonnevlekcyclus en de beste voorspeller voor de periode na een cyclus is de lengte van de cyclus ten opzichte van het gemiddelde van 11,7 jaar. Hoe langer de cyclus hoe kouder in de periode erna….. dus dat gaan we zien. Cyclus 23 was ruim 13 jaar dus die hebben we al op zak. Voor Clyclus 24 wordt ook iets dergelijks voorspeld en dus kan het na 2020 nog eens een volle graad kouder worden op aarde. Lees hier meer. Een zonnevlekmaximum kan samengaan met een koude winter in de lage landen maar eerder niet dan wel. 1979 was zo’n erg koude uitzondering…. we gaan het zien…
3 reacties
Gesloten voor reacties.