zeeijs0611

Heel bijzonder deze grafiek van de ontwikkeling van het arctisch zeeijs. De rode lijn van de huidige aangroei sluit nu aan op 2008 en is 2013 voorbij. Tevens gaat de lijn het grijze gebied binnen van één standaarddeviatie. Dit is in de statistiek een maat voor hoe “normaal” een afwijking van een gemiddelde nog is. Zit je binnen het grijze gebied kun je eigenlijk niet meer spreken van een afname van arctisch zeeijs. Het kan dan zeker evengoed een toevallige afwijking zijn zoals je ook met een dobbelsteen soms een 1 en soms een 6 gooit. Maar natuurlijk: het ijs op en rond de noordpool zal de komende jaren of al komend jaar of zelfs al deze winter door de stippellijn moeten breken voordat klimaatalarmisten echt wanhopig zullen zijn dat al hun bangmakende praatjes ten langen leste toch fabeltjes bleken te zijn. Ik geloof allang niet meer in Sinterklaas zoals jullie hier weten.

meanT_2014-0611

En hier kijken we weer naar het weer en niet naar klimaat (een gemiddelde van het weer). En het noordpoolweer is momenteel weer veel kouder. Onder gemiddeld na een lange periode te zacht. Zo rond -30ºC nu. Dus met die verdere ijsaangroei zit het wel snor!

sneeuw0611

2014

Wat wel opvallend is, is dat de recente voorsprong qua uitbreiding van het sneeuwdek in Azië en de regio rond Moskou weer is omgeturnd naar een achterstand. Wel zie je blauw over Georgië en Iran van waar ook echt sneeuwellende gemeld wordt vandaag. Zie hierr en hierr. In Canada zien we een plus. Is daarmee de toon voor komende winter gezet?

sneeuw0611_2013

2013

Je zou vrezen van wel want dit was de vergelijkbare situatie vorig jaar deze tijd.

sneeuw0611_2010

2010

Maar nee hoor. Dit was 5 november 2010 en we weten allemaal hoe december 2010 uitpakte… dus leuk allemaal om te bekijken maar houvast biedt het niet.
sunspot0611
En de zonnevlekken dan? Hier zie je de ontwikkeling van cyclus 24 afgezet tegen de tweede helft van cyclus 23.  In 2012 dachten we al het ultralage maximum van amper 65 punten bereikt te hebben. Maar het werd een dubbele piek die nu nog op zijn maximum is. Het laatste puntje duikelt weer omlaag dus zijn we nu aan de afdaling begonnen? 80 is nog steeds een extreem laag maximum voor een zonnevlekcyclus en de beste voorspeller voor de periode na een cyclus is de lengte van de cyclus ten opzichte van het gemiddelde van 11,7 jaar. Hoe langer de cyclus hoe kouder in de periode erna…..  dus dat gaan we zien. Cyclus 23 was ruim 13 jaar dus die hebben we al op zak. Voor Clyclus 24 wordt ook iets dergelijks voorspeld en dus kan het na 2020 nog eens een volle graad kouder worden op aarde. Lees hier meer. Een zonnevlekmaximum kan samengaan met een koude winter in de lage landen maar eerder niet dan wel. 1979 was zo’n erg koude uitzondering…. we gaan het zien…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.