Om te beginnen fijne paasdagen allemaal. Witte Pasen misschien? Op tweede paasdag klapt en sneeuwfront op onze kust en volgens de laatste berekening van het Amerikaanse model hebben we dan 9 dagen lang winterse buien en koud weer. Hierboven de maximale uitbreiding van het sneeuwdek in de ochtend van 7 april.

Uitgezoomd ziet dat er zo uit. Gekkenhuis.

Daarna wordt Nederland weer even sneeuwvrij in de berekening, maar op 10 april ligt er alweer en sneeuwdekje. Toch zeker een visitekaartje van het zonnevlekminimum en wellicht de opmaat naar meer fraai winterweer de komende jaren.

Het Canadese model is nog de grootste spelbreker met enkel een heel tijdelijk minimaal sneeuwdekje even bij het binnenklappen van een dooiaanval op 8 april. Met gisteren nog 10cm sneeuw op de grond maar vanochtend nog maar vanochtend enkel nog 1cm. De andere twee modellen berekenen juist geen sneeuw in die dooiaanval maar wel daarna nog een keer terugkomst van winterse buien.

Dit is toch wel een indrukwekkend sneeuwgrafiekje van het Europese model. Je ziet eerst 3 dagen sneeuw mt en paar cm accumulatie dan de dooiaanval op 8 april met regen en dan de terugkeer van de sneeuw zij het niet veel. 

Met deze temperaturen. Op Tweede paasdag het minimum hoger dan het maximum. Op 6 april en maximum van 5ºC. Dat was dus goed voor top 10 koud sinds 1901.

Het Amerikaanse model berekent voor 6 april en maximum van 3ºC. Maar bijvoorbeeld ook voor 13 april een maximum van 6ºC. Eén ensemblelid gaat voor 25ºC op 14 april maar het gemiddelde komt niet meer boven de 15ºC.

Dan maar even naar de extended kijken. In mei zijn de maxima gemiddeld 18,3ºC en de minima gemiddeld 7,9ºC in ons kikkerklimaat. In die normale regionen lijken we wel te komen. Hier meer leuke data over mei en kou in mei op weeronline.

Hoe memorabel de fase vanaf 5 april wordt gaat sterk afhangen van het sneeuwdek wat zich gaat vormen. Is in april natuurlijk wel vaker voorgekomen weten we. De ijzige noordenwind gisteren was al zeer bijzonder natuurlijk. In de voege uurtjes van tweede Paasdag regent het en dan ergens in de ochtend gaat het over in sneeuw! Paaseieren maar niet al te moeilijk verstoppen.

De kleine dagelijkse donaties die er nu weer zijn lijken weer gunstig voor het realiseren van en koude fase. Tuinders dus maar beter niet doneren. Iedereen bedankt en spoedig weer en mailing met leuk nieuws.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Wim · 2 april 2021 op 17:00

Nu op Geen Stijl
https://www.geenstijl.nl/5158461/we-krijgen-sneeuw/

    Wim · 2 april 2021 op 18:32

    Is Twitterpagina van Hajo

Aart · 3 april 2021 op 12:09

Het verhaal van corona in 18 minuten (Spaans, met Nederlandse ondertiteling). Bekijk um snel, morgen is ie van YT af…..
https://m.youtube.com/watch?v=xGhfU0kQBUA&feature=youtu.be

Kirsten_DL · 3 april 2021 op 14:25

Aangezien ik voor een derde keer op ruim een jaar tijd thuis zit vanwege onmenselijke en onwettige Cojona maatregelen *lees het grote plan om onze vrijheden te ontnemen, heb ik de voorbije dagen mijn oude hobby weer opgepikt en zodoende maar weer een keer flink gevogeld. 🙂

Tal van zangvogels hadden het prima naar hun zin tijdens de eerste warme lentedagen zoals deze staartmees.
https://i.postimg.cc/zvQdXmLC/Image00001.jpg

Gesloten voor reacties.