Wat moet dat moet. Ik kan niet langs zo’n natuurlijke douche lopen zonder te denken: “Yummie een gratis ijsbad”. Kijk maar eens bij de prijzen van de aanbieders van de Wim Hof clinics. Of naar de prijs van 200kg ijsklontjes wat je nodig hebt om in je tuin een ijsbad te maken. De video van mijn douche in de Lodrongraben in de Kelchsau volgt. Het was 1 april maar dus geen grap. Het is serieuze preventieve geneeskunde en je kweekt er veel bruin vet mee en slaapt de hele zomer zonder deken of hooguit onder een lakentje…. en zo houdt het je ook slank. We weten: overgewicht is een van de grootste risicofactoren voor bijvoorbeeld kanker maar ook corona dus.

Mijn koude douche is ook een soort tijdelijk afscheid aan Oostenrijk. Want ik ga in Nederland in de buurt van m’n dochter de kat uit de boom kijken heb ik besloten. Handen it de mouwen en hopen op betere tijden.

In Macedonië geen ijsdouche op 1 april maar een bak sneeuw.

Mooi beeld van de actuele drukverdeling: een trein van depressies richting Spanje en Turkije.

Maar het wordt zeker geen WC voor Europa. Eerder teflon. Met zeer aangename temperaturen in een zuid-zuidwestelijke stroming.

Steeds blijft hogedruk snelle verplaatsing van de depressies verhinderen. Met als cliffhanger in het Amerikaanse model zelfs een nieuwe actisch-polaire uitbraak op 17 april. Vergeet dat maar weer als leuke meteofiction. Dat kan nog alle kanten op.

Betrouwbaar en geen meteofiction lijkt het doorstomen naar de +20ºC in mijn eerste Hollandse week. Terrasjesweer mocht ik het niet noemen. Lekker weer om buiten te sporten dan maar. Eens kijken of ik kan paardrijden met mijn dochter. Groepsactiviteiten kunnen niet maar die paarden moeten toch gereden worden. Sowieso paragliden in Wijk aan Zee natuurlijk… can’t wait!

Je zou zo al zin in de zomer krijgen en hoe die gaat worden? Een artikel op Severe Weather kijkt naar de afwijkingen op de oceaan en komt zo uit op een zomer met hittegolven voor Europa. Want de koude atlantische oceaan gaat voor blokkades en hoge druk op het continent zorgen.

In recente recordwarme jaren gingen het vaak samen met een koude Atlantische oceaan. Kijk maar..

Dus: weer op naar de 40ºC?

Wereldwijd is het kwik in maart 0,3ºC gekelderd zien we net kersvers bij Roy Spencer!! Dat is gigantisch. We zaten er een beetje op te wachten met het sneeuwrecord op het noordelijk halfrond. En nu is het dus binnen. We gaan dus niet hoger pieken dan tijdens de Super El Ninjo. We zijn op de weg terug…

En het is ook weer La Ninja time! Wat in Europa weinig invloed schijnt te hebben. Maar dat zie ik toch een beetje anders. De ENSO schommelingen zijn toch ook sturend binnen de PDO en met een La Ninja staan de sterren toch eerder richting kou dan richting warmte. Vooral als er verschillende op elkaar gaan volgen. Nu ja… afwachten maar weer. Nooit voorspellingen doen en al helemaal niet over de toekomst. Fijne dag!

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.