Wat moet dat moet. Ik kan niet langs zo’n natuurlijke douche lopen zonder te denken: “Yummie een gratis ijsbad”. Kijk maar eens bij de prijzen van de aanbieders van de Wim Hof clinics. Of naar de prijs van 200kg ijsklontjes wat je nodig hebt om in je tuin een ijsbad te maken. De video van mijn douche in de Lodrongraben in de Kelchsau volgt. Het was 1 april maar dus geen grap. Het is serieuze preventieve geneeskunde en je kweekt er veel bruin vet mee en slaapt de hele zomer zonder deken of hooguit onder een lakentje…. en zo houdt het je ook slank. We weten: overgewicht is een van de grootste risicofactoren voor bijvoorbeeld kanker maar ook corona dus.

Mijn koude douche is ook een soort tijdelijk afscheid aan Oostenrijk. Want ik ga in Nederland in de buurt van m’n dochter de kat uit de boom kijken heb ik besloten. Handen it de mouwen en hopen op betere tijden.

In Macedonië geen ijsdouche op 1 april maar een bak sneeuw.

Mooi beeld van de actuele drukverdeling: een trein van depressies richting Spanje en Turkije.

Maar het wordt zeker geen WC voor Europa. Eerder teflon. Met zeer aangename temperaturen in een zuid-zuidwestelijke stroming.

Steeds blijft hogedruk snelle verplaatsing van de depressies verhinderen. Met als cliffhanger in het Amerikaanse model zelfs een nieuwe actisch-polaire uitbraak op 17 april. Vergeet dat maar weer als leuke meteofiction. Dat kan nog alle kanten op.

Betrouwbaar en geen meteofiction lijkt het doorstomen naar de +20ºC in mijn eerste Hollandse week. Terrasjesweer mocht ik het niet noemen. Lekker weer om buiten te sporten dan maar. Eens kijken of ik kan paardrijden met mijn dochter. Groepsactiviteiten kunnen niet maar die paarden moeten toch gereden worden. Sowieso paragliden in Wijk aan Zee natuurlijk… can’t wait!

Je zou zo al zin in de zomer krijgen en hoe die gaat worden? Een artikel op Severe Weather kijkt naar de afwijkingen op de oceaan en komt zo uit op een zomer met hittegolven voor Europa. Want de koude atlantische oceaan gaat voor blokkades en hoge druk op het continent zorgen.

In recente recordwarme jaren gingen het vaak samen met een koude Atlantische oceaan. Kijk maar..

Dus: weer op naar de 40ºC?

Wereldwijd is het kwik in maart 0,3ºC gekelderd zien we net kersvers bij Roy Spencer!! Dat is gigantisch. We zaten er een beetje op te wachten met het sneeuwrecord op het noordelijk halfrond. En nu is het dus binnen. We gaan dus niet hoger pieken dan tijdens de Super El Ninjo. We zijn op de weg terug…

En het is ook weer La Ninja time! Wat in Europa weinig invloed schijnt te hebben. Maar dat zie ik toch een beetje anders. De ENSO schommelingen zijn toch ook sturend binnen de PDO en met een La Ninja staan de sterren toch eerder richting kou dan richting warmte. Vooral als er verschillende op elkaar gaan volgen. Nu ja… afwachten maar weer. Nooit voorspellingen doen en al helemaal niet over de toekomst. Fijne dag!

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.