Als dit geen clickbait meer is weet ik het niet! Nu al reppen van het jaar zonder voorjaar terwijl het pas net 1 mei is en de zomer pas op 21 juni begint. Maar iedereen kent “het jaar zonder zomer” 1816 na de uitbarsting van de Tambora en gun mij dan met een bloedkoude april die dichterlijke vrijheid. Wat zien we hierboven? Het onuitspreekbare skigebied Boí Taüll in de Catalaanse Pyreneeën. Datum? 1 mei 2021!
Hier de bijbehorende video en die zie je hier live. Wie herinnert zich nog voorjaar 2013 waarin w schreven over de mogelijke terugkomst van een oude gletsjer in de Pyreneeën. Dat jaar werd in het Spaanse gebergte in juni nog eens een skigebied geopend! Gebeurt dat dit jaar weer?
Snow in the Moscow and Tula region, Russia yesterday
Up to 20 cm of snow (Plavsk 20 cm, Kasira 17 cm), up to 5 cm of snow by southern borders of Moscow (Domodevo airport)https://t.co/HOknYQYiJ0 pic.twitter.com/mTesMWT1KP— Zdenek Nejedly (@ZdenekNejedly) April 28, 2021
Nou anders gaan we gewoon langlaufen in Rusland. Daar heeft het ook net weer lekker gesneeuwd.
Hierboven de weerkaart die laat zien dat de sneeuw in de loop van de dag van de Pyreneeën overspringt naar de Alpen. De sneeuwgrens kan daar tijdelijk dalen naar 1200m.
Nou en dit is ‘em dan: de grafiek van onze aprilmaand 2021. 3,1ºC kouder dan gemiddeld in 1991-2020. Hadden ze maar bij het klimaatvak 1981-2010 moeten blijven… dan was het iets minder spectaculair geweest. Of zelfs bij een vast tijdvak. Dat hele opschuiven van die tijdvakken past niet bij en beeld van klimaat als cyclisch. Stel je voor dat we NAP elke 3 uur zouden aanpassen in de eb en vloedcyclus. Dan zou elke hobbyzeiler zichzelf aan zijn hoogste mast opknopen van ellende. Vraagje: mag ik soms lachen om mijn eigen formuleringen of vinden jullie dat ongepast?
De titel van dit bericht is pas echt clickbait als je ziet dat zo’n koude april helemaal geen uitzondering is in ons kikkerlandje. We scoren ondanks een week lang bibberen in een tent (nu weer ontdooid na een nachtje bij m’n moeder in Nuenen) slechts een 15e plek in De Bilt. Wat j wel vergeefs zoekt in de top 20 is een ander jaar uit dit millennium. We moeten afdalen naar plaats 48 om april 2013 (jawel het voornoemde Pyreneeën-voorjaar) tegen te komen. Ook maar even naar mei gekeken… daar bungelt 2013 op plek 27 maar zien we tot onze verrassing ook nog:
… mei 2010 als top 10 koude meimaand sinds 1901. Wie herinnert zich het nog?
Mei lijkt te proberen april naar het loef te steken. Meteen de eerste nacht hoppa!
In Gilze-Rijen werd niet eerder zo’n temperatuur gemeten op 1 mei.
Hoort deze grafiek bij. Doe de Rörschach-test en zie wat je ziet. Als je tieten ziet ben je pervers. Ik zie hier eigenlijk ruis. Jammer dat de tijdreeks pas in 1972 begint. Laten we verder kijken.
Op 2m bijvoorbeeld…
Derde plek voor Gilze-Rijen. Niet spectaculair…. maar hier….
…. kijken we terug tot 1951 en is de grafiek interessanter. Hier zou je zo’n vloedgolf kunnen ontwaren met en beetje fantasie en zijn we in de overgang naar eb. De klassieke opwarmingsperiode 1975-1998 haal je er met het blote oog uit.
Nog een interessante gevonden. Ell was in de hele maand mei maar één keer kouder dan vanochtend. En dat was…. op 12 mei 2020. Vorig jaar dus… Wat was dat ook al weer met catastrofale opwarming? Want dat verschil moet je altijd blijven zien: “proces X” en “proces X maar dan catastrofaal” zijn twee verschillende dingen. Een leuke golf om te surfen is geen tsunami.
En hier zien we deze grafiek: de laagste minima in de hele maand mei sinds 2001. Zie wat jij wilt zien. Als je tieten ziet ben je pervers. Ik zie Ell consequent koudst meinachten van rond de 4ºC produceren met nu toch een beetje stront aan de knikker.
Het Europese model heeft absoluut geen zin op te warmen. Dat is echt misère tot 10 mei of eigenlijk tot het gaatje. 9 mei biedt enige hoop op een Houdini. Normaal reserveer ik die term voor vorstperiodes. Als de dikste clusters ongenadig op dooi wijzen maar enkele lijntjes nog een langer aanhouden van de vorst mogelijk maken. Nu pas ik het omgekeerd toe voor de hoop op een beetje warmte.
De hoofdrun van het Amerikaanse model (18u run) pakt inderdaad die Houdini.
Maar heeft ook een koud lid. Oei.
En als spuit 11 lid 11 mt en uitbraak naar 30ºC op 11 mei.
Hier is het te koud, maar in het zuidoosten van Europa juist erg warm. Europa beleefde op 29 april de warmste nacht in april ooit. Op Kreta werd het niet kouder dan 30,7 graden. Al kregen wij maar 1% van deze warmte, dan was het hier iets aangenamer. Via @ScottDuncanWX pic.twitter.com/3R51JQa3JD
— ➡️ RobertDeVries.net (@weermanrobert) May 1, 2021
Op Kreta is die temperatuur als minimumtemperatuur genoteerd op 29 april. De warmste nacht in Europa ooit gemeten! Niets zo lekker als met een lakentje onder de sterren slapen. Ik zeg: bring it on!
Doe een kleine bijdrage en ontvang ook de regelmatige nieuwsbrieven mt persoonlijke anecdotes en unieke voordelen zoals participeren in een pied-a-terre in Zell am See Kaprun!
5 reacties
Spyfromthesky · 1 mei 2021 op 11:23
Een serieuze vraag is of we nog voor 20 mei een beetje in de buurt van de 20 graden grens kunnen komen. We weten wel dat het zo kan verkeren als de wind uit een zuidelijke koers komt, maar ik zie in de GFS run dit nog niet gebeuren. En merkwaardig genoeg presteert de computers al voor weken erg goed om te te lange termijn. Zon is er genoeg! De temperatuur zelfs beter voor 23 zonnepanelen, maar ja, de gasrekening, ja dit is hoger.
Spyfromthesky
Tjeerd · 1 mei 2021 op 18:50
Wederom topbericht Hajo, complimenten!
Paul A Club 1989 · 1 mei 2021 op 15:02
Gaaf stuk weer! Mooi die grafieken….zegt niet veel maar toch ook weer wel als men moord en brand schreeuwt over de zgn opwarming vd afgelopen 50 jaar. Is maar op 1 plekje, maar toch!
JH Vis · 1 mei 2021 op 21:03
Paul, je zegt het goed. “..de afgelopen VIJFTIG jaar…” Hou vast!
Barbara · 2 mei 2021 op 22:09
Leuke ingang gevonden n.a.v. ons korte gesprek over clickbait?
Gesloten voor reacties.