Het is maar 895km van Utrecht naar het uitgestrekte Silvretta Montafon skigebied. Het is dus een van de meest dichtsbijzijnde skigebieden vanuit Nederland. In Appart Laijola, bestaande uit de drie grootste gebouwen in het midden van de foto, wordt je gastvrij ontvangen door Eva, zet je je auto sneeuwvrij in de parkeergarage en betrek je een sfeervol “feel at home” appartement op een steenworp van het dalstation. Top dus. Met sauna. Ook in de zomer fantastisch want als je goed kijkt zie je een (verwarmd) buitenbad voor de deur.

Hier sta ik dan met mijn auto voor de receptie van Appart Laijola: mijn uitvalbasis voor een paar dagen Montafon. Ik kwam er aan op 21 maart met schitterend weer. Beetje tussen winter en zomer in, maar in het sneeuwrijke Montafon gaat de wintersport gewoon door tot eind april.

Je zit in Vorarlberg hemelsbreed vlak aan de Zwitserse grens. In de verte zie je imposante bergen als Vallüla (2813m) en Piz Buin (3312m) liggen. Dat betekent dat alpinisten en toerskiërs in een waar mekka zijn beland, maar toch is het Montafon juist ook een zeer toegankelijk skigebied voor de doorsnee wintersporter. Kijk maar eens op deze mooie fotoserie rond het Silvretta Montafon skigebied.

Appart Laijola is 10 jaar geleden door Nederlandse investeerders gebouwd. “Luxe en privacy aan de voet van de berg”, lees je op de website. Mijn eerste beetje domme vraag aan de Nederlandse beheerder was: “Wanneer zijn de appartementen gerenoveerd?” Zo fris en netjes en bij de tijd is het interieur. En inderdaad: luxe! Interessant is dat je als huurder gratis gebruik kunt maken van het skidepot in het skigebied. Eva legt uit hoe de parkeergarage werkt en regelt ook de broodjes voor het ontbijt.

Parkeergarage? Ja je zou het niet geloven als je voor het compacte gebouw staat. Maar er zit een heuse zeer ruime parkeergarage onder. Geen luxe in een Schneeloch als Montafon. Nooit je auto uitscheppen dus.

Je parkeerplek keurig op kamernummer. Een fijn gevoel dat je vierwieler een mooi plekje heeft.

Ik zat dus in familieappartement 304. Met een ruime slaapkamer met een tweepersoonsbed en een stapelbed. De drie gebouwen samen bieden tal van appartementen van 2 tot 8 personen.

Een hele chill woonkamer met een mooi ruim balkom.

En het is een kippeneindje naar het Versettla dalstation wat je in het Silvretta Montafon skigebied brengt. 141km pistes staan daar tot je beschikking en dan heb je nog Golm en Gargellen als aanvullende mogelijkheden voor een gevarieerde wintersportvakantie.

Aan de achterkant van dat fraaie moderne gebouw zit een heerlijk après-ski terras.

Dat terras kijkt uit op de kleine oefenpiste met sleeplift. Leuk voor ouders die hun grut zelf hun gang willen laten gaan terwijl je zelf ook eens een boek leest of een dutje doet.

In het algemeen valt de gezelligheid op van Gaschurn. Het is ten opzichte van St. Gallenkirch en Schruns-Tschagguns een veel kleiner dorp maar opvallend sfeervol. Hierboven het straatje aan de lift dat wel wat weg heeft van een strandboulevard.

Wat je heel veel ziet in het Montafon is paragliden en tandemparagliden. Jullie weten dat dat ook mijn nieuwe beroep is. En ik ben deze dagen dan ook wat mensen er gelukkig mee aan het maken. Het is een schitterend vlieggebied met vele mogelijkheden om tandemvluchten te maken. Daar heeft het lokale tandembedrijf zelfs een kaart van gemaakt!

Gisteren 2 keer de 13 gevlogen en vanochtend wordt het twee keer de 35. Als ik ook nog aan “Route 66” toekom kan ik luchtfoto’s maken van Appart Laijola!

Zo mooi is Gaschurn als je aan komt rijden met op de achtergrond de onvermijdelijke Vallüla.

En hier een blik over het dorp richting Grasjoch.

Gisteravond gezellig met een groep uit eten geweest in het dorp. En wat je niet zou denken als je bovenstaand plaatje ziet is hoe gezellig het dorp in de avond is. Ik was totaal verrast! Je loopt langs het luxe Sporthotel en komt dan langs allerlei winkels en cafeetjes. Het was een mooie avond en bij Heuboda stonden mensen om zeven uur nog in skipak te borrelen op het terras. Wintersport zoals wintersport bedoeld is. Gaschurn heeft me blij verrast en Appart Laijola overtuigt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.