In de Alpen is het ook steenkoud ’s nachts momenteel maar niet zo koud als op Antarctica natuurlijk. Het is daar herfst nu. Vroege herfst. Dagen en nachten even lang. En daarmee is het gelukt dat op het Vostok onderzoeksstation -75.3ºC is gevestigd. Drie tienden lager dan het vorige maart record.

Mooi dat we dat allemaal meten want meten is weten.

Belachelijk mooi weer in heel Europa. En helder!! Super helder. Superver kun je kijken. Toch maar eens een top op lopen dan de komende dagen?

Hier zitten we nu! Kern van het hoog over Berlijn en Kiev. Sneeuw in de Apenijnen!!

Kijk eens hoe de kou uit het oosten over Europa steekt!! Op de bergen is het ook echt gewoon koud…. ’s middags matige vorst boven 1500m.

De helderheid zorgt ook voor hele pittige vorst in gebieden waar het ’s nachts windstil is…. op de Funtensee gaat het naar -21ºC vannacht.

Vervolgens krijgt een depressie over Italië invloed. Over de Alpen heb je dan hoge sluierbewolking.

Weer een paar dagen verder ligt de kern van het hoog ineens bij IJsland en kan het in de Lage Landen gaan sneeuwen!! Op 30 maart nota bene….

En dan maakt het Europese model het erg bont met een cliffhanger die een schitterende arctische uitbraak toont! Met zeker een flinke kwak verse sneeuw in de Alpen. En mogelijk opnieuw sneeuw in de Lage Landen.

Het Amerikaanse model toont herstel van het Europese hoog. Met weer de bevestiging dat momenteel alles mogelijk is behalve de WC. We zijn definitief bevrijd van de maandenlange WC die onze winter bepaalde.

En ja ook op Groenland is het mooi en lekker koud! Jij nog aan het Wim Hoffen in T-shirt deze dagen? Hoop iedereen gezond en wie niet snel weer boven Jan. In Nederland schijnen veel meer besmettingen te zijn dan officieel geteld. Wat zie jij om je heen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.