In de Alpen is het ook steenkoud ’s nachts momenteel maar niet zo koud als op Antarctica natuurlijk. Het is daar herfst nu. Vroege herfst. Dagen en nachten even lang. En daarmee is het gelukt dat op het Vostok onderzoeksstation -75.3ºC is gevestigd. Drie tienden lager dan het vorige maart record.

Mooi dat we dat allemaal meten want meten is weten.

Belachelijk mooi weer in heel Europa. En helder!! Super helder. Superver kun je kijken. Toch maar eens een top op lopen dan de komende dagen?

Hier zitten we nu! Kern van het hoog over Berlijn en Kiev. Sneeuw in de Apenijnen!!

Kijk eens hoe de kou uit het oosten over Europa steekt!! Op de bergen is het ook echt gewoon koud…. ’s middags matige vorst boven 1500m.

De helderheid zorgt ook voor hele pittige vorst in gebieden waar het ’s nachts windstil is…. op de Funtensee gaat het naar -21ºC vannacht.

Vervolgens krijgt een depressie over Italië invloed. Over de Alpen heb je dan hoge sluierbewolking.

Weer een paar dagen verder ligt de kern van het hoog ineens bij IJsland en kan het in de Lage Landen gaan sneeuwen!! Op 30 maart nota bene….

En dan maakt het Europese model het erg bont met een cliffhanger die een schitterende arctische uitbraak toont! Met zeker een flinke kwak verse sneeuw in de Alpen. En mogelijk opnieuw sneeuw in de Lage Landen.

Het Amerikaanse model toont herstel van het Europese hoog. Met weer de bevestiging dat momenteel alles mogelijk is behalve de WC. We zijn definitief bevrijd van de maandenlange WC die onze winter bepaalde.

En ja ook op Groenland is het mooi en lekker koud! Jij nog aan het Wim Hoffen in T-shirt deze dagen? Hoop iedereen gezond en wie niet snel weer boven Jan. In Nederland schijnen veel meer besmettingen te zijn dan officieel geteld. Wat zie jij om je heen?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.