Région Dents du Midi
Lees verder >

Haute Routes des Familles: zo heette de Portes du Soleil in het begin. Je kunt er eindeloos rond skiën verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Vele honderden kilometers piste staan tot je beschikking!

op 994 km van Utrecht vind je deze parel van een skigebied voor jong en oud.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Superieur sneeuwzeker zijn de pistes van de Région Dents du Midi. Dorpen liggen ruim boven 1000m en de Portes du Soleil reikt tot 2466m. En natuurlijk worden de pistes elke dag opnieuw perfect geprepareerd.

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Wintersport tegen het decor van de Dents du Midi. Met de mogelijkheid een grote ronde te skiën over de Franse grens. Maar de Zwitserse kant is toch het charmantst!

Wandelen, langlaufen, biathlon, het kan allemaal in Filzmoos. Eindeloze mogelijkheden.

Die Tauplitz
Lees verder >

Ski een rondje, ga wat winterwandelen en geniet van het zonnetje!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

Andreas Schenk van Col Raiser skiliften vertelt over kunstsneeuw

check ook eens

24 Reacties

 1. piet schreef:

  hahahah, volgende week in val gardena. Mijn appartement staat precies op de piste bij de kleine lift in het dorp. Wel zo leuk om tot de voordeur te kunnen skien ipv te lopen. Wat leuk om te lezen zeg!!!!

 2. Dennis schreef:

  Erg leuk bericht. Leerzaam ook weer!

 3. Roy schreef:

  Het geheime recept zullen echte koks nooit prijsgeven maar heb jij weleens gehoord van Pseudomonas syringae?
  Erg gezond lijkt het me niet begrijpend uit de conclusie van het Franse onderzoek hiernaar. Het blijkt wel tijdens de laatste winterspelen te zijn gebruikt.

  Ter verduidelijking van wat Pseudomonas syringae is :
  http://web.mst.edu/~microbio/BIO221_2010/P_syringae.html

 4. pim schreef:

  interessant bericht!

 5. Bastian schreef:

  Gaaf !!

 6. phil schreef:

  Mooi gedaan Hajo. Nu weten we weer iets meer 😉
  Amai 30cm kunst komt overeen met 1m natuursneeuw.
  Wat kan zo een machine eigenlijk draaien op 1 uur, in cubage dan?

 7. Michel_J68 schreef:

  Super gaaf bericht @Hajo. Zonder kunstsneeuw geen piste. ook hoe iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen piste in dit ski gebied vind ik bijzonder. Ik weet in Skiwelt zijn er soms meerdere eigenaren van een piste en wordt door de organisatie Skiwelt alles geregeld en wordt de opbrengst evenredig verdeelt. Zo is de piste op de camping in Brixen officieel van 4 boeren en toch zorgt Skiwelt voor het prepareren. Verder wordt de opbrengst in Skiwelt gedeelt nav het aantal mensen dat het poortje passeert bij de lift. Tot voor drie jaar kon je beneden aan de Foischingabfahrt (25) bij de skiweg Klaus zo door skien naar het midden station van Hopfgarten nu moet je eerst door de poortjes van de foisching lift om de weg te skien. hier spelen dus commerciele belangen. ik denk dat dat zo overal wel een beetje gaat.
  Ik ben blij met de kunstsneeuw, blij met de boeren, blij met de pistenbully’s want zonder dit alles was er deze kerst geen skivakantie voor mij. Komt er nog een avond bericht heren????

 8. Getjo schreef:

  klopt volledig met wat ik heb meegemaakt in geloof ik in 2002,alles bruin en geweldige pistes en als tip op de sceceda de apfelstrudel vab Anna richting ortisei

 9. BB-King schreef:

  Zermatt dorp niets gevallen, sneeuwt nu heel ligt. Boven misschien 3 cm gevallen. Ik houd jullie op de hoogte.

  Oja, via m’n snowtrack app heb ik helaas moeten constateren dat ik net 66 km/h ben gevallen. Zicht was slecht ik had voorzichtiger moeten zijn, de spierpijn komt nu al zwaar op… 🙁

 10. BB-King schreef:

  Licht natuurlijk ipv ligt 😉

 11. Erwin schreef:

  Op termijn, begin januari begint in de gs zich eindelijk toch een significante verandering af te tekenen met een wat meer Zuidelijk gerichte straalstroom waardoor kans op winterweer begin januari toe gaat nemen… Kijken of EC ook volgt..

 12. denise schreef:

  Wat een gaaf bericht is dit!

 13. Maurice schreef:

  Bedankt voor je bericht Hajo!
  Nog 4 weekjes en dan op naar Santa Christina.
  Was even angstig over de sneeuw maar dat zit wel goed daar blijkt 🙂

  Maar blijf toch ook hopen op een lekker dik pak sneeuw hahaha

  Groetjes,

  MAurice

 14. Thomas schreef:

  Zeer informatief bericht Hajo! Bedankt! Ongelooflijk dat 30cm kunstsneeuw gelijk staat aan 1 meter echte sneeuw. Maar betekent dan dat op kwaliteit 9 30cm kunstsneeuw ook gelijk staat aan 30cm echte sneeuw, gezien er meer lucht wordt toegevoegd?

 15. Getjo schreef:

  ondertussen op rtl weerberivht staat renier van de berg weer over warmer wordende aarde te kletsen

 16. Jelte schreef:

  Mooi verhaal, erg duidelijk 😉

 17. Keida schreef:

  Hajo hoe moet ik dat eigenlijk zien: 30 cm kunstsneeuw staat gelijk aan 1 meter normale sneeuw? Kun je namelijk op meerdere manieren zien:
  – Is het volume gelijk?
  – Zo ja, is dat van kunstneeuw groter per cm? Of dikt echte sneeuw meer in?
  – Of geeft het hetzelfde gevoel?
  – Of iets anders?

 18. Snowman schreef:

  Props voor dit bericht! Erg leuke inside info. Like!

 19. Gerard schreef:

  He Hajo heel interessant en leuk verhaal. Hoewel ik een groot fan ben van “echte” sneeuw, realiseer ik me heel goed dat we dankzij de manmade snow ook bij weinig sneeuw nog steeds lekker kunnen skien

 20. Felicitaties met dit leuk en bijzonder leerzaam artikel @ Hajo !
  Heb ooit een website gezien waarop iemand zelf een kunstsneeuwinstallatie had gebouwd, allemaal heel primitief maar het ding werkte wel en produceerde aardig wat (kunst)sneeuw. 🙂

 1. 20 december 2013

  […] in de Franse Alpen en aan de zuidkant waar het nu wel mooi sneeuwt – echt de kunstsneeuw (zie artikel gisteren) die maakt dat je überhaupt met plezier op je wintersportvakantie kunt gaan. En zelfs in Frankrijk […]

 2. 17 februari 2014

  […] de afwezigheid van kunstsneeuw (in Amerika was het sneeuwkanon in 1971 gepatenteerd – zie hierrr), houten ankers aan de sleepliften een soort vrijheid blijheid met sleetjes op de piste, leren […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.