Het heeft weer eens gevroren vannacht in de Alpen. Maar niet zo heftig als momenteel weer in de Verenigde Staten natuurlijk. Gewoon lichte vorst en krabben van je auto. Op alle hoogtes is die lichte vorst vanochtend. Zo ook bij de Rudolfshütte.  Het waait er al hard maar het is nog niet aan het opwarmen.


Het is nog de fase met mooi weer zoals gisteren in de Région Dents du Midi. Artus geniet met volle teugen.

En nu staat er toch iets heel bijzonders voor de deur: een Föhnstorm van jewelste. Vanaf 4hPa druk verschil tussen Lugano en Zürich spreek je van Föhn. En nu piekt dat naar 14! Dat heb ik nog nooit eerder gezien. En zoals dat gaat met Föhn klapt het een dag later alweer in. En vervolgens overheerst de noordelijke component.

Hier zie je nog even hoe de sneeuw tijdens de Föhn episode tegen de zuidkant klapt. Wenen gaat morgen op weg richting 20ºC. De warmte schuift meer naar het oosten door dan richting München. Ik ga het meemaken morgen want ik rij morgen naar familie in Duitsland op weg naar Nederland.

En dan de eindeloze glijbaan. Het is echt ongelofelijk…. Bekijk de serie een keer of 3 en wrijf je ogen uit.

En nu toch ook weer significante afkoeling in de Alpen op die termijn. Ook al bij de eerste neerslaggolf op 10 en 11 maart. Maar dan vooral de periode daarna toch aanhoudend koud in de Alpen met bijna dagelijks sneeuwval. De grafiek is voor 900m aan de Oostenrijkse noordkant. Tel uit je winst.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Gesloten voor reacties.