stmartin0503

Ik had dit webcambeeld van St. Martin am Tennengebirge al klaar staan als titelbeeld voor mijn Alpenupdate vanochtend. Omdat ik de indruk kreeg dat hier het meeste is gevallen cq valt! Maar toen stuurde Bruno van Chaletbasecamp me al bovenstaande foto door. Say no more! Kijk terwijl ik de laatste hand leg aan dit bericht ook even naar de situatie in de Apennijnen en op de Balkan.

Ondertussenhad Joke in de reacties al deze kiek uit Oberwallis met ons gedeeld. OK. Dat komt dus ook naar Oostenrijk.

vrijdag13egfs

Voor we naar meer plaatjes gaan kijken eerst even de uistalg met betrekking vrijdag de 13e: het Amerikaanse model is bijgedraaid en laat nu ook een zwak front op de Alpen klappen met sneeuw boven 1000-1200m. Dat kunnen we dus aanhouden. Het Europese weermodel is eigenlijk veel vervelender omdat daar wederom vanaf maandag al weer regelmatige wolkengebieden over de Alpen koersen. Hoe zonnig het precies gaat worden is dus nog onduidelijk.

mega_menuires0503

Les Menuires vanochtend. Grand beau in de hele Franse Alpen. Dat wisten we al… dus kijken we verder….

zermatt0503

Wat ik eerder al schreef: harde wind op de eerste dag van het Kaiserwetter. Dat zien we vanochtend vooral in Wallis. Wat een angstaanjagende stuifsneeuw rond de kammen zeg. Angstaanjagend dan vooral omdat dit synoniem staat met sterk stijgend lawinegevaar. Lees daar nog even over in dit draadje.

rosswald0503

Is dit de mooiste kiek van vanochtend? Het is Rosswald in Oberwallis.

ginals0503

 

Deze misschien? Ook in Oberwallis…

schnydigeplatte0503

Of deze van de Schnydige Platte bij Grindelwald in het Jungfraugebied…

lauberhorn0503

En dit is de Lauberhorn. Wat een plaat zeg! Die siert nu ook onze Facebookpagina! Daar liken ajb als je hem leuk vindt!

flumserberg0503

En in Oost-Zwitserland zien we de zon met moeite door de sneeuwwolken heen prikken….

hochkrimml0503

Maar in de Zillertal Arena – Hochkrimml 0m precies te zijn – zien we de zon al aan de winnende hand… microklimaat dus. Of tenminste grote regionale verschillen… Wallis en de inneralpiene gebieden in Oostenrijk al in de zon…. terwijl we in Livigno en Val Gardena juist weer meer wolken zien….

hogewolken

Snel een blik op de kaarten… even snel voor de Lage Landen. Iedereen smacht naar het mooie warme weekeinde… dat gaat ook komen. Wel hebben we te maken met hoge bewolking… alleen zondagmiddag zie ik het strak blauw worden… en dan in de Amerikaanse berekening weer vanaf de 15e maar dat is nog erg ver weg. Wel kunnen we uitzien naar een hele periode met nauwelijks neerslag. Het kwik overdag in de dubbele cijfers. Geen records of zo. Maar wel echt genieten!

fraalp0503

De Franse Alpen weer even als ijkpunt van hoe warm het in de Alpen zou kunnen worden. Zondag zeker een hoge vorstgrens van wel 2300m en dus papsneeuw in de namiddag. Dat houdt dan dagen zo aan. De rode lijn van het ensemblegemiddelde is een mooi houvast. ‘s Nachts natuurlijk koud en de dag dus beginnend met knalharde pistes. Goed voor je wedstrijdskills!

oostenrijk0503

EN in Oostenrijk zien we tenminste een neerslagpiekje op de bewuste vrijdag de 13e. Met gelukkig een flinke duikeling in temperatuur. Goed voor een sneeuwgrens van misschien toch onder 1000m. In het Europese weermodel is dit al eerder zaterdag de 14e geworden trouwens. Verder kijken doen we nog niet….

 

 

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

23 reacties

Gesloten voor reacties.