Dat het in de zomer wel eens goed los kan gaan qua onweer in West-Europa weten we wel maar dat er dit soort bovenstaande tornado’s voorkomen is wel uniek. Wat een enorm ding! En dat net over de Nederlandse grens, vlakbij Venlo. Zie snel de video hieronder, je gelooft je ogen niet..

Zo heftig ging het er dus aan toe, hopen dat er geen slachtoffers zijn gevallen! Vooralsnog heb ik er gelukkig geen berichten over gelezen. Ja want dit zijn extreme exemplaren die ontzettend veel schade kunnen aanrichten.

En nog zo’n extreme video waar deze 2 auto’s maar net ontsnapten…

Hier gebeurde het ongeveer, ja zo dichtbij was het dus.

En zo zag het eruit op onze vertrouwde buienradar. Het is dat net aan paarse vlekje wat natuurlijk aangeeft dat er ook nog eens ontzettend veel neerslag bij viel.

Onweer ontbrak natuurlijk ook niet, aan die wit ingekleurde cirkel te zien dat het een zeer actief exemplaar was. Supercel? Ik denk het wel.

Maar dit komt een beetje uit het niets toch? Als je al wat langer mee leest waren er toch vaker weerkaarten waar sensationele tornado’s en supercells meer in de voorspelling zaten? KNMI kwam tenslotte maar met een waarschuwende code geel en ook het Duitse Wetteronline schaalde pas laat op naar extreme waardes.

Estofex (weliswaar van gister maar in redelijk dezelfde setting) kwam ook niet verder dan een level 1 in het gevaargebied. Geeft nog maar eens aan hoe moeilijk zulk soort situaties te voorspellen zijn en dat je degelijke waarschuwingen nooit moet onderschatten! Het blijft een afweging van risico’s en paniek zaaien. Wetteronline kon moeilijk het land plat leggen door overal zware waarschuwingen te geven omdat er mogelijk een zware tornado zou ontstaan.

De signalen voor pittige buien deden wel redelijk mee maar verklaren ook een extreme situatie zoals vandaag niet helemaal.

Het is het complete plaatje wat lijkt op die in Amerika, lees mee met de pijlen van links naar rechts. Eerst de lichtblauwe pijl die onder het hoge druk gebied koude droge lucht uit het noorden meeneemt. Vervolgens de rode pijl die warme maar vochtige lucht uit het noordoosten transporteert, het is in Scandinavië namelijk goed warm. Dan komt er als laatste ingrediënt de donkerblauwe pijl uit het zuidoosten met vochtige koude lucht bij.

Ronaldo tipte me in onze weermannen groepsapp met onder andere dit plaatje, dank daarvoor! Vergelijk het eens met de situatie hierboven, zijn we toch bijna een beetje Amerika heh!

Daarbij komt ook nog een zekere hoeveelheid windschering kijken, een van de belangrijke factoren die een tornado kan veroorzaken. De wind op 700hPa, ongeveer 3km hoogte, is 45 graden anders dan aan de wind aan de grond, dat zorgt voor rotatie en voila.

Wat meer ingezoomd zie je nog eens met dezelfde pijlen dat het een warme band is die tussen 2 verschillende koude luchtsoorten door piept. Knallen!

Want ondanks het gevaar kan het ook ontzettend mooie beelden opleveren zag ook @MichaelClephas die dichtbij de actie stond. Zo is er altijd wel een stormchaser die toevallig of misschien wel bedoeld op de juiste plek staat.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

9 reacties

Gesloten voor reacties.