snowstorm-northeast-jonas-940x545

Saai hoor! Het weer volgen aan de andere kant van de grote plas. Wij willen zelf weer! OK, we kunnen het krijgen. Komende donderdag sneeuwt het licht tot matig met een lage sneeuwgrens in de Alpen en dat is een rechtstreeks gevolg van sneeuwstorm Jonas die op dit moment op gang is gekomen aan de Amerikaanse oostkust.

De eerste sneeuw is dus gezien! Verder nog nacht daar natuurlijk.

winter-storm-jonas-snowfall1

IJzel in Amerika

Zoals het in Duitsland vannacht gaat ijzelen zo begint het ook in Amerika. Alles tot zelfs 25mm ijsvorming is mogelijk! Dramatisch natuurlijk.

sneeuwweekeinde

Nu we het over die IJzel in Duitsland hebben kijken we ook meteen naar de sneeuw in de Alpen die daarbij hoort. De Franse bergen krijgen alleen wat bewolking over terwijl de vorstgrens stijgt naar 2000m. In Zwitserland en het westen van Oostenrijk gaat het wat regenen zaterdag overdag. Jammer voor Marloes die dus geen zon heeft als ze die dag meedoet aan het Inferno Rennen in Mürren. Ze zal boven op het Schilthorn lichte sneeuw hebben en beneden in het dal lichte regen. In Oostenrijk is er meer neerslag en kan er in het oosten zelfs een paar decimeter sneeuw vallen boven 1500m. Het donkerpaarse vlekje rechts op de kaart zijn de Ybbstaler alpen met de Hochstadl (1919m) als hoogste top! (H/T Marcel).

snowtotals-jonas

Snel teug naar Amerika. Want na de ijzel komt daar niet zoals in Duitsland en bij ons dikke dooi, maar juist sneeuw en kou! Veel sneeuw! 24 inch is 60cm. Washington en Philadelphia worden zeker getroffen. En de kustzone krijgt te maken met storm surge. Inderdaad: stormvloed!

zondagkou

Kou USA zondag

Hier zie je Jonas bewegen tussen New York en Halifax. Je ziet hoe de kou ver de Atlantische Oceaan op wordt getrokken. Dat is het begin van de sneeuw die nu voor donderdag in de Alpen wordt berekend. Na de puur zonnige dagen zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Droomfase dus. Ikzelf pak daarvan alleen de zondag mee in de Zillertal Arena. Misschien maandagochtend nog even. Denk het toch wel. Ik heb een nieuw skipak van HEAD dat ik graag in een video even aan jullie wil showen!

dinsdagkou

Kou USA dinsdag

Dinsdag is de kou al een eind de oceaan op gezwiept. Jonas in in Amerika dan allang uitgeraasd. Die dag is ook de enige dooidag aan de oostkust want dan komt de koud met lichte sneeuw uit het westen weer terug. Als je bedenkt dat China momenteel ook ijzig is, dan weet je dat er ook voor Europa nog wat in het vat kan zitten later in februari. Want via de noordpool zijn alle potentiële wintergebieden ook letterlijk communicerende vaten.

woensdagkou

Woensdag Atlantische oceaan

Woensdag ligt de koude golf als een haaienvin midden op de oceaan.

vr29sneeuw

Vrijdagochtend over de Alpen

En hier zie je de kou vrijdagochtend over de Alpen hangen. Grappig dat de modellen hier gisteren nog niet over eens waren. Vandaag wel. Sterker nog: eens tot het gaatje!

donderdagavondsneeuw

Donderdagavond sneeuwt het al. Sneeuwgrens daalt naar 1200m.

Hier dan de sneeuw in de Alpen en de Duitse middelgebergten van ex-Jonas.

31jan

Cliffhanger Europees model

Daarna komt de zon terug maar kan er rond de maandwisseling samenhangen met stormachtige wind over de UK en de Lage Landen meer sneeuw naar de Alpen komen. Voor wat we nu zien een flinke dump boven 1600m. Lees: regen in de lagere dalen. Een ideale situatie voor de hogere Franse de Zwitserse skigebieden. In Oostenrijk moet je vrezen voor regen in de bekende lagere gebieden.

Varnia2016

Varnia

Maar na regen komt zonneschijn en sneeuw is er genoeg. Het soort zonneschijn dat er kan komen? Zegt iemand Varnia iets? Mij wel. Het was in seizoen 2013-2014. Het begon rond 10 december en hield lang aan! Een puur zonnig super hoog over de Alpen. In een seizoen waarin later alleen maar zuidkantdumps kwamen en de noordkant na mooie Sinterklaassneeuw steeds sneeuwarmer werd. Daar zou ik nog niet zo bang voor zijn met de goede uitgangspositie die we nu hebben.

flatlinezk2101

Maar eens kijken aan de zuidkant dan in een punt rond Val Gardena. Is er al een neerslag- of liever sneeuwpiek te zien? Amper. Flatline. Nee nooit komt iets op dezelfde wijze terug. Dus we kunnen nu een Varnia-achtig hoog krijgen maar winter 2015-2016 blijft een apart verhaal! Volg het hier! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.