Verschillende Amerikaanse skigebieden zijn al open waaronder Keystone en Arapahoe Basin. Mammoth Mountain gaat 29 oktober open. Twee weken eerder dan gepland. Een mooi begin van het seizoen aan onze kant van de aardbol.

Genieten!

Maar ff voor de duidelijkheid: het is nu niet omdat er in Amerika en Canada al zo waanzinnig veel sneeuw ligt… in feite is een goede portie sneeuw van vorige week in de bergen blijven liggen plus kunstsneeuw maar is het elders weer groen of en andere herfstkleur naar keuze. Het viel me trouwens onlangs pas op dat deze kaart de berggebieden niet meeneemt. Het gaat hier meer om het gebied buiten de bergen dat helemaal wit is. Scandinavië en Noord-Rusland doen goed mee. En het westen van China niet te vergeten.

De Alpen zijn er klaar voor maar het moet nog gebeuren daar. Lijkt na en week teflon ook wel te gaan gebeuren begin november. In elk geval eens een mooie sneeuwval om over naar huis te schrijven dan.

Qua sneeuwmassa zijn we tegen de normaal aan het aankruipen en dus ook geen megavoorsprong meer. We moeten ook eens stilstaan met hoe kolossaal veel sneeuw er op het Noordelijk halfrond komt te liggen uiteindelijk over 5 maanden. 2.700 Gigaton sneeuw. Hoeveel ton gaat er in een vrachtwagen? Laten we zeggen 10 ton. Dan worden er dus de komende maanden 270 miljard vrachtwagens uitgereden. Als die achter elkaar op de snelweg rijden kom je er maar liefst 65.000 keer de evenaar mee rond en kun je 3 keer naar de maan en terug en dan nog eens naar de maan. Veel?

Ach, op Antarctica ligt 26,5 miljoen kubieke kilometer ijs. Dat is bij 800kg/m3 = 0,8 x 1 miljard x 26,5 miljoen ton is dus 26,5 x 0,8 = 21,2 petaton ijs. Dat is dus ruwweg 10.000 keer wat er nu aan sneeuw gaat vallen. Wat dan ook weer logisch maakt dat die kilometers dikke ijspakketten echt in luttele duizenden jaren ontstaan als een ijstijd en keer goed op gang komt.

Gelukkig nog lang geen begin van een ijstijd maar gewoon mooie opeenvolgende seizoenen. In Lapland was het al lekker koud. Als je dan leest: het koudst sinds 2006 …. dan denk je… ja wat zegt dat nu. Maar het is alweer 15 jaar geleden. Time flies. Het klimaat kruipt als een slak.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

kirsten_dl · 26 oktober 2021 op 13:02

Mooi bericht weer @Hajo !

Lekker bezig weer en ook op andere mediaplatformen leuk jou weer te zien. 🙂 😉
Wat mij betreft hebben we reeds een leuke herfst gehad tot hiertoe. Benieuwd naar wat nog komen gaat…

Vincent · 26 oktober 2021 op 14:49

Bedankt voor het artikel! Zeg maar gerust 60 000 keer de evenaar rond 🙂

    Hajo · 26 oktober 2021 op 17:39

    Grappig bij die sommetjes op achterkant envelop. Altijd ergens wel een rekenfout. Het zat me al niet lekker dat beeld van 2x de evenaar rond…. want hoe ga je dan heel Siberië onder sneeuw bedekken? Ik zat al van ja maar je heb ook oceanen en in het noorden is de omtrek van de aarde veel korter. Maar haha het is inderdaad wat jij zegt. 60-70.000 keer rond de evenaar.en zelfs 7 keer de afstand naar de maan.

Tjeerd · 26 oktober 2021 op 20:04

Mooi bericht Hajo.
Heb je de Kitzsteinhorn al beklommen met ski’s.?

    Hajo · 27 oktober 2021 op 01:02

    Nog niet. Komende week. Dwz eerst ff met de lift.

Gesloten voor reacties.