Verschillende Amerikaanse skigebieden zijn al open waaronder Keystone en Arapahoe Basin. Mammoth Mountain gaat 29 oktober open. Twee weken eerder dan gepland. Een mooi begin van het seizoen aan onze kant van de aardbol.

Genieten!

Maar ff voor de duidelijkheid: het is nu niet omdat er in Amerika en Canada al zo waanzinnig veel sneeuw ligt… in feite is een goede portie sneeuw van vorige week in de bergen blijven liggen plus kunstsneeuw maar is het elders weer groen of en andere herfstkleur naar keuze. Het viel me trouwens onlangs pas op dat deze kaart de berggebieden niet meeneemt. Het gaat hier meer om het gebied buiten de bergen dat helemaal wit is. Scandinavië en Noord-Rusland doen goed mee. En het westen van China niet te vergeten.

De Alpen zijn er klaar voor maar het moet nog gebeuren daar. Lijkt na en week teflon ook wel te gaan gebeuren begin november. In elk geval eens een mooie sneeuwval om over naar huis te schrijven dan.

Qua sneeuwmassa zijn we tegen de normaal aan het aankruipen en dus ook geen megavoorsprong meer. We moeten ook eens stilstaan met hoe kolossaal veel sneeuw er op het Noordelijk halfrond komt te liggen uiteindelijk over 5 maanden. 2.700 Gigaton sneeuw. Hoeveel ton gaat er in een vrachtwagen? Laten we zeggen 10 ton. Dan worden er dus de komende maanden 270 miljard vrachtwagens uitgereden. Als die achter elkaar op de snelweg rijden kom je er maar liefst 65.000 keer de evenaar mee rond en kun je 3 keer naar de maan en terug en dan nog eens naar de maan. Veel?

Ach, op Antarctica ligt 26,5 miljoen kubieke kilometer ijs. Dat is bij 800kg/m3 = 0,8 x 1 miljard x 26,5 miljoen ton is dus 26,5 x 0,8 = 21,2 petaton ijs. Dat is dus ruwweg 10.000 keer wat er nu aan sneeuw gaat vallen. Wat dan ook weer logisch maakt dat die kilometers dikke ijspakketten echt in luttele duizenden jaren ontstaan als een ijstijd en keer goed op gang komt.

Gelukkig nog lang geen begin van een ijstijd maar gewoon mooie opeenvolgende seizoenen. In Lapland was het al lekker koud. Als je dan leest: het koudst sinds 2006 …. dan denk je… ja wat zegt dat nu. Maar het is alweer 15 jaar geleden. Time flies. Het klimaat kruipt als een slak.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

kirsten_dl · 26 oktober 2021 op 13:02

Mooi bericht weer @Hajo !

Lekker bezig weer en ook op andere mediaplatformen leuk jou weer te zien. 🙂 😉
Wat mij betreft hebben we reeds een leuke herfst gehad tot hiertoe. Benieuwd naar wat nog komen gaat…

Vincent · 26 oktober 2021 op 14:49

Bedankt voor het artikel! Zeg maar gerust 60 000 keer de evenaar rond 🙂

    Hajo · 26 oktober 2021 op 17:39

    Grappig bij die sommetjes op achterkant envelop. Altijd ergens wel een rekenfout. Het zat me al niet lekker dat beeld van 2x de evenaar rond…. want hoe ga je dan heel Siberië onder sneeuw bedekken? Ik zat al van ja maar je heb ook oceanen en in het noorden is de omtrek van de aarde veel korter. Maar haha het is inderdaad wat jij zegt. 60-70.000 keer rond de evenaar.en zelfs 7 keer de afstand naar de maan.

Tjeerd · 26 oktober 2021 op 20:04

Mooi bericht Hajo.
Heb je de Kitzsteinhorn al beklommen met ski’s.?

    Hajo · 27 oktober 2021 op 01:02

    Nog niet. Komende week. Dwz eerst ff met de lift.

Gesloten voor reacties.