-17,8°C in het rivierengebied om 9.00u! Voor echt winterweer hoef je deze dagen nergens heen te reizen! En de winterpret is ook volop toegeslagen. Er is nog hoop voor onze jeugd: de computergames zijn massaal verruild voor sleetjes van alle soorten. En het hoge noorden ontwikkelt zich weer tot natuurijsmekka, terwijl het diep ingesneeuwde zuiden en midden van het land zich ontwikkelt tot koudepool van West-Europa.

Klik naar groter beeld

Klik op deze schitterende temperatuurkaart! Het beeld is iets vertekend omdat in het Baltisch gebied de uitstraling minstens een uur langer aan de gang is. Ons rivierengebied was een  uurtje na het moment van de kaart hierboven in elk geval met -17,8°C zeker één van de koudste plekken. Behalve Zuid-Noorwegen dan waar het -20°C en kouder is.

5 tot 10cm vers in Siberisch Sauerland[dc_slider slider=”9486″ captions=”true”]Je wordt al stil van de plaatjes uit Nederland en België deze dagen, maar de Wintersport-Arena Sauerland blijft – naast Friesland voor de schaatsers – gewoon dé wintersporthotspot binnen een straal van 400km! 41 van de 91km piste is open vandaag en 60 van de 132 liften draaien. Op naar de 100% open!

Les Gets

Rij je ietsje verder kom je in de Alpen: misschien wel het mooiste gebergte ter wereld en wij wonen op slechts een dagje rijden! Hierboven Les Gets in de Portes du Soleil vanochtend (klik voor groter beeld). De Franse Alpen krijgen een schitterend zonnige dag dankzij een mini-tussenhoogje na de 10cm die gisteren vielen. De aankomende dagen sneeuwt het aan de zuidkant en in Oostenrijk. Zaterdag hebben we de omgekeerde situatie met de Franse Alpen in de bewolking en sneeuw en Oostenrijk vol in de zon. Zondag schiet de sneeuwval weer naar de zuidkant, wat de winter bij ons verder bestendigd.

Joe d'Aleo

D’Aleo: “Nog 4 tot 6 weken bitter koud” 
De Amerikaanse meteoroloog Joe d’Aleo heeft enkele dagen geleden een artikel gepubliceerd waarin hij voorspelt dat het winterweer in Europa 4 tot 6 weken gaat aanhouden (zie hier). Hij leest dit af aan de Sudden Stratospheric Warming (SSW) die al een tijdje aan de gang is. In de weerkamerscetie “Maak je eigen weerbericht” heb ik een Britse video met uitleg over zo’n SSW gepubliceerd. D’Aleo kijkt natuurlijk naar Europa als geheel en het is best denkbaar dat aan de randen af en toe wat dooi optreedt. Ook in de Lage Landen dus en dan kom je op zo’n 1979 scenario uit als waar we het gisteren over hadden. 

Nieuwe pluim binnen!

Hierop zak ik natuurlijk stiekum te wachten met dit treuzelweerbericht: de nieuwe ECMWF pluim (Midden-Nederland). Ik bedoel: KNMI zet iemand om 4 uur ’s nachts aan het werk en die kijkt niet eens naar de GFS runs. En wat daar dus nu op KNMI.nl staat is gewoon alweer verouderd. Hoewel? ECMWF is zo koersvast deze dagen… Maar toch wel: hij is gewoon nog winterser dan gisteravond. Het begint er sterk op te lijken dat we februari vriezend binnen gaan!

Kijk wat er nog over is van de eerder voor maandag berekende dooimoment zie je hierboven. Friesland zit veilig! En zelfs de grote rivieren zijn letterlijk een brug te ver!

OK, OK: de GFS is nog steeds aan het zwabberen. In de hoofdrun stopt de laaglandwinter woensdag, maar je ziet dat dat onwaarschijnlijk hoog in de pluim ligt. De controlerun ook trouwens maar die heeft niets voor op de andere dunne lijntjes. We kunnen dus ook gevoeglijk die blauwe en zwarte neerslagpieken uitgummen.

De ECMWF-pluim is droog voor Noordoost-Nederland. Alle andere Nederlandse regio’s kunnen er wel op zaterdag en dinsdag nog een paar centimeterjes bij krijgen. Dat gaan we scherp volgen natuurlijk. En de wintersportgebieden? Hierboven heb ik al geschreven wat er tot zondag gebeurt. Laten we nu eens aannemen dat het ECMWF gelijk krijgt. Wat zien we dan na zondag?

We zien begin volgende week samenhangen met het tijdelijke graadje dooi in Zuid-Nederland ook het Alpengebied vanuit het westen tijdelijk zachter worden. Maar nieuwe naar de zuidkant schietende depressies gooien de wind weer in de oosthoek, met meer (lichte) sneeuw in de Italiaanse Alpen maar vooral ook in de Apenijnen, op de Balkan en in de Karpaten. Oostenrijk heeft in dit scenario steeds kans op sneeuw om de oost zoals op het moment van 25 januari hierboven.

 Vlusch  Krommenie

Koffiedikkijken maar ik zet er wel op in! Geen BV, want ik moet eerst zaterdag hier nog even het ijs op. Zag er gisteren droevig uit toen het sneeuwlaagje water opzoog daardoor de smeltwarmte van de sneeuw ook de ijslaag weer aantastte tot een soort sneeuwsoepje met vreemde stervormige wakjes. Vannacht is dat natuurlijk weer stevig aangevroren. Dus die BV scoor ik 100% zeker. Daarna zal ik meteen mijn volgende boude voorspelling doen. 

Lees en/of discussiëer hierrr weer mee met de weerpro’s!

Categorieën: NederlandNieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.