bkk-812

Als je naar de webcams van foto-webcam.eu kijkt kom je echt plaatjes tegen. Zoals deze in Bad Kleinkirchheim. De opgespoten sneeuw door de sneeuwlansen ligt er nog steeds. Ik had eigenlijk wel verwacht dat ze die weg zouden rijden. Niets is minder waar. En het is helder. Kraakhelder.

mol-naar-dach

Hier kijk je richting het noordoosten, richting de Dachstein. De Dachstein Groep ligt zo’n 60 kilometer verder maar is gemakkelijk te herkennen.

2016-12-08_1846

En ook vanaf de andere kant zie je de Mölltaler Gletsjer. Ik heb er gemakshalve maar een pijltje bij gezet. Het cirkeltje rechts is de Grossglockner overigens. Op Panomax vindt je ook prachtige cams. Tevens zie je de groene dalen. Komt daar nog verandering in? De GFS, het Amerikaanse Globale Weermodel,  gaf eerder vandaag nog mooie oplossingen. Ik zat te wippen op m’n stoel om een bericht daarover te schrijven. Helaas zat ik op m’n werk in Amsterdam. En vanavond doen we weer even pas op de plaats. Oftewel… de goocheldoos blijft vanavond dicht. Geen Houdini’s – Hansjes Klok of Rasta Rostelli’s want de oplossingen van deze middag zijn helaas verdwenen in de avondrun.

woe-1412

Het is niet alleen maar kommer en kwel want er zijn toch wel wat veranderingen. De neerslag die voor dit weekend werd berekend is bijna verdwenen als sneeuw voor de zon. Dus we maken een sprongetje naar woensdag. Er ontwikkeld zich een Scandihoog. Die zal echter geen stand houden en het vasteland van Europa op trekken, maar aan de zuidoostflank wordt een ieniemienie hoogtelaagje afgesnoerd, die aan de oostelijke noorkant wat sneeuw kan brengen. Veel is het niet maar het is een signaal. We zoeken naar lichtpuntjes, toch?

nneerrssllag

Door dit kleine laag zal er een zwakke noordelijke stuwing ontstaan. Regen in Duitsland maar in Oostenrijk boven de 1000 meter kan een vers laagje sneeuw vallen. Hoe meer naar het westen, hoe droger. Sorry voor de Frankofielen.

vrij-1612

En dan neemt verder in de week het Hogedruk bastion wederom het heft in handen. Nee, avondkaarten doen geen Houdini’s. De meeste depressies trekken benoorden langs, over IJsland en verder richting Spitsbergen. Dat komt omdat de straalstroom dwars over Noord Amerika ligt de komende dagen en in de loop van de volgende week. Helaas daardoor geen New Foundland hoog waar Frederic naar refereerde eerder deze week en vandaag. Tenminste niet vanavond.

gfs_uv250_namer_33

Juist boven New Foundland vliegt de ene depressie na de andere richting het noorden van de Atlantische Oceaan. Je ziet dat de straalstroom dwars over de USA liggen met op de bagagedrager veel depressie ellende. En dat heeft ook invloed op ons weer. Daardoor blijft de Hogedruk boven Europa min of meer in stand gehouden. Ook omdat het Azorenhoog keer op keer de hand wil schudden met de hogedruk die boven Rusland heerst. Maar op een keer moet die hogedruk een keer doorboort worden. Voorlopig wordt dit niet door de GFS berekent.

kansas

Daarentegen gaat de winter in Canada en de USA onverminderd voort. Dit is prikpunt Kansas, in het midden van de USA. Maar ik had net zo goed een prikpunt nabij Chicago kunnen nemen of uit de Rockies. Het is daar door de huidige druk constellatie gewoon kouder. Het hele meteobord moet geschud worden, of de kaarten opnieuw verdeeld om de winter in Europa te doen gelden.

graphe_ens3

Als laatste de pluim met prikpunt Vorarlberg. Je ziet dat de temperaturen onderuit gaan. Dat is gunstig. Maar aan de onderkant heb ik een kader  gemaakt dat de neerslag weergeeft. Weinig neerslagsignaal. Alleen rond de 14e zie je een hobbel. Dat is het signaal waarover ik eerder schreef. Het wordt dus weer billenknijpen. Maar zo erg (lees: zo warm) als vorig jaar is en wordt het echt niet.

EC update 20.20 uur

tempresult_arr7

EC is niet veel beter. Heb er een GIF bestandje van gemaakt. Ook hier zie je de lagedrukgebieden ten noorden van ons langstrekken. Schotland vaak in “the line of fire” voor wat betreft sneeuwkansen. Wel ook hier de temperaturen in de loop van komende week omlaag. In de nacht wellicht wat lichte vorst door uitstraling, overdag een paar graden boven nul. Alpen kouder.

Fijne Avond.

Dit weerbericht is mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

89 reacties

Gesloten voor reacties.