perfecte-glijbaan

De GFS06 is altijd je opkikker op de dat als de ochtendruns eens tegenzitten. Vooral de GFS parallel had de laatste dagen leuke dingen in petto dus keek ik daar als eerste naar de nieuwe berekening. Mmmm… de glijbaan komt maar moeizaam op gang maar  is er 13 december dan toch in volle glorie… een kleine dochterdepressie gaat precies op de goede plek liggen om de noordkant van de Alpen in een noordwesterstorm te zetten met aanvoer van vochtige lucht vanaf zee. Ik weer door naar het “oude vertrouwde” GFS model of die het een klein beetje volgt vanochtend…. een klein beetje? Zeg maar gerust: hij verdubbelt het en al op 11 december. Holy moly!

perfecte-glijbaan-gfs

 

Check dit! Isobaren dicht bij elkaar…. zie jij de wind er al in? Nee? OK komt ie….

knopen

Dit zou zaterdagochtend zijn. Volgende week zaterdag dan. De wind op rond 1300m. Over ons landje 80 knopen wind. Dat is 150km/u en dus meer dan een orkaan op die hoogte. Beneden zou dat altijd nog een windkracht 8 of 9 kunnen opleveren (40 knopen). Eerst jaagt die wind natuurlijk gewoon pal naar oost maar de depressie haalt uit en…

storm

 

We krijgen een component naar zuidoost. Duh maar dat gaat nog maar nauwelijks over de hoofdkam heen… klopt! Kan ook niet! Lucht is als yoghurt en kwark remember. Dat kan dus ook echt niet over een 4 kilometer hoge muur. En als een zeilbootje hoog aan de wind is een hele kleine zuidwaartse component dan al genoeg om maximale schering te krijgen, maximale thermiek en maximale neerslag….

neerslag-glijbaan

Dit soort werk… En kijk eens wat daar nog in de aanvoerbaan ligt…

ens06-2811

Kijk dat bedoelde ik toen ik de modellen vroeg weer terug naar huis te gaan en alles nog eens opnieuw te berekenen of er niet toch nog wat meer neerslag uit te persen viel. De GFS parallel is hier koploper met al op 9 december eenwaanzinnige piek met sneeuwgrens rond 1000m. 10, 11, 12 en 13 december zou het dan doorstuwen en dat doet de oude GFS ook. Wilde slingeringen in de temperatuur nog maar we hebben vanochtend gezien dat zelfs een hoog gelegen skigebied als Obertauern naar sneeuw snakt. Dus laat het daar eerst goedkomen… en ik voorzie nog wel dat de berekeningen nog kouder worden in de aankomende dagen… vanaf medio komende week zijn we dan pas uit de meteofiction zone…. of wat mij  betreft zijn we dat al… het is tenslotte mijn BV!

 

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.