perfecte-glijbaan

De GFS06 is altijd je opkikker op de dat als de ochtendruns eens tegenzitten. Vooral de GFS parallel had de laatste dagen leuke dingen in petto dus keek ik daar als eerste naar de nieuwe berekening. Mmmm… de glijbaan komt maar moeizaam op gang maar  is er 13 december dan toch in volle glorie… een kleine dochterdepressie gaat precies op de goede plek liggen om de noordkant van de Alpen in een noordwesterstorm te zetten met aanvoer van vochtige lucht vanaf zee. Ik weer door naar het “oude vertrouwde” GFS model of die het een klein beetje volgt vanochtend…. een klein beetje? Zeg maar gerust: hij verdubbelt het en al op 11 december. Holy moly!

perfecte-glijbaan-gfs

 

Check dit! Isobaren dicht bij elkaar…. zie jij de wind er al in? Nee? OK komt ie….

knopen

Dit zou zaterdagochtend zijn. Volgende week zaterdag dan. De wind op rond 1300m. Over ons landje 80 knopen wind. Dat is 150km/u en dus meer dan een orkaan op die hoogte. Beneden zou dat altijd nog een windkracht 8 of 9 kunnen opleveren (40 knopen). Eerst jaagt die wind natuurlijk gewoon pal naar oost maar de depressie haalt uit en…

storm

 

We krijgen een component naar zuidoost. Duh maar dat gaat nog maar nauwelijks over de hoofdkam heen… klopt! Kan ook niet! Lucht is als yoghurt en kwark remember. Dat kan dus ook echt niet over een 4 kilometer hoge muur. En als een zeilbootje hoog aan de wind is een hele kleine zuidwaartse component dan al genoeg om maximale schering te krijgen, maximale thermiek en maximale neerslag….

neerslag-glijbaan

Dit soort werk… En kijk eens wat daar nog in de aanvoerbaan ligt…

ens06-2811

Kijk dat bedoelde ik toen ik de modellen vroeg weer terug naar huis te gaan en alles nog eens opnieuw te berekenen of er niet toch nog wat meer neerslag uit te persen viel. De GFS parallel is hier koploper met al op 9 december eenwaanzinnige piek met sneeuwgrens rond 1000m. 10, 11, 12 en 13 december zou het dan doorstuwen en dat doet de oude GFS ook. Wilde slingeringen in de temperatuur nog maar we hebben vanochtend gezien dat zelfs een hoog gelegen skigebied als Obertauern naar sneeuw snakt. Dus laat het daar eerst goedkomen… en ik voorzie nog wel dat de berekeningen nog kouder worden in de aankomende dagen… vanaf medio komende week zijn we dan pas uit de meteofiction zone…. of wat mij  betreft zijn we dat al… het is tenslotte mijn BV!

 

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.