Al wie vanmorgen of deze middag de weermodellen, de ensembles en Hajo’s uitgebreide weerbericht bekeken heeft, kwam wellicht tot dezelfde conclusies. Het Europese weermodel weet het vrijwel zeker: we gaan een periode met westcirculatie in. Het Amerikaans model is daar nog niet helemaal van overtuigd. De meeste ensembleleden laten oceaandepressies het Europese vasteland optrekken, maar niet allemaal. De titel van dit weercafébericht zegt het al: GFS is het noorden een beetje kwijt. Over het noorden gesproken … wat doet een weercafé-uitbater op een druilerige novemberdag? Klusjes. Ik ben momenteel de slaapkamer van mijn jongste dochter aan het verven. Ze wou graag een sterrenmuur. Dus wat doet papa als geograaf? Beamertje lenen en een echte sterrenkaart op de muur projecteren. Is dit de noordelijke sterrenhemel of een andere? Wie me als eerste in de reacties het juiste antwoord geeft … wint een rondje! Haha. Ach, we moeten iets doen in deze sombere donkere dagen hé 😉

Dit is het meest winters-extreme ensemblelid van GFS deze middag. Het Russisch hoog wordt aangesterkt en vecht zich een weg terug naar Scandinavië. Leuke reeks, maar als je het aan de barman vraagt, is de kans hierop vrijwel nihil.

Toch laten ook de hoofdruns van de voorbije GFS-runs telkens op het einde een leuke evolutie zien. Vanmiddag ook de Paralélle weer (de toekomstige nieuwe hoofdrun van GFS is dat) . Een nieuw Scandihoog in de maak richting tweede decade van december? Kans is heel klein momenteel, maar uitgesloten is het zeker niet.

Op het ensemble van planetaire golf#2 in de stratosfeer zien we dezelfde onzekerheid op lange termijn. Er komt mogelijk weer meer activiteit (en die hebben we nodig voor mooie kansen op Europees winterweer), maar je ziet … eigenlijk weet GFS het gewoon (nog) niet.

Wat wel vrij zeker lijkt, is dat de poolwervel verder in december substantieel gaat verzwakken. Misschien komen daar die Scandihogen in de berekeningen van? Misschien hebben we die planetaire golf#2 zelfs helemaal niet nodig deze winter? De zon zit momenteel immers in een minimum. Belangrijke, maar voorlopig nog onopgeloste vragen.

Nog een onopgeloste vraag is hoeveel sneeuw er nu dinsdag aan de Oostenrijkse Noordkant gaat vallen. Wat denk jij? De middagrun van GFS zei 1 tot 10cm. In Steiermark wat meer.

De Paralèlle was enthousiaster: 15 tot 30cm

Ondertussen rekenen ook de hogeresolutiemodellen mee. Het Duitse weermodel gaat voor 3 tot 15cm. De guldenmiddenweg zeg maar. Als ik ergens mijn geld op moet zetten, is het op deze uitkomst.

Wat er ook valt, een deel daarvan gaat eind van komende week weer wegsmelten. De opkomende Zuidföhn zal deels zijn werk doen voor de echte oceaanfronten ons gaan overspoelen. Maar goed, hoe dat gaat uitpakken zien we later wel weer. Goed, deze heer gaat wat verder werken aan zijn project. De frigo (koelkast) is los. Pak weg!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.