Vanavond hebben we hier in Krommenie en in een groot deel van Noord-Holland en Zuid-Holland gezien wat “zeevlam” is. Ik heb deze term geleerd van bezoekers op de site die hun hele leven al kustbewoners zijn. Zelf ben ik opgegroeid in Nuenen bij Eindhoven en daar heb je dat niet. In de Alpen is er niet al te veel dalnevel meer. Heerlijk zonnig weer nog steeds en lekker warm. Maar dat gaat drastisch veranderen! Eerst even wat plaatjes. Deze hierboven is van Ruud vandaag uit Obertauern (zie meteo). Morgen heb ik van hem een complete review van dat partnerskigebied.  

brixeneric1003

Eric toont ons vandaag nog eens de vele gezichten van de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Op dit plaatje is alles wit!

brixeneric1003b

En hier denk je zelfs met een topwinter van doen te hebben.

brixeneric1003c

Maar dan zie je dit! We schakelen snel door naar Eric’s video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=dK8qUZd2Zew

chatel1003

Peter Buitenweg stuurt deze uit de Portes du Soleil. Je kijkt op de Dents du Midi, de drieduizenders die buiten het skigebied liggen maar wel het decor vormen in de helft van dit immense territorium. De rode pijlen tonen een beroemd couloir dat één van de eerste is die ik ga skiën als de kids wat ouder zijn. Lijkt zelfmoord maar valt wel mee. Het is op een paar smalle plekken na tientallen meters breed en maar iets van 50 graden steil. Je kunt dan afdalen naar Champéry. De opstap is aan de achterkant van de pieken in het skigebied van Les Marécottes.

mayrhofen1003

En dit was Mayrhofen vandaag. Edith stuurt hem in met  de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Heerlijk toch?

stjohan1003

En dan weer iets minder vrolijk: een kiek van St. Johan in Tirol van Harma Braam.

stjohan1003b

En nog eentje. Toch wel weer mooi zo’n dalafdaling. Hij is hier nog niet eens “opgefirnd”. Hoe laat zou hij genomen zijn?

ens1003_00

De nieuwe Amerikaanse hoofdrun brengt mij in jubelstemming! Een voorproefje in de nacht van zaterdag op zondag als ik met Kees in het Montafon (zie meteo) zit en dan drie keer keihard raak rond de 20e, 22e en 25e. Of eigenlijk gewoon dump na dump. Zo ga ik die 40cm op 1500m wel erg makkelijk halen. Dit punt is weer voor de regio Zell am See Kaprun (zie meteo). Op die termijn hoeven we niet de hele noordkant punt voor punt “te sonderen”. Er is gewoon potentie. En waar het precies gaat raken zien we dan wel weer. 

ensZK1003_00

Wel moeten we even de zuidkant erbij pakken. Zoals je ziet doet de hoofdrun bijna niets. Maar zijn er rond de 22e gigantische pieken van sommige leden van het ensemble. Dat betekent dat het niet gedaan is. Dat de maximale intensivering evengoed aan de zuidkant kan optreden als aan de noordkant. Hoe kan dat? 

 schering1003

Hier zie je waar het vandaan komt! De kou kan over het noordwesten van de Alpen scheren en doorbeuken naar Spanje om dan aan de oostflank Föhn aan te jagen waardoor de neerslag vooral aan de zuidkant zit. Of er is nog net genoeg druk vanuit het noordwesten (zoals op de kaart van de hoofdrun hierboven) om toch vooral de noordkant in de sneeuw te zetten en de Föhn vanuit het zuiden over Roemenië te laten waaien. 

koudd

Ach en het model laat drie dagen later al een likje arctische kou recht uit het noorden tegen Oostenrijk botsen. Geloof me dat in de Wintersport-Arena Sauerland dan ook een boel liften weer gaan draaien!

sneeuwec1003_12

En doet het Europese weermodel ook nog een beetje mee? Nu ja, de hoofdrun is wat minder uitgesproken maar in het ensemble zien we ook vanavond weer pieken die het in Nederland flink laten sneeuwen ergens op 20, 21 of 22 maart. Zijn de fruittelers al weer actief op de site? Kom maar met jullie reacties. Is natte sneeuw gevaarlijk voor de knoppen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.