Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Amerikaans weermodel doet nu hele mooie Houdini

check ook eens

109 Reacties

 1. Tobias schreef:

  Goedemorgen Hajo,

  Mijn complimenten voor het brengen van dit weerbericht en natuurlijk alle andere..Kom maar door met die sneeuw in LL. Prachtige foto van de Leoganger Steinberghe. Ik heb die cam nog niet gespot in het echt;-) voor allen; Have a Nice day

 2. Robert schreef:

  Zo, eindelijk de kaarten waarop ik al een tijdje rustig en kalm op zit te wachten. Niks geen nagelbijten, duimendraaien en meer van dat soort acties. Heb het jaren wel gedaan 🙂 maar heeft dat geholpen? Niks, nada! Maar kunnen skiën elk jaar? Zeker, si! Zal zeker weer veranderen komende dagen, maar dat er wat staat te gebeuren staat vast, in welke hoedanigheid, dat valt te bezien, maar warme oplossingen komen er zeker niet. Wat nu wel weer spannend wordt is de 23e. Dan rijden we naar Saalbach om er een dag voor de grote migratie al te zijn en ‘s avonds op tijd aan te kunnen schuiven bij ons favoriete restaurant (reeds in augustus geboekt 😉 ). Ik moet wel dan de sneeuwkettingen niet vergeten voor onze auto (geen Kadjar 😉 )zoals vorig jaar…..stel je voor de neerslag op de kaarten wordt bewaarheid…

  • Patrick schreef:

   Fijne vakantie alvast met mooie en, hopelijk, verse sneeuw. Gaaf om te lezen dat ik niet de enige ben die maanden vooraf een restaurant boek. Viel spass en een veilige reis!

 3. qlubtempo schreef:

  Man, man wat is het rete spannend
  deze dagen!!! Alles is mogelijk!

 4. Jesse schreef:

  Complimenten, met name het realisme dat je ons op het hart drukt is prettig, we moeten niet te vroeg juichen! Maar hopen mag altijd!

 5. Fresno schreef:

  In dubio wat te doen. Kan mijn reis naar Chatel met 2 weken uitstellen 6 januari ipv 23 december. Wat is wijsheid? Nu is het nog helemaal groen.

  • Marco schreef:

   Uitstellen… 2 redenen:

   * tot 23 december waarschijnlijk geen noemenswaardige sneeuwval in de noordalpen
   * en misschien de belangrijkste reden: vanaf 6 januari is het geen hoogseizoen meer…dus veel rustiger

  • Derso schreef:

   Uitstellen. Sowieso nooit 23 december gaan. Tenzij je de drukte lekker vind. Kan je vertellen dat vanaf 6 januari altijd TOP is 😉

   • Fresno schreef:

    Klopt, is daar zeker druk. Gelukkig hebben ze nu een extra verbinding met liften vanaf Lac des Vonnes. Ik ga vanmiddag de knoop doorhakken, maar zo als het er nu voorstaat neig ik idd sterk naar 6 januari.
    Normaal zit ik met Kerst meestal in Solden, maar daar was in september niets betaalbaars meer te vinden.

    • Fresno schreef:

     De echte skivakantie doen we altijd in de 2de helft van de winter in Val Thorens. Dit is meer een familie ding met Kerst, maar om dan in de regen te wandelen zie ik niet zitten.

    • youri schreef:

     chatel… romex appartement toevallig? top hoor! Persoonlijk zou ik uitstellen tot 6 jan… zoals genoemd rustig op de weg, betere sneeuwkansen en alle ruimte in het gebied, strakke pistes gedurende de hele dag en rustige horeca… 2e en 3e week nieuwjaar: kan niet beter!

     • Fresno schreef:

      Nee privé appartement van Belgische dame. Stuk minder Spartaans dan van de grote aanbieders, mooi en schoon in ieder geval;-)
      Ben er wel uit, gaat januari worden. Hoop dan ook op wat meer sneeuw en minder groen.

  • Patrick schreef:

   Uitstellen!

  • 'tkanvriezen schreef:

   Als ik jou was zou ik uitstellen. Zit nu in Avoriaz daar valt te skiën en wat open is is goed. Maar onder de 1800 is alles dicht en gewoon bruin. De kanonnen draaien en ze maken er het beste van.

 6. Carl schreef:

  Voor de Franse Alpen onder de 2000m blijft het slecht. Ga naar regio les saisies en daar geven ze amper iets. Sneeuwkanonnen staan nog steeds niet op omdat het te warm is. Hopen dat het in jan beter gaat worden. Dec was vroeger zo een wintermaand.

 7. Joke, Riederalp schreef:

  Als ik buienradar van 7 dagen kijk is de neerslag helemaal van de baan….. wel regen in het middellandsezee gebied en misschien een vlok in noord spanje. Alle hoop is nu op de kerstdagen en laten we het spreekwoord maar eens omdraaien! Na regen komt zonneschijn! Hopelijk in de vorm van sneeuw!

 8. Frederic schreef:

  De situatie voor de Lage Landen verdient toch wel wat aandacht momenteel. Maar liefst 13 van de 21 ensembleleden gaan voor (bijna) ijsdagen, met Tmax onder of net boven het vriespunt in de laatste dagen voor kerst. Allemaal het gevolg van drukstijgingen boven Scandinavië. Hier het luchtdruk ensemble voor een punt in Zuid-Zweden. Best indrukwekkend vind ik toch:

 9. Maxski schreef:

  Ik leidt hier uit af dat een Nieuwe kleine ijstijd eigenlijk voor ons niet merkbaar is. Behalve meer elfstedenweer. Volgens mij is die context toch ook wel eens anders geweest?

 10. HansvK schreef:

  Weer wat hoop op sneeuw voor de Dolomieten rond de kerstdagen. De witte linten is het net niet he….

 11. pim schreef:

  Blijft toch weer spannend! de tijd zal het ons leren… 😉 to snow or not to snow

 12. Stéphan Mommers schreef:

  Zojuist even het archief ingedoken en uitgekomen bij een weerbericht van Hajo van 15 december 2011. Winter 2011-2012 kunnen denk ik veel Oostenrijk-gangers zich nog wel heugen!?!?! In dat bericht van 15 december 2011 lees ik parallellen met de huidige weersituatie?? Wie ziet/lees dit ook zo??

  https://www.wintersportweerman.nl/alles-in-stelling-voor-eerste-mega-dump-wintersport-20112012-1571/

 13. Henrik schreef:

  Ik duim voor de hoofdrun! Als die uitkomt kan ik de kettingen wel om doen de 23e:-)

 14. Kris Mampaey schreef:

  tis weer van da!

 15. Jopie schreef:

  Even een weer theoretische vraag?
  De achtereenvolgende neerslag in eerst de zuidwest alpen en later om de Alpen heen zwiepend van het oosten uit ook de noordkant en zelfs kansen voor Nederland zou dat door de depressie met een zogenaamde baan Va-Vb kunnen zijn? https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1481623594circ_bebber.jpg

  Ik vind dat in die constellatie best verrassend.

  • Roy schreef:

   De depressie komt nu vanuit Oost-Spanje (over de Balearen) omhoog wat hopelijk voor zuidkant sneeuw kan gaan zorgen. Op het kaartje van jou zie ik de Va vanuit Bretagne dus of die theorie nu ook opgaat durf ik niet te zeggen.

 16. Michiel Bovy schreef:

  Gisteren op de Schmitten in Zell am See een dikke 20 cm vers, condities zijn er buitengewoon goed, vandaag een lekker zonnetje erbij, genieten! Voor de kerstvakantie hier geen zorgen!

  Zie een filmpje hier: https://www.facebook.com/chaletsonnentanz/?ref=aymt_homepage_panel

 17. Roy schreef:

  De GFS06 beland nu in de spannende fase. De 00h liet de depressie boven de Balearen niet echt verder doorstomen door te snelle drukstijging midden Europa en wat gaat de 06h doen..

  • Roy schreef:

   Nee nee ook hier schampt ie nog even de kust en tikt Nice even aan. Verder komt ie niet en vervolgens lijkt de neerslag op te lossen boven de Middelandse Zee. Slecht voorteken.. Eurohoog lijkt sneller te worden gevoed vanuit de Azoren.

   • Roy schreef:

    [IMG]https://www.mupload.nl/img/kknytmysi3osu.gif[/IMG]

    • Roy schreef:

     Compleet andere evolutie dan de 0h zeg.. inmiddels 22 december en geen vlok nog in zicht wat de hoofdrun betreft. Wel flink koudere lucht vanuit het oosten over de Alpen gestroomd.

     • Roy schreef:

      Ik kijk hem niet af. Ik ben ontevreden. Net als de 18h krijg ik het gevoel dat het met de rekenkracht te maken heeft. Ik hou vast aan de 12h en 00h en de EC scenarios. Duimen nu voor straks!

 18. Jan van soest schreef:

  Als je zo de weermannen beluistert of hun weerberichten leest op de diverse sites komen ze min of meer tot de zelfde conclusie: het Eurohoog regeert en we moeten het de komende weken hebben van konijnen uit hoed en wat geluk.
  Ik ga dus maar uit van groene/bruine dalen. Hoop is mooi natuurlijk maar we moeten wel reëel blijven, dan kan het altijd meevallen.
  Verder duimend…..en hopend op dat grote konijn!

 19. Frederic schreef:

  De GFS06 is idd geen goede. Maar de GFS00 Parallèle was dat wel. Met sneeuw voor heet de Alpen en zelfs in NL op 23dec

  • Marco schreef:

   Gaat ook voorlopig niet veranderen!

   Ik denk pas als de zon weer significant hoger gaat staan en de tegenstellingen in het weer op het noordelijk halfrond weer toe gaan nemen, komt er weer leven in de “weer” brouwerij.

   Tot die tijd lijkt het weer vastgeroest en is er geen impuls die het huidige weerpatroon kan doen veranderen.

   Ik hoop dat ik ongelijk heb 🙂

  • Ab schreef:

   Hey @Frederic, heb je de wetterzentrale versie gezien van de GFS 6u?? Die ziet er totaal anders uit met kerst dan de meteociel versie. Hier dan weer wel een scandi hoog. Foutje in de kaart?? 😉

   • Ab schreef:

    Idd een foutje in de kaart. Betreft nog de 6u run van gisterochtend. De huidige ziet er idd minder goed uit richting kerst.

    • Maarten schreef:

     Het is de oper maar. Ensemble afwachten. De kans is in iedergeval niet heel erg groot dat er sneeuw van betekenis gaat vallen. Ondanks dat er in het gfs0 ensemble best wat leden voor neerslag gingen is de termijn nog steeds 6 dagen ver. De kans dat het vastgeroeste patroon nog even blijft lijkt mij groter. Er komen wat kansjes voor sneeuw in de alpen, maar groot zijn die niet.

 20. Rogé Haan schreef:

  Eindelijk ganzentrek vannacht, een echt serieuze winterinval rond Driekoningen?

 21. cees schreef:

  Is er ergens een site waarin alle termijn staan uitgelegd. Dat er verschillende modellen zijn snap ik inmiddels (GFS en ECMWF) met diverse runs op een dag, maar wat zijn dan de leden, de oper, de pubrun, het ensemble etc.

  • Ronaldo schreef:

   @Cees.
   Dat zijn de uitdrukkingen die we hier gebruiken. (oper – ens. etcetera vind je ook op andere weersites) Zoals NOM die door ons is verzonnen en die je niet op een andere site zult tegenkomen. NOM is Noordatlantisch Monster, duidend op diepe depressies die er normaal in de herfstperiode rondspoken.
   Het ensemble is het geheel van alle berekeningen die door de supercomputers van GFS en EC worden gemaakt. De operationele run – de diverse leden en de Controle run is het geheel van het ensemble.
   De oper van het ensemble is de operationele run. De hoofdrun. Deze heeft de meeste rekenkracht en wordt ook als weerkaart gevisualiseerd.
   De leden van het ensemble zijn de de overige berekeningen telkens met een andere uitgangswaarde in de berekeningen meegenomen worden.
   De Pubrun is de (late) avondrun van de GFS. Deze kun je raadplegen net voordat je naar de kroeg (pub) gaat. Of er juist net vandaan komt. Het is de run met de berekeningen van 18.00 uur die rond 23.00 worden gepubliceerd.

 22. eri schreef:

  Als je hoopt dat bovenstaande weerbericht uitkomt ( ikke wel ) dan moet je de GFS06 maar overslaan, gort droog en iets te warm :(((((

 23. Martijn sonnenberg schreef:

  http://www.nu.nl/binnenland/4364858/zeer-kleine-kans-witte-kerst.html

  De verschillende weersites schijnen er al uit te zijn. Als ik hier lees zijn de opties: rond normaal, maar droog, kouder dan normaal en droog ( inversie) , of toch wit… waarop baseren die mannen hun gedachte dat het te warm zal zijn?

  • Frederic schreef:

   gewoon statistiek. Reinier VDB zegt het goed. We zitten nu eenmaal niet in een periode met afzakkende polaire laagjes, maar wel van hogedrukweer. Dat wil dus zeggen: droog. En daarmee dus een kleiner dan gemiddelde kans op een wite kerst

 24. Ronaldo schreef:

  Pluim 06u prikpunt Midden NL
  100%

 25. Jeroen schreef:

  Witte Kerst 0,1% in LL volgens Helga van Leur… gewaagde uitspraak lijkt me zo 12 dagen vooruit dit de media in slingeren

 26. Remko schreef:

  Hier in Zutphen al een paar uur steeds dichter wordende mist. Denk zicht zo’n 500 meter.

 27. Jan van soest schreef:

  Nu.nl: “Als de sneeuwcondities in wintersportgebieden goed zijn, kan dit aantal oplopen tot een dik miljoen, vertelt de ANWB. “We kennen nu al een veel betere start dan de vorige twee seizoenen. Vorig jaar waren in december sommige pistes nog steeds groen. Dit jaar ligt in Oostenrijk al een maand een dik pak sneeuw”, aldus een woordvoerder.”

  Haha, wat een verhaal, dik pak sneeuw…….???

 28. Frank schreef:

  dit staat op de site van de anwb

  1 miljoen landgenoten naar de wintersport
  13 december 2016 – Van de berg af suizen, bochten draaien en genieten van de natuur en de apres ski….Circa 1 miljoen Nederlanders lopen zich warm voor het komende wintersportseizoen, dat voorspelt de ANWB. Dat aantal loopt mogelijk zelfs op als de sneeuwcondities in de nabijgelegen skigebieden goed zijn. De meeste sneeuwvakanties vinden plaats in februari 2017 tijdens de voorjaarsvakantie. Oostenrijk blijft als bestemming dé favoriet, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

  heel ander bericht

 29. Ab schreef:

  GFS 12z stroomt binnen en bekend t/m 180u vooruit (21dec) Met vanaf 19dec toenemende kansen op een inversie wintertje voor de LL bij dan overdag iets boven nul en nacht kans op lichte vorst.
  Op 168u krijgt het hoog zowaar hulp van een uitloper van het azorenhoog en blijft daarmee sterk boven oost-Europa. Tegelijkertijd een groot depressie boven de oceaan wat tegengas wil bieden aan het hoog gezien deze kaart op 186h vooruit http://www.mupload.nl/img/nyblwzlf18s0h.png.
  Wie gaat de strijd winnen ??

 30. Filzmooser schreef:

  Ben erg benieuwd naar de avond update…..terug bij af of toch weer hoop…..

 31. Luc schreef:

  Hoop op wat sneeuw tegen de jaarwisseling, en liefst nog wat vroeger
  Ga naar Obertauern vanaf 30/12 tot 6/1
  Vorig jaar druk omdat andere skigangers de hogere gebieden opzochten wegens te weinig sneeuw in de lagere gelegen skioorden
  Voor de rest was het er prima…ik teken gelijk voor deze.fde condities..
  Aan iedereen die binnenkort op de latten gaat, all the best !!

 32. Ab schreef:

  Ook bij EC richting kerst een titanenstrijd tussen het hoog vanuit Rusland en het oceaangeweld van lagedrukgebieden. En toch houdt het hoog het dapper vol met op het eind zelfs weer een duikende Jet mogelijk gezien de EC kaart op 240h vooruit http://www.mupload.nl/img/8iafnaztaxdfi.gif
  LL blijft dan een beetje in een niemandsland met overdag boven nul en nacht kans op lichte vorst.

 33. Asten (Harmelen) schreef:

  Bedankt Ab… hopelijk komt daar de komende 10 dagen nog minstens 30 cm bij. 😉

 34. Remko schreef:

  Jongens en meisjes. Ik stoor me al een tijd aan de reacties hier, uiteraard de negatieve. De boodschapper heeft het altijd gedaan. Waardeer de inspanningen van al degenen die hier iets over het weer zeggen. Het is hun interpretatie van modellen die zeker na vijf dagen niet betrouwbaar zijn. En ja ze dikken het hier en daar aan. Het maakt het lezen leuker en vergroot de spanning. En je weet het, de kans op een witte Kerst hier is erg klein. Daa zijn genoeg statistieken van. En sneeuw in de Alpen is er. En de kaarten wisselen per dag, dus er blijven kansen. Laat je verrassen, ook door de weermannen en val niet over hun teksten. Nogmaals zij doen hun stinkende best. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. Ik laat me elke dag weer verrassen door hun fantastische bijdragen. Houd je teleurstelling in huis, verbijt het en zoek de nieuwe kansen in de kaarten.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.