Wat was mijn titel vanochtend ook al weer? “Deliyankir doet -61,1ºC en witte kerst wordt ’n optie” En dan kijk je natuurlijk extra scherp of de modellen nog steeds de kant van een Witte Kerst op tenderen. Nu heb ik geloof ik in de meer dan 14 jaar dat ik dit doe nooit het woord “pusht” voor een weermodel gebruikt, maar vanavond doe ik het. Het is geen boude voorspelling, en pure meteofiction maar ik zeg nu dan maar eens: “het Amerikaans model pusht witte kerst”.

De kaart bovenaan toont hoeveel cm er tot en met de 25e december overal nog valt. Bovenop wat er in de gebergten al ligt en vandaag ook in zowat Duitsland gevallen is met in Baden Würtemberg en Oberbayern een halve meter met in Grasgehren bei Balderschwang op 1000m hoogte een volle meter. De paarse kaart is, mooi paars! Toch?

Hier de pluim waar je de hoofdrun tegen het ensemble van 30 leden ziet afgetekend. Kijk de neergaande tendens vanaf het midden van de maand is er. Moet ook wel alleen al omdat januari gewoon een koude maand is …. maar er hoeft aan het einde dus maar dit te gebeuren en ….

… je hebt een witte kerst in de Lage Landen. Op de 22e begint het te sneeuwen en daarna blijven de vlokjes neerdwarrelen met kerst. Een droomscenario dus voor iets wat zeldzamer is dan een elfstedentocht. En natuurlijk is het zo dat hoe meer donaties er binnenkomen hoe groter de kans op een witte kerst!

Nu ben ik net als een politicus aan het liegen natuurlijk. Er is geen enkele correlatie laat staan causaliteit tussen het aantal donaties aan mijn adres en de kans op een witte kerst. Wel van invloed is waar we zitten in de klimaatcyclus en er zijn zóóó veel aanwijzingen inmiddels dat we op de weg weer omlaag zijn. Kijk maar in bovenstaande grafiek voor Helsinki. Je moet ff zoeken voor je hem snapt maar als je het dan ziet sta je toch paf. We moeten terug naar 1937, het geboortejaar van mijn wijlen vader, om een vergelijkbaar koude eerste decade van december tegen te komen. En in 1902 was het….

Kijk naar de zwakke zonnecycli 12, 13, 14. Doorgaans is het dan met een verschuiving van één cyclus een stukkie kouder zeg maar tussen 1890 en 1920. 1902 kun je matchen met 2030 ongeveer. Verrassingen zijn echt mogelijk als je ziet dat de winter van 1963 weliswaar in en fase was van grote zonneactiviteit maar toch in het minimum van de 11-jarige cyclus. De link is er echt en 24, 25 en 26 gaan lijken op 12, 13 en 14 of ….

Of we stevenen zelfs eerder op een herhaling van 5, 6 en 7 af. En dat is héél lang geleden en heel brrrr. Dat was het Dalton Minimum. En een vooruitziend iemand voorspelde deze fase van lage zonneactiviteit al en zijn naam was Theodor Landscheit op 10 maart 1927 in Bremen geboren en op 19 mei 2004 in Beieren overleden aan …. de griep. Hè griep een dodelijke ziekte waar duizenden ouderen jaarlijks aan overleden? In 1995 voorspelde hij het huidige minimum …. dat dan ook het Landscheit minimum wordt genoemd. Anderen spreken liever van Eddy Mininum als eerbetoon aan de man die als eerste het Maunder Minimum (1645 – 1715) als gevolg van lage zonneactiviteit onderzocht en in kaart bracht.

Categorieën: Meteorologie

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Robbie · 10 december 2021 op 09:56

Moet je tegenwoordig eens roepen dat we juist een kouder klimaat tegemoet gaan ipv warm

Hajo · 10 december 2021 op 10:03

Dat is zelfs onze enige kans. Want als de aarde verder opwarmt zal dat nog steeds niets met CO2 te maken hebben…. het zou bijvoorbeeld kunnen komen door onderzees vulkanisme…. maar dan is de politieke (religieuze) klimaatkaravaan al helemaal niet meer te stuiten. Onze enige kans is het om nu bij verder stijgend CO2 een afkoelend klimaat te gaan zien. Dan raken we misschien uit de knoedel waar we ons in hebben gemanoeuvreerd.

Gesloten voor reacties.