Een flink koud nachtje is het geworden. Heb stiekem vannacht nog af en toe gekeken en me daarom vanochtend wat verslapen. Duitsland heeft op 5 plekken de -20ºC aan flarden geschoten met vlak over de grens -22,9ºC als laagste waarde. Aan de bevroren besneeuwde Funtensee in Beieren werd het -38,4ºC. Dat is een koudemeer. Nederland kan dat ook zijn, maar vannacht bleef er een briesje staan helaas.

Zodoende zijn wij niet verder gekomen dan dit! Nergens zeer strenge vorst. De Bilt wel en eerste nacht met strenge vorst wat mooi was geweest op weg naar de officiële koudegolf ware het niet dat en lauwe scheet de middagtemperatuur gisteren net op 0,0 wist te krijgen. Mag iemand bij het KNMI me uitleggen wat de meerwaarde is van de eis dat het kwik onder nul moet blijven versus gewoon het onwrikbare vriespunt van zoet water aanhouden. Maar dat zijn details. Wij ehhh jullie staan op de schaats!

Het open source 10km resolutie WRF model zat van alle modellen nog het mooist voor Nederland dan met de gisterochtend berekende minima voor vannacht. Alleen zien we daar die -20ºC in Duitsland weer niet die het Canadese model bijvoorbeeld wel had.

Neemt niet weg dat we voor de komende vier nachten het WRF zouden mogen volgen. Dit zijn ze hierboven. De Achterhoek kleurt de komende nacht even paars en dan ga je onder de -18ºC. Herkansing voor het Mpemba-effect dat zou moeten lukken vanaf -15ºC.

Maar kijk nu toch eens aan…

Dus toch gelukt vanochtend bij -11ºC! Maken we er morgenochtend een Mpemba-wedstrijd van!

Maar laat me de wisdom of crowds volgen en de handdoek in de ring gooien voor de -20ºC. 54,2% zegt dat we het niet redden en dan is dat zo.

Waar het pas echt lekker koud was vannacht was aan de Funtensee: -38,4ºC.

Heb er een mooi plaatje bij (misschien kijken we vanaf woensdag weer meer naar de Alpen). Daar beneden zie je het meer liggen en de meethut moet aan het onbewolkte gedeelte liggen. Op de berg werd het niet kouder dan -20,3ºC.

En dat was dan meteen de koudste nacht daar, volgens de berekening, maar zeg nooit nooit. Met kou weet je het niet. Dan kan in een paar uur hard gaan. Ook bij ons komende nacht dus. Klopt het dat het IJsselmeer al bevroren is?

Het grote nieuws vanochtend voor de schaatsliefhebber is:

 • Maandag sneeuw en ijzel zeer waarschijnlijk
 • Amerikaanse hoofdrun voorjaarsachtig vanaf dinsdag, woensdag
 • Maar: het Amerikaanse model vorkt nog steeds zondag en maandag en heeft nog NIET gekozen – 11 van de 30 lijntjes vriezen door
 • Canadees model doet dinsdag, woensdag, donderdag dooi en vriest dan weer
 • Europees model eindigt met Scandihoog maar niet genoeg voor terugkeer ijsdagen
 • Pluim Europees model biedt verschillende Houdini’s!!!Bij de nieuwe run van het Europese model hoort deze ijspluim voor Noord-Oost (overige hierrrr). Dat is aardig realistisch. Vooral daar is de kans het grootst dat fanatiekelingen door durven. En je zit ook de spreiding tussen vrijdag alles weg gedooid en vanaf zondag 21 februari constant 20cm. Laat me nu meteen al even de schaatskansen te geven met wat ik nu weet:

 • geniet volop van en op het ijs tot en met zondag
 • sta maandag vroeg op kijk uit het raam en als het nog droog is of sneeuwt ga je lekker nog even rijden
 • dinsdag kan nog een leuke schaatsdag worden met lichte dooi gevolgd door regen
 • vanaf woensdag zal met dit beeld enkel nog een fanatiekeling en rondje schaatsen al dan niet in de regen
 • voor vanaf vrijdag is nog niets beslist: volg wintersportweerman.nl of de vorst terugkomt
 • check wintersportwerman.nl vanmiddag en vanavond want het Amerikaanse model moet nu ook gaan kiezen:
  • ofwel het maakt ons gek met en houdini
  • ofwel het sluit zich aan bij de rest

Tijd voor een nieuwe poll…

Moet je aangemeld zijn bij Twitter om te kunnen stemmen? Koppel eens terug ajb….

Om middernacht zat de hoofdrun weer helemaal bovenin en was de vork nog niet dicht!

Vanochtend heeft de zachte hoofdrun een dik cluster mee maar is de vork met 11 lijntjes nog open.

En dan het klapstuk! Er zit weer leven in het Europese model! Gisteravond nog maar 3 verdwaalde lijntjes die het koud hielden (zie hierrrr) en nu tot en met volgende week zaterdag zowat elke dag lijntjes die weer omlaag duiken eindigend in een dik koud cluster tot het einde van de maand.

En daarmee vind ik het dan ook relevant om deze kaart van het Canadese model voor 21 februari toch tonen. Want dit model heeft nu ineens goede kaarten binnen het totaalbeeld van alle modellen.

Laten we dan ook in dit model eens naar de neerslag kijken die bij zo’n scenario hoort. Wit diagonaal gearceerd is sneeuw. Paars is ijzel en oranje is korrelsneeuw. En dan zien we vooral donderdagavond wat regen doorkomen. En verder veel winterse perikelen.

In totaal rond de 10mm aan neerslag en dat is niet veel als het verspreid over 6 dagen valt. Afgezien van wat de neerslag met het ijs doet (het wordt bobbelig dan want het vriest aan – of een laagje water erop wat fijner is) heb je bijna elke dag nog wat schaatstijd. Warmer dan 5ºC wordt het niet in deze berekening.

En ons sneeuwdek? Allen daar waar je groen ziet op de kaart kan het een beetje standhouden. Het blauw is wat er die zondag weer bij zou komen. Een centimetertje.

En wat maakt dat het Canadese model de vorst laat terugkeren? Jawel het is de grote ….

Tot slot zoals gisteren hier voorspeld heeft het KNMI netjes gecorrigeerd naar de laatste runs toe en aangezien de run vanochtend ook met een koud cluster eindigt is de KNMI-varkenscyclus even opgeheven.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: De Grote Omega

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Maarten · 12 februari 2021 op 09:37

Hoi Hajo.
Vanmorgen rond 7 uur Sneeuwde het flink in purmerend.
Hoe kan dat.
Als buienradar geen wolkje van betekenis geeft.

  Hajo · 12 februari 2021 op 12:48

  Koude bovenluchten! Dan kan er thermisch een bel opstijgen en uitsneeuwen.

sneeuwfanaat(Ron) · 12 februari 2021 op 11:08

Wat een mooi uitgebreid bericht wederom Hajo!Laten we vooral genieten van het nu,het is geweldig buiten wat een fantastisch winterweer met nog steeds volop sneeuw en schaatsplezier,hier op voorne putten Word er volop geschaatst zeker het ijs in de wolvenpolder is geweldig!!!!!!!!!

Kirsten_dl (Puurs.be) · 12 februari 2021 op 12:19

Het was een mooi winterprikje, genoten van de ietwat frisse temperaturen.
Maar aan alle mooie liedjes komt helaas telkens een einde.
Vanaf volgende week weer dubbele cijfers en WC als vanouds, warm water ipv wit goud maar goed, wat we hadden ontnemen ze ons niet meer.
En wie weet keert de winter wel nog een keer terug. 🙂

  Hajo · 12 februari 2021 op 13:14

  Als er iets absoluut niet in de weermodellen zit dan is het een WC. In de verste verte niet.

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 12 februari 2021 op 13:35

   Prima ! Kan ik mee leven.
   Heb weer gezien op KMI en YR.no app dat we dubbele cijfers gaan hebben en ook een bak warm water krijgen.
   Zou zonde en jammer zijn want dan verdwijnt het sneeuwlaagje wat momenteel nog aanwezig is. De wereld is immers zoveel mooier onder een laagje wit goud. 🙂

    Hajo · 12 februari 2021 op 15:03

    Bak regen ook niet. 10 millimeter over verschillende dagen is geen bak…

     Kirsten_dl (Puurs.be) · 12 februari 2021 op 18:54

     Zie je wat ik eerder wilde zeggen ?
     https://postimg.cc/ZW6MZkz3

     Ik weet dat zij zich op enkel één computermodel baseren maar toch…
     Ach, we gaan het zien… Eerst nog maar een keer genieten van de actuele koude.

     Hajo · 12 februari 2021 op 20:13

     Ja prima maar er komt gewoon geen WC. Ik wil daar ook gen discussie over aangaan. Ik prober mensen zorgvuldig en tijdig te informeren. Met zo min mogelijk ruis en zoveel mogelijk helderheid. En ik roep niks voor het echt duidelijk is in de modellen (lees ensembles). Ja er komt enige/flinke dooi. Dat zien we al een tijdje. Maar geen WC. En natuurlijk zitten die apps soms wel goed als het weer toevallig eens de hoofdruns volgt. Maar niemand kan nu nog zeggen of het volgend weekeinde 4 of 18 of 12 of 16 graden wordt. Ook die apps niet. Je kunt er wel een verhaal over vertellen. Zodat men meeleeft in de soap.

     Kirsten_dl · 12 februari 2021 op 21:02

     Duidelijk hoor @Hajo !
     Dank voor de toelichting en duimen maar dat koning Thialf nog wat uit zijn hoed tevoorschijn kan toveren.
     Nou snel een hap naar binnen werken en daarna een flinke avondwandeling maken bij -9°C en een strakke NNO wind wat het koudegevoel nog wat aanscherpt. 🙂

Gesloten voor reacties.