Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Knal moeiteloos de bergen op met een e-bike.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontsnap aan het dagelijkse leven in deze prachtige omgeving.

Amerikaans model is terug van weggeweest met winterfantasie

check ook eens

42 Reacties

 1. Bob schreef:

  Rond welke tijd komen de runs van Europese model normaalgesproken door?

 2. Coen schreef:

  Ha Hajo,
  Ik ga met kerst (1e week) naar de alpen, in welk gebied ligt veel sneeuw (heeft goede condities), liefst een gebied met meer dan 100km pisten maar goede condities zijn belangrijker.

 3. erwinvanerp schreef:

  OPER gfs 12u vanaf 13 kakstrak onderin ensemble. Uitbijter dus zoals verwacht. Ensemble vind ik overigens nog steeds anti-winters. Ik zeg nogmaals: Tot half december geen winter, daarna schat ik het op 20%.

  • Patrick schreef:

   Dit is wel iedereen terug met de voetjes op de grond zetten Erwin !! We zullen het zien maar afgaande op jouw voorspellingen de laatste jaren geef ik jou toch wel veel kans kans ( Spijtig maar helaas )
   Ik ben echt geen weerman maar volg zo een aantal jaren verschillende wintersportweersites en heb echt geen goed gevoel bij deze winter ( althans tot met nieuwjaar ) Ik vrees dat het echt noppes wordt in December , toch zeker tot met kerst . Dit is zuiver een buikgevoel maar de situatie zit zo vast en steeds die weerkerende warmte golven .

   • Joost schreef:

    Ik snap niet hoe je kunt zeggen dat het weer vast zit…

    Ok, t is bagger qua winter, maar vast? Er is net sneeuw en regen geweest en de hogedruk is er pas net. Andere jaren was het weeeken hogedruk, straalstroom die strak helzelfde bleef enz… Dat is wel andere koek die twee weekjes nu 😉

 4. Jelte schreef:

  Tja andere lease auto dit jaar, heb mijn nieuwe sneeuwkettingen binnen gekregen vandaag.
  Heenreis niet nodig als ik er op 10 december heen rij, misschien kansje op terugreis zou mooi zijn.
  Koop elke keer nieuwe en tot nu in 10 jaar 2 keer gebruikt en nu 4e andere auto, banden nooit gelijk 🙁

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/4410856044.jpg[/img]

 5. Patrick schreef:

  Zolang als ik deze voorspellingen lees op wetter online vrees ik dat er geen verandering op komst is .

  Keine Spur von Winterwetter

  Am Wochenende zieht das nächste Sturmtief auf. Danach geht es leicht wechselhaft und mild weiter, Flockenwirbel ist kein Thema.

  Es wird wieder wechselhafter und im Verlauf des Wochenendes macht sich vor allem im Norden ein Sturmtief mit Regen und viel Wind bemerkbar. Am Sonntag drohen schwere Sturmböen, an der See sind sogar orkanartige Böen nicht ausgeschlossen. Nach Süden hin bleibt es dagegen ruhiger und dort setzt sich immer wieder die Sonne durch. Auch Anfang nächster Woche ist der Süden wetterbegünstigt, während man im Norden häufiger den Schirm braucht. Es bleibt überall sehr mild mit bis zu 14 Grad. Die vielen Weihnachtsmärkte im Land müssen weiterhin ohne Schnee auskommen. Anschließend deutet sich eine Fortsetzung des leicht unbeständigen und milden Wetters an. Tagsüber steigen die Werte oft auf zweistellige Plusgrade, Frost ist nachts nur bei längerem Aufklaren im Süden möglich. Schnee ist weiterhin kein Thema, auch in den Mittelgebirgen sind Flocken sehr unwahrscheinlich.

  Dit gaat al tot 16-17 december, dus nog niets te zien van winterweer .
  Bekijken zij dan andere kaarten dan jullie ?

 6. Spyfromthesky schreef:

  Vandaag tussen de middag gewandeld. Dan ga ik even van mijn werkplek een ander park door in Dordrecht. Het zonnetje scheen en de boterbloempjes en madeliefjes op het lange gras langs de slootkant waar de zon nog goed bij kan komen.

  Ik maak meestal een stevige wandeling met droog weer. En dan doe ik even 70 keer opdrukken ergens onderweg zonder dat iemand dat ziet. Tjsa, het zijn zo van die rituelen.

  Mijmerend dacht ik. Kan het eigenlijk nog wel winter worden met deze extreem hoge temperaturen?
  Maar ik had toch een paar keer gezien rond half december dat in het fictie gebied een omslag zou kunnen komen volgens GFS? Het in mijn onlangs vastgestelde theorie dat als het overzichtelijker wordt, ik het zelfs een goede kans zou willen toedichten.

  Met overzichtelijk bedoel ik grotere hoge druk gebieden en lagere. En ja, ook warempel met de run van GFS 12Z, ok , weer een andere detail setting, blijft het overzichtelijk.

  Horend net naar het journaal, dan wordt de warme gifbeker nog steeds voorgeschoteld en zelfs geen sprankje hoop al op afkoeling. Het hangt nu af, althans even persoonlijk voor mij of de theorie van de heldere oplossing op fictie termijn en ik die een grotere kans toedicht dan ook op zal gaan.

  En ok, stel dat het deze keer wel zo is, dan nog blijft het volgens mij na lang volgen dat mogelijk de kans van slagen in percentage dan wat verhoogd wordt.

  Volgens mij is in deze laatste run geen verdere uitstel. 16 December blijft redelijk overeind.

  Even terug naar de warme werkelijkheid. Als er kou komt, dan moeten we ons niet rijker rekenen dan de kou ons lief is. De warmte in Europa zal de kou eerst makkelijk kunnen absorberen.

  Alleen een diep doorslaande kou zou dit meteen kunnen overrulen.
  En ja, mijmerend dacht ik aan de erg korte winter van 1996-1997……………………………

  Spyfromthesky (Arnold).

  • Jopie schreef:

   Met plezier lees ik jouw bijna filosofische bijdragen. Ik zie hier in het algemeen verschillende dingen door elkaar heen lopen.
   Wanneer we een echte winter (met schaatsijs) in de LL willen hoeft dit niet meteen veel sneeuw in de Alpen te betekenen. Ik kan me wat dat betreft goed 1995-1996 herinneren. In de Franse Alpen was het toen te doen naar niet ideaal.
   Dan liever december 2010
   Vergeet voor de LL niet 86-87. Met een plotse omslag begin januari. Ik Was toen20 en weet het nog goed. Het kan altijd nog.

   • soesja schreef:

    Wat dacht je van vertrekken uit NL met dikke sneeuw en dan aankomen in het groen en dan de buurman nog effe melden dat er weer een pak sneeuw in NL is gevallen! Volgens mij was dat rond Kerst 2010!

   • Spyfromthesky schreef:

    @ Jopie,

    Ik schrijf inderdaad in de optiek der LL. Ik ben een schaatsliefhebber en eigenlijk houd ik van winterse landschappen in Nederland. Zo wie zo vind ik wintersporten leuk om te zien.

    En sterker nog, volgens mij had er ook in 1987 een E-toch gehouden kunnen worden. Daar blijf ik nog steeds bij. Maar 3x op een rij was zeker iets te veel van het goede.

    Spyfromthesky (Arnold).

  • Sytze schreef:

   Mooie bijdrage idd. Ik blijf er bij 18 December is DDay, zoniet eerder. Weatherbell laat dit volgens mij ook zien, aan een leek als mij. Mijn winterhart “weet” dit gewoon en bedriegt mij nooit. Loslaten zonder verwachtingen en het gebeurt gewoon. Heerlijk paradoxaal klinkt dat op deze site.

  • Tsja… Nochtans toen ik vandaag na de middag langsheen het lokale natuurgebied wandelde vond ik het niet bijzonder aangenaam, mede door de strakke wind en bewolking voelde het niet warm aan. Maar het komt wellicht omdat het natuurgebied één grote open vlakte is die volledig omringd wordt door rivieren en kanalen.
   Indien morgen mooi weer maak ik opnieuw een rondje, vandaag erg veel tijd verloren omdat er enkele paarden uitgebroken waren en de eigenaar niet meteen ter plaatse kan komen.
   Dus heb ik maar amazone gespeeld en de paardjes netjes kalm gehouden. 🙂

 7. Nick (Afkoeling) schreef:

  Winter nog niet eens begonnen en toch weer terug naar af!

 8. Jelte schreef:

  Als ik op site van zillertall kijk en naar meteo fictie daar zou het daar volgende week vrijdag avond en op zaterdag gaan sneeuwen.
  Op snow forcast is niets te zien, waar moet je dan opletten aangezien Zillertall app al 2 dagen op rij dit aan geeft of ander sites aanhouden.

 9. erwinvanerp schreef:

  EC 10 daagse pluim: licht dalende tendens qua temperatuur in LL maar gezien de steeds kortere dagen en we steeds verder in december komen niet meer dan logisch. Maar winter: Nee, voorlopig niet helaas.

  • Jopie schreef:

   Voor de LL Is dat voorlopig niet voorzien. Misschien wat natte kou bij een noordwest aanvoer. Maar dan ook nog dik boven nul. Het Is nu ook zo warm dat het alleen maar kan dalen. Voor schaatsijs in de LL wordt het januari en niet eerder. De Alpen kleuren eerder wel dik(ker) wit.

  • Ab schreef:

   Idd @Erwin nog geen winter, maar mss heb je al gekeken naar de NH kaartjes van EC 12z en dan nog wel het gemiddelde luchtdruk namelijk een steeds sterker wordende Poolhoog en ook koude reservoir dat zich wat aan het verplaatsen is naar Siberie. Dat biedt mogelijk perspectief voor 2de helft december.
   Eerder had ook Matthew Hugo het over van Netwaether.com over het verschuiven van de Vortex van Groenland naar Siberie wat kans bied op meer hogedruk druk activiteiten boven Groenland later in december. Ik hou het in de gaten nog niets beslist natuurlijk

   • erwinvanerp schreef:

    klopt ab, maar ook een poolhoog zie ik vaak op niks uitdraaien helaas. afw8en!

   • Jopie schreef:

    Ik heb dat idd een paar keer in de kaarten terug gezien maar nooit definitief. Wel opvallend dat de laatste GFS run aardige kou over West-Europa laat neerdalen zonder een Scandihoog of een rug richting Groenland. Inderdaad weersoep. Maar dat is dan ook weer een koude uitbijter. Eens moet de setting een keertje goed vallen….boeiend blijft het altijd.

  • Leo schreef:

   De conclusie dat een licht dalende tendens logisch is is juist. Met de kortere dagen heeft het echter niets te maken. Dat worden ze rond deze dagen immers nauwelijks meer. Andersom zou je evengoed kunnen stellen dat de koudste periode gemiddeld genomen de eerste decade van januari behelst – wanneer de dagen langer worden. Maar ook daar heeft het weinig me te maken. Na komende zondag zal het ensemble alleen maar zakken doordat we op dat moment (kort vooruit dus weinig spreiding) vér boven het gemiddelde zitten en daarna de spreiding per definitie toeneemt en altijd in zekere mate naar het gemiddelde zal neigen. Verder voegen je reacties weinig toe Erwin. Iedere keer o.b.v. het EC ensemble herhalen dat er de komende 10 dagen (“tot half december”) geen winterweer voor de LL inzit; dat zien we allemaal 😉

   • Roy schreef:

    Klopt want dan zou het koudste moment altijd op of rond de kortste dag moeten vallen en gezien dat dat statistisch nou eenmaal in januari moet er een andere verklaring voor zijn. Als ik me niet vergis zit er tot ongeveer een maand tussen het werkelijke effect van het afgekoelde (of opgewarmde) zeewater temperatuur op onze maximumtemperatuur. Dus bij de kortste dag volgt dan in januari de koudste fase van de winter en andersom bij de langste dag 21 juni is de warmste fase van de zomer ergens in juli. Even buiten alle andere weersfactoren gelaten natuurlijk want die hebben een nog veel grotere invloed. De verklaring van Erwin voor de gestage daling van het ensemble door korter wordende dagen klopt dus niet. Als we bovenstaande nl. toepassen is het effect van het afgekoelde zeewater (overigens hoe dichter bij de kust hoe langer het afkoelen of opwarmen duurt) nu dus in feite van bijna een maand terug. Hadden we half november toevallig niet een koudere fase? Juist dus daar kan de gestage daling van het huidige ensemble wel eens in zitten.. 😉

 10. Richard schreef:

  Is er al een beetje een lijn te ontdekken voor de prognose voor Oostenrijk de kerstvakantie komt wel heel erg dichtbij.

 11. Darius schreef:

  Hehe eindelijk! Dit begint weer ergens op te lijken voor Oostenrijkse / Alpen kerstsneeuw. Als we met zijn allen maar hard genoeg willen dan luisteren de weergoden wellicht uiteindelijk toch…

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.