We hebben alvast en hele mooie run van het Amerikaanse model op zak! Met verlening van de vorst met name voor het Noord-Oosten tot 19 februari aan toe en dan zondag de 21e met stip naar 12ºC terrasjesweer (maar waar zijn die terrasjes weer?) en dan geloof het of niet gewoon terug de vorst in met bovenstaande kaart als laatste berekende ochtend.

Geniet even van deze analyse van GFS en GEM. Beide de 12u runs.

En dit is dus die middagrun van het GFS waarbij mijn ingetekende pijlen zo veel lijken op wat we nu vanavond zien in de hoofdrun. Zo werkt dat dus.

Nou en dit is hem dus die knotsgekke run van het Amerikaanse model. Voor België gaan we hem maar niet bekijken. Voor De Bilt had je al op de 17e en 18e en beetje dooi gezien voor de exit op de 19e. Een exit met maar weinig regen (of ijzel). Dat is een tendens die we dus zien. Maar ja dan heb je nog het paarse Petertje met zijn alleingang en al die kansen om matig koud door te gaan. Altijd een Rörschach-test zo iets. Zie erin wat jij erin wilt zien. Maar de clusters heb ik goed gecheckt en eerlijk ingetekend.Nou het hoge woord moet eruit: het Europese model dat vanochtend voor het eerst verzaakte geeft er vanavond weer de brui aan en wel op maandag de 15e met nog aardig wat regen en dan mooi zonnig weer om van de sneeuwresten te genieten….

Want geloof het of niet: het Europese weermodel gunt ons nog een sneeuwdekje aan het einde van de rit. Ook nog nachtvorstjes trouwens tot het gaatje maar daar win je geen Hellmannen mee.

En ja verdomd als het niet waar is: die Duitsers (van Wetteronline) hebben gelijk als ze zeggen dat de modellen nu eensgzind de ultrastabiele Omega-blokkade berekenen! Ga maar weer ff kleuren…

Canadees model op 14 februari

Amerikaans model op 13 februari

Europees model op 13 februari

Fantastisch gelijk 4 à 5 dagen vooruit de modellen. In het Europees model houdt de Omga-blokkade stand tot het gaatje op 19 februari overeenkomstig de theorie dat die dingen stabiel zijn. In ht Canadese model kantelt en verschuift de Ω zodat er eigenlijk een teflon-blokkade ontstaat. Die hebben we hier dan weer verzonnen. Het groene kerst in de Alpen scnario.

Kijk dat kan ik geen omega meer noemen. Als Omega-blokkade houdt het Canadese model maar 3 dagen stand. Kunnen we dus perfect gaan testen vanaf het weekeinde of deze theorie klopt.

In het Amerikaanse model gaat de Omega er ook aan en krijgen we een dikke WC. Hoewel? Als je goed kijkt zie je dat de Ω er nog wel is maar naar het noorden verschoven. Tja zo kan ik ook zeggen dat iets stabiel is. Maar kijk…

Weer twee dagen later is het monster of de Barbapapa weer terug. Duidelijk Ω maar nu ideaal gelegen om de Benelux weer terug de winter in te duwen. Wat we dus al hebben gezien. OK lang verhaal kort:

  1. Schaatsweekeinde met laatste zeer koude nachten
  2. 1 model exit met omega
  3. 1 model exit met teflon
  4. 1 model vriest door met barbapapa

Wel echt gestoord hoor eerst naar +12ºC en dan weer door…

… maar ja dat hadden we dus in 1996 ook en toen dooide het langer dan 2 dagen. Je had 10cm water op 15cm ijs en toen dat weer bevroor…. mensen mensen… de enige keer van mijn leven dat ik op het IJsselmeer heb geschaatst van Durgerdam naar Volendam.

Trouwens… nu de Vereniging de Friese Elfsteden een rutte (bewust met kleine letter geschreven) heeft gedaan door mee te delen dat er pertinent geen elfstedentocht komt, kunnen we toch gewoon de Noord-Hollandse Twaalfstedentocht doen? Die is in 1676 door 4 mannen gereden en in 1822 nog en keer door twee broers. O ja en die is 300km lang.

En OMG de pluim van het Europese model is binnen en voor het eerst deze periode hebben we een loepzuivere BIFURCATIE te pakken. De pluim vorkt naar twee takken eentje met matige tot strenge vorst tot het gaatje en een dubbel zo dikke mt overgang naar dooi ergens tussen zondagmiddag en dinsdagochtend. Spannend mensen. Dit is echt bloedspannend.

Nog maar een keer recapituleren:

  1. Schaatsweekeinde met laatste zeer koude nachten
  2. 1 model met bifurcatie
  3. waarvan de hoofdrun in dikste cluster exit met omega
  4. en de smallere tak gaat voor de 12stedentocht
  5. 1 model exit met teflon
  6. 1 model vriest door met barbapapa richting 12stedentocht

Mooi geweest! Laat het allemaal ff op je inwerken! Het is nogal wat.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Spyfromthesky · 10 februari 2021 op 06:57

Het GFS is even nog een houvast. Voor de rest vielen de temperaturen tegen, dus we mogen al blij zijn als in het weekend geschaatst kan worden. KNMI heeft het nu ook drastisch bijgewerkt in minder lagere temperaturen en een maandag die je niet wilt zien.

E-tocht zit er nog bij lange na niet in. We zitten nu aan bijna 3 dagen vriesweer. En eigenlijk nog weinig killing temperaturen. Mijn doctrine is, hoe staan de kaarten er voor na 3 dagen vriesweer? Ja, spannend. Als we nog echt een paar koude nachten krijgen kunnen we zaterdag/zondag op het ijs in vijvers. Het grotere werk dus nog lang niet. De huidige ijspluim van het KNMI vind ik nog te optimistisch.

Omarm even het GFS. Die laat in zijn laatste run het nog even verder doorgaan. Het staat wel alleen in de weermodellen.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.