Grappige tweet van het Amerikaanse KNMI: ’s ochtends is het zo koud in de Verenigde Staten nu (en het wordt de komende dagen nog erger) dat de satelliet het aardoppervlak aanziet voor het oppervlak van een wolkendek op grote hoogte.
It was so cold in parts of North America this morning that #GOESEast perceived the Arctic air mass as extensive cloud cover!
Watch the "clouds" fade as the sun rises, warming the air, in today's #ImageOfTheDay: https://t.co/o1946pd5lk pic.twitter.com/UhmUAdWZk8
— NOAA Satellites (@NOAASatellites) February 8, 2021
En dan zie je dus in een tijdreeks “die wolken” als sneeuw voor de zon verdwijnen als de zon in het oosten opgaat.

Amerikaanse midwest
Hoe koud is het daar nu? -26ºC op weg naar de -34ºC over een paar dagen. En dan klimmen ze er tergend langzaam uit. Ja dat kan daar. In West-Europa is het altijd alles of niets simpelweg door onze ligging aan zee bij heersende westenwind.

Siberië
Is Siberië dan iets minder koud momentel misschien of in dat Valentijsweekeinde als Europa en Amerika kneitrkoud zijn? Dacht het niet! Off the charts. Maar wel en hoofdrun dus als extra koude uitbijter en dat kan een rol spelen in het feit dat Europa het in die hoofdrun verliest vanaf de 17e. Dus gaan we Siberië ff in de gaten houden de volgende runs.

Turkije op 1200m
Interessant en goed gedekt door het ensemble is de snelle overgang ook tijdens en na het Valentijnsweekeinde naar bittere kou in Turkije. Met sneeuw op zondag en maandag. De temperaturen zijn op 1200m maar voor Turkije is dat niets.

Stille oceaan
De vraag is natuurlijk: waar komt al die kou vandaan of wat doet de warmte ondertussen, want het blijft yin en yang. Laten we eens op de oceaan prikken. Maar hé? Overal waar ik prik gebeurt helemaal niets. Op de oceaan zie je bijna overal een complete vlakke lijn. Overal?

Noordelijke IJszee
Nou bijna overal op de oceaan gebeurt er zelfs op 1500m en 5000m hoogte amper iets qua temperatuur. Op 2 meter hoogte gebeurt er echt helemaal niets. Maar op een punt in de door de warme golfstroom ijsvrije Noordelijke IJszee (gekke naam eigenlijk, zou eigenlijk noordelijke warme zee moeten heten), daar zien we en dan nog alleen op hoogte en vooral op 5km hoogte een forse opwarming met het Valentijnsweekeinde.
3 reacties
Kees · 9 februari 2021 op 10:30
Even denken, even zoeken… De Noordelijke IJszee is een ‘oceaan’ ten noorden van de continenten Eurazië en Noord-Amerika waarin het grote ijsveld van de Noordpool ligt.
WEYNANTS · 9 februari 2021 op 11:43
Opwarming op 5 km hoogte(noordelijke ijszee) heeft dat hoge druk tot gevolg met voor Europa oostenwinden?
Hajo · 10 februari 2021 op 14:49
Is altijd kip en ei.
Reacties zijn gesloten.