Grappige tweet van het Amerikaanse KNMI: ’s ochtends is het zo koud in de Verenigde Staten nu (en het wordt de komende dagen nog erger) dat de satelliet het aardoppervlak aanziet voor het oppervlak van een wolkendek op grote hoogte.

En dan zie je dus in een tijdreeks “die wolken” als sneeuw voor de zon verdwijnen als de zon in het oosten opgaat.

Amerikaanse midwest

Hoe koud is het daar nu? -26ºC op weg naar de -34ºC over een paar dagen. En dan klimmen ze er tergend langzaam uit. Ja dat kan daar. In West-Europa is het altijd alles of niets simpelweg door onze ligging aan zee bij heersende westenwind.

Siberië

Is Siberië dan iets minder koud momentel misschien of in dat Valentijsweekeinde als Europa en Amerika kneitrkoud zijn? Dacht het niet! Off the charts. Maar wel en hoofdrun dus als extra koude uitbijter en dat kan een rol spelen in het feit dat Europa het in die hoofdrun verliest vanaf de 17e. Dus gaan we Siberië ff in de gaten houden de volgende runs.Turkije op 1200m

Interessant en goed gedekt door het ensemble is de snelle overgang ook tijdens en na het Valentijnsweekeinde naar bittere kou in Turkije. Met sneeuw op zondag en maandag. De temperaturen zijn op 1200m maar voor Turkije is dat niets.

Stille oceaan

De vraag is natuurlijk: waar komt al die kou vandaan of wat doet de warmte ondertussen, want het blijft yin en yang. Laten we eens op de oceaan prikken. Maar hé? Overal waar ik prik gebeurt helemaal niets. Op de oceaan zie je bijna overal een complete vlakke lijn. Overal?

Noordelijke IJszee

Nou bijna overal op de oceaan gebeurt er zelfs op 1500m en 5000m hoogte amper iets qua temperatuur. Op 2 meter hoogte gebeurt er echt helemaal niets. Maar op een punt in de door de warme golfstroom ijsvrije Noordelijke IJszee (gekke naam eigenlijk, zou eigenlijk noordelijke warme zee moeten heten), daar zien we en dan nog alleen op hoogte en vooral op 5km hoogte een forse opwarming met het Valentijnsweekeinde.

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Kees · 9 februari 2021 op 10:30

Even denken, even zoeken… De Noordelijke IJszee is een ‘oceaan’ ten noorden van de continenten Eurazië en Noord-Amerika waarin het grote ijsveld van de Noordpool ligt.

WEYNANTS · 9 februari 2021 op 11:43

Opwarming op 5 km hoogte(noordelijke ijszee) heeft dat hoge druk tot gevolg met voor Europa oostenwinden?

    Hajo · 10 februari 2021 op 14:49

    Is altijd kip en ei.

Gesloten voor reacties.