Grappige tweet van het Amerikaanse KNMI: ’s ochtends is het zo koud in de Verenigde Staten nu (en het wordt de komende dagen nog erger) dat de satelliet het aardoppervlak aanziet voor het oppervlak van een wolkendek op grote hoogte.

En dan zie je dus in een tijdreeks “die wolken” als sneeuw voor de zon verdwijnen als de zon in het oosten opgaat.

Amerikaanse midwest

Hoe koud is het daar nu? -26ºC op weg naar de -34ºC over een paar dagen. En dan klimmen ze er tergend langzaam uit. Ja dat kan daar. In West-Europa is het altijd alles of niets simpelweg door onze ligging aan zee bij heersende westenwind.

Siberië

Is Siberië dan iets minder koud momentel misschien of in dat Valentijsweekeinde als Europa en Amerika kneitrkoud zijn? Dacht het niet! Off the charts. Maar wel en hoofdrun dus als extra koude uitbijter en dat kan een rol spelen in het feit dat Europa het in die hoofdrun verliest vanaf de 17e. Dus gaan we Siberië ff in de gaten houden de volgende runs.Turkije op 1200m

Interessant en goed gedekt door het ensemble is de snelle overgang ook tijdens en na het Valentijnsweekeinde naar bittere kou in Turkije. Met sneeuw op zondag en maandag. De temperaturen zijn op 1200m maar voor Turkije is dat niets.

Stille oceaan

De vraag is natuurlijk: waar komt al die kou vandaan of wat doet de warmte ondertussen, want het blijft yin en yang. Laten we eens op de oceaan prikken. Maar hé? Overal waar ik prik gebeurt helemaal niets. Op de oceaan zie je bijna overal een complete vlakke lijn. Overal?

Noordelijke IJszee

Nou bijna overal op de oceaan gebeurt er zelfs op 1500m en 5000m hoogte amper iets qua temperatuur. Op 2 meter hoogte gebeurt er echt helemaal niets. Maar op een punt in de door de warme golfstroom ijsvrije Noordelijke IJszee (gekke naam eigenlijk, zou eigenlijk noordelijke warme zee moeten heten), daar zien we en dan nog alleen op hoogte en vooral op 5km hoogte een forse opwarming met het Valentijnsweekeinde.

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Kees · 9 februari 2021 op 10:30

Even denken, even zoeken… De Noordelijke IJszee is een ‘oceaan’ ten noorden van de continenten Eurazië en Noord-Amerika waarin het grote ijsveld van de Noordpool ligt.

WEYNANTS · 9 februari 2021 op 11:43

Opwarming op 5 km hoogte(noordelijke ijszee) heeft dat hoge druk tot gevolg met voor Europa oostenwinden?

    Hajo · 10 februari 2021 op 14:49

    Is altijd kip en ei.

Gesloten voor reacties.