Na het bericht van gisteren zijn al onze ogen gericht op de Alpen. Komt ie of komt ie niet, die eerste dump van het seizoen in de nacht van dinsdag op woensdag? En zo ja, hoe stevig wordt die dan? Gisteren gaf het Amerikaanse GFS-model amper melding van sneeuw, laat staan een dump. Het Europese EC daarentegen ging er (te) vol tegen aan, met het Canadese GEM model ergens tussenin. Ondertussen zijn we 24 uur verder. Hoe staat het er nu voor? Wat is er veranderd, en vooral, wie is er veranderd? Met andere woorden, wie wint de eerste dumpbattle van het seizoen? Een belangrijke vraag , want het is een test welk model het beste met de huidige setting om kan gaan, en dus meer betrouwbaar is dan de andere de komende weken. 

gfs-0-126

Laat ik maar meteen met de deur in heus vallen, the game is still on! Elk model blijft min op meer koppig op zijn positie. Het is nu echt een kwestie van buigen of barsten geworden. De Amerikanen doen nog steeds niet mee. Zij laten echt niets over van ex-orkaan Gonzalo. 

GFS hgt0_14102206_14101700

Ok, in de nacht op dinsdag gaat er vanuit het noordwesten ook neerslag vallen wanneer een koufront passeert, goed voor zo’n 10 tot 15 mm. “Een koufront is toch goed?”, hoor ik je denken. Klopt, maar je moet weten dat er komend weekend echt belachelijk veel warmte boven de Alpen hangt, met een vorstgrens tegen de 4000 meter aan. Ja, je leest het goed, 4000! Dat wordt bakken en braden daar in Sölden Hajo. Dus in dat opzicht is elk front een koufront natuurlijk. Anyway, in de nacht op dinsdag zakt de sneeuwgrens naar zo’n dikke 2000 meter, en daar zijn alle modellen het over eens. Maar van een sneeuwdumpmoment in de nacht op woensdag (zie kaart) is bij de Amerikanen echt geen sprake …

gfs-0-192

… en de langere termijn van GFS is voor de Alpen al helemaal niks. Puur warm hogedrukweer.

ECM1-120

Snel over dan maar naar de Europeanen. Hebben zij stand gehouden? Neen, jammer genoeg niet . Gisteren zei ik al dat de ontwikkeling waar EC mee afkwam vrij onrealistisch was: het zuidelijk wegzakken van Gonzalo tussen twee hogedrukgebieden boven de oceaan, met dan het wegglijden van de volledige koude depressie tussen IJsland en Noorwegen tegen de Alpen aan. Maar … het tussenliggende scenario van het Canadese GEM leek mij het meest waarschijnlijke, en net dat is hetgene waar de Europeanen nu ook mee aankomen. Ze hebben een pact gesloten met de Canadezen en gaan nu vol mee voor dat scenario. Gonzalo maakt de succesvolle oversteek over de Atlantische Oceaan, krijgt nog wat polaire kou geïnjecteerd, en glijdt dan via de Noordzee Europa binnen. Bommetje! Oh ja, het KNMI waarschuwt trouwens voor wateroverlast aan de kust van de Lage Landen op dinsdag door het aantrekken van de noordwestenwind, in combinatie met de start van het springtij.

hgt0_14102206_14101700

Bam, ga even zitten en geniet van deze kaart. Het is hetzelfde tijdstip als die ik hogerop voor het Amerikaanse model liet zien. Hier dus wel een full-hit. Sneeuwgrens? Onder de 1000 meter. Lokaal zelfs onder de 800m. Vanaf dinsdagavond begint het al, en er kan lokaal meer dan een halve meter vallen in 24 uur tijd.

ECM1-240

OK, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het verderop de volgende week terug warmer en droger wordt in de Alpen, dus veel van die sneeuw gaat terug wegsmelten. Maar toch laat ik met veel plezier de laatste kaart van EC nog zien. Want daar word ik dan weer eens zielsgelukkig van. Op de langere termijn zijn de kansen weer toegenomen dat de straalstroom terug meer gaat meanderen en dat de WC er niet goed doorkomt. Een groot verschil met vorig jaar is dat we volgens de berekeningen nu aan de achterzijde, en dus koelere, kant van zo’n golftop terecht komen. Voor zo’n aanloop richting de winter wil ik nu al tekenen! Jullie ook?

graphe3_1000_700_9400024414062_337_2799987792969___

Afsluitend, wat is mijn visie? Welk model gaat het volgens mij halen? Moeilijk, want beide scenario’s zijn perfect mogelijk. Slechts 5 van de 21 ensembleleden van GFS gaan mee in het Europese scenario. Toch zet ik mijn geld op EC. Gisteren leek het GEM-scenario mij het meest waarschijnlijke, en vandaag gaat EC daar volledig in mee. En als ik bovendien terugdenk aan de prestaties van het EC-model t.o.v. GFS de laatste maand, dan weet ik het wel. EC was tot nu toe het meest betrouwbare model. Ik zei het in het begin van het bericht al. Het is een belangrijke test voor het vervolg. Dus ik zou zeggen …Fight!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

50 reacties

Gesloten voor reacties.