In de Alpen briljant weer. Kreeg van kennissen mooie paraglidingplaatjes door. Mmmm. Hierboven onverklaarbare lichtstralen vanuit diverse lampen in de buurt van Bruneck in Zuid-Tirol. Wie het weet mag het zeggen. Goed zeer veel sneeuw in Amerika.

In dit seizoen is het makkelijk hoog boven gemiddelde sneeuw uit te stijgen. In Arizona 15x meer dan normaal. In meer normale sneeuwrijke gebieden in de bergen ligt 5 keer meer dan normaal. Niet slecht.

De komende periode echter amper meer neerslag in de Amerikaanse skigebieden. In de midwest is nog wel regen maar verder is het hele continent droog. Grote uitzondering? Vancouver! Denk Whistler Blackcomb. Wat een sneeuw daar! Want vriezen doet het er wel.

Op 1500m sneeuwt het onophoudelijk. Misschien wel 2 weken lang. Metertje of 3. De dorpen liggen zo rond 650m. Daar zal het soms regenen en meestal toch wel (nat) sneeuwen. Maar we gingen naar Noorwegen kijken had ik beloofd.

Dat de winter in Rusland zou beginnen en dat Oost-Europa eindelijk sneeuw zou krijgen. Nu moeten we toch ook wel naar Scandinavië en dan speciaal naar Noorwegen kijken. Het Europese model breidt het sneeuwdek sterk uit in 10 dagen.

Het Amerikaanse model komt hierop uit in 14 dagen. Toch een ander plaatje. Echt alles in Noorwegen en elders juist minder. Mmm.

Voor de Noorse hoofdkam op 1000m is dit het ensemble. Het is dus al aan de gang as we speak.

Hier zie je het. Wat er nu speelt. De stormbuien die naar onze kusten komen en hoe het ook in de Alpen gaat sneeuwen. Maar je ziet hoe Scandinavië hiermee de winter in komt. Een flinke storm op de goede plek en het is gepiept. Transportkou uit het noorden. Niet ons recept. Wij moeten oost hebben. Nu ja. Interessant allemaal.

O ja: nu naar Noorwegen is geen optie. Heel Europa is code rood voor de Noren. Quarantaine dus. En dan de maatregelen in de Noorse skigebieden. Als je ziek wordt op wintersport moet je meteen terug naar huis en jezelf eenzaam opsluiten in een kamer. Ja echt. Het staat er. We zijn echt de weg kwijt.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.