In de Alpen briljant weer. Kreeg van kennissen mooie paraglidingplaatjes door. Mmmm. Hierboven onverklaarbare lichtstralen vanuit diverse lampen in de buurt van Bruneck in Zuid-Tirol. Wie het weet mag het zeggen. Goed zeer veel sneeuw in Amerika.

In dit seizoen is het makkelijk hoog boven gemiddelde sneeuw uit te stijgen. In Arizona 15x meer dan normaal. In meer normale sneeuwrijke gebieden in de bergen ligt 5 keer meer dan normaal. Niet slecht.

De komende periode echter amper meer neerslag in de Amerikaanse skigebieden. In de midwest is nog wel regen maar verder is het hele continent droog. Grote uitzondering? Vancouver! Denk Whistler Blackcomb. Wat een sneeuw daar! Want vriezen doet het er wel.

Op 1500m sneeuwt het onophoudelijk. Misschien wel 2 weken lang. Metertje of 3. De dorpen liggen zo rond 650m. Daar zal het soms regenen en meestal toch wel (nat) sneeuwen. Maar we gingen naar Noorwegen kijken had ik beloofd.

Dat de winter in Rusland zou beginnen en dat Oost-Europa eindelijk sneeuw zou krijgen. Nu moeten we toch ook wel naar Scandinavië en dan speciaal naar Noorwegen kijken. Het Europese model breidt het sneeuwdek sterk uit in 10 dagen.

Het Amerikaanse model komt hierop uit in 14 dagen. Toch een ander plaatje. Echt alles in Noorwegen en elders juist minder. Mmm.

Voor de Noorse hoofdkam op 1000m is dit het ensemble. Het is dus al aan de gang as we speak.

Hier zie je het. Wat er nu speelt. De stormbuien die naar onze kusten komen en hoe het ook in de Alpen gaat sneeuwen. Maar je ziet hoe Scandinavië hiermee de winter in komt. Een flinke storm op de goede plek en het is gepiept. Transportkou uit het noorden. Niet ons recept. Wij moeten oost hebben. Nu ja. Interessant allemaal.

O ja: nu naar Noorwegen is geen optie. Heel Europa is code rood voor de Noren. Quarantaine dus. En dan de maatregelen in de Noorse skigebieden. Als je ziek wordt op wintersport moet je meteen terug naar huis en jezelf eenzaam opsluiten in een kamer. Ja echt. Het staat er. We zijn echt de weg kwijt.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

7 reacties

Simon · 19 november 2020 op 07:03

Mooie nieuwe site! Goed bezig Hajo

    Hajo · 19 november 2020 op 08:28

    Dank. In 5 minuten een nieuw thema geactiveerd. Ik kreeg een klacht van een (door de Covid-hoax noodlijdende) wintersportreisorganisatie dat men niet meer op een site wilde staan waar soms (uit dank voor onze welvaart en mogelijkheid op wintersport te gaan) ook even voor wereldvrede wordt gepleit en tegen de coup door het militair industrieel complex. Site stond nog vol met al lang niet meer actieve sponsors. Nu wel fraai zo. En de merken en skigebieden die je straks weer ziet staan hebben tenminste wel ballen.

david · 19 november 2020 op 09:28

Erg mooi geworden zo Hajo

Jeroen B · 19 november 2020 op 09:33

Mooie update van deze site, ziet er weer fancy uit.

michel · 19 november 2020 op 10:00

goede nieuwe naam ook 🙂

Eduard · 19 november 2020 op 13:09

Mooie nieuwe site. Gefeliciteerd. Ziet er strak uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *