In de Alpen briljant weer. Kreeg van kennissen mooie paraglidingplaatjes door. Mmmm. Hierboven onverklaarbare lichtstralen vanuit diverse lampen in de buurt van Bruneck in Zuid-Tirol. Wie het weet mag het zeggen. Goed zeer veel sneeuw in Amerika.

In dit seizoen is het makkelijk hoog boven gemiddelde sneeuw uit te stijgen. In Arizona 15x meer dan normaal. In meer normale sneeuwrijke gebieden in de bergen ligt 5 keer meer dan normaal. Niet slecht.

De komende periode echter amper meer neerslag in de Amerikaanse skigebieden. In de midwest is nog wel regen maar verder is het hele continent droog. Grote uitzondering? Vancouver! Denk Whistler Blackcomb. Wat een sneeuw daar! Want vriezen doet het er wel.

Op 1500m sneeuwt het onophoudelijk. Misschien wel 2 weken lang. Metertje of 3. De dorpen liggen zo rond 650m. Daar zal het soms regenen en meestal toch wel (nat) sneeuwen. Maar we gingen naar Noorwegen kijken had ik beloofd.

Dat de winter in Rusland zou beginnen en dat Oost-Europa eindelijk sneeuw zou krijgen. Nu moeten we toch ook wel naar Scandinavië en dan speciaal naar Noorwegen kijken. Het Europese model breidt het sneeuwdek sterk uit in 10 dagen.

Het Amerikaanse model komt hierop uit in 14 dagen. Toch een ander plaatje. Echt alles in Noorwegen en elders juist minder. Mmm.

Voor de Noorse hoofdkam op 1000m is dit het ensemble. Het is dus al aan de gang as we speak.

Hier zie je het. Wat er nu speelt. De stormbuien die naar onze kusten komen en hoe het ook in de Alpen gaat sneeuwen. Maar je ziet hoe Scandinavië hiermee de winter in komt. Een flinke storm op de goede plek en het is gepiept. Transportkou uit het noorden. Niet ons recept. Wij moeten oost hebben. Nu ja. Interessant allemaal.

O ja: nu naar Noorwegen is geen optie. Heel Europa is code rood voor de Noren. Quarantaine dus. En dan de maatregelen in de Noorse skigebieden. Als je ziek wordt op wintersport moet je meteen terug naar huis en jezelf eenzaam opsluiten in een kamer. Ja echt. Het staat er. We zijn echt de weg kwijt.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.