De komende dagen ga je in de media veel lezen over een winterse hittegolf die de Verenigde Staten treft en het zuiden van Canada treft en dan nog wel kort na die verschrikkelijke wintertornadoes. Koren op de molen van … maar wij in Europa kunnen uitzien naar een geleidelijke winterse overgang. Met bijvoorbeeld hierboven de laatste kaart uit het Europese model. De wind gaat echt naar noord of noordoost. En dan kan Nederland net binnen of net buiten de boot vallen. De Noordzee is nog warm tenslotte.

Er zit toch echt fantasie in de pluim. Op 19 december is er een aftakking omlaag, op 23 december en tegen de jaarwisseling zit het hele ensemble fors laag. Nee geen Siberische toestanden, maar enigszins hoopvol. We hebben niet zo veel nodig om op de schaats te komen.

Grappig dat takje sneeuw van de hoofdrun in de nacht op de 23e. En dan toch stijgende sneeuwkansen rond en na kerst. Maar zeker ook kurkdroge koude scenario’s zijn denkbaar.

Gisteravond was alles tof. Verstappen wereldkampioen en de modellen die dit soort moois uitspuugden. Links de eerste berekende matige vorst voor 28 december. En rechts het Europese model optimistisch voor 22 december. Met opmerkelijke Siberische kou. We zitten hiermee in pure meteofiction en loves me loves me not!

Snel een blik naar de betrouwbare korte termijn naar Amerika. Het kwik schiet daar de komende dagen meer dan 15ºC omhoog. Om dan snel terug te zakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Het eerste gaat breed uitgemeten worden in de media. Kun je vergif op innemen.

En het is ook wel een gebeurtenis. De midwest meer dan 20 graden warmer dan gemiddeld voor midden december. Canada een graad of 12 warmer en dat wil zeggen dat het er net even rond het vriespunt komt te schommelen. Dus bikini’s gaan we niet zien voor de nieuwjaarsduik.

Ach even nog wat schattige zaken… iemand herinnert aan veel sneeuw op de Veluwe 4 jaar terug. Wie weet het nog?

En hier nog eens bevestiging daarvan.

Ondertussen in Siberië zijn lieve mensen echte menseneters aan het opvoeden. Zo goed en lief zijn wij voor de natuur tegenwoordig. Dankbaar werk ook als dieren je passie zijn. Nou niet veel nieuws vandaag maar donaties blijven welkom. Gaat goed daarmee. Zeer tevreden. Wintersportweerman.nl is een duurzaam bedrijf geworden. Waarvoor dank.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Bas · 13 december 2021 op 20:31

En geeft die verwachte noordelijke stroming naast kou, ook nog wat verse sneeuwval in de noordelijke Alpen? Dat zou natuurlijk lekker zijn voor de eerste week reizigers.

Paul A Club1989 · 13 december 2021 op 21:33

Geboekt voor Filzmoos tussen kerst tot na oud en nieuw. Ben heel benieuwd wat het gaat worden!

Gesloten voor reacties.