De komende dagen ga je in de media veel lezen over een winterse hittegolf die de Verenigde Staten treft en het zuiden van Canada treft en dan nog wel kort na die verschrikkelijke wintertornadoes. Koren op de molen van … maar wij in Europa kunnen uitzien naar een geleidelijke winterse overgang. Met bijvoorbeeld hierboven de laatste kaart uit het Europese model. De wind gaat echt naar noord of noordoost. En dan kan Nederland net binnen of net buiten de boot vallen. De Noordzee is nog warm tenslotte.

Er zit toch echt fantasie in de pluim. Op 19 december is er een aftakking omlaag, op 23 december en tegen de jaarwisseling zit het hele ensemble fors laag. Nee geen Siberische toestanden, maar enigszins hoopvol. We hebben niet zo veel nodig om op de schaats te komen.

Grappig dat takje sneeuw van de hoofdrun in de nacht op de 23e. En dan toch stijgende sneeuwkansen rond en na kerst. Maar zeker ook kurkdroge koude scenario’s zijn denkbaar.

Gisteravond was alles tof. Verstappen wereldkampioen en de modellen die dit soort moois uitspuugden. Links de eerste berekende matige vorst voor 28 december. En rechts het Europese model optimistisch voor 22 december. Met opmerkelijke Siberische kou. We zitten hiermee in pure meteofiction en loves me loves me not!

Snel een blik naar de betrouwbare korte termijn naar Amerika. Het kwik schiet daar de komende dagen meer dan 15ºC omhoog. Om dan snel terug te zakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Het eerste gaat breed uitgemeten worden in de media. Kun je vergif op innemen.

En het is ook wel een gebeurtenis. De midwest meer dan 20 graden warmer dan gemiddeld voor midden december. Canada een graad of 12 warmer en dat wil zeggen dat het er net even rond het vriespunt komt te schommelen. Dus bikini’s gaan we niet zien voor de nieuwjaarsduik.

Ach even nog wat schattige zaken… iemand herinnert aan veel sneeuw op de Veluwe 4 jaar terug. Wie weet het nog?

En hier nog eens bevestiging daarvan.

Ondertussen in Siberië zijn lieve mensen echte menseneters aan het opvoeden. Zo goed en lief zijn wij voor de natuur tegenwoordig. Dankbaar werk ook als dieren je passie zijn. Nou niet veel nieuws vandaag maar donaties blijven welkom. Gaat goed daarmee. Zeer tevreden. Wintersportweerman.nl is een duurzaam bedrijf geworden. Waarvoor dank.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Bas · 13 december 2021 op 20:31

En geeft die verwachte noordelijke stroming naast kou, ook nog wat verse sneeuwval in de noordelijke Alpen? Dat zou natuurlijk lekker zijn voor de eerste week reizigers.

Paul A Club1989 · 13 december 2021 op 21:33

Geboekt voor Filzmoos tussen kerst tot na oud en nieuw. Ben heel benieuwd wat het gaat worden!

Gesloten voor reacties.